Самопочистване в тялото

Създавайки си правилен хранителен режим, режим на движение и чистота на мислите, ние всъщност си създаваме система за постоянно вътрешно самопочистване. Изграждаме си стабилен и здрав организъм и разширяваме потенциала на клетъчното подмладяване. Лекота, висок тонус, оптимизъм, течаща енергия, вътрешен огън … . Това означава, че нашата вътрешна система за пречистване работи „като часовник“. Веднъж изпитали това състояние, ние няма да искаме да се върнем назад към намален тонус, умора, застоялост … Вътрешната чистота на тялото влияе върху мислите и чувствата, които също изискват чистота. Да установим процес на постоянно самопочистване – като ценно творение, да покажем уважение и любов към себе си. Това не е егоизъм, а мъдро подчинение на големия закон за оцеляване,  който тялото ни е проектирано като перфектно самопочистващ се „механизъм“.

Красивата реалност на прочистването

Когато с нашето поведение,  създадем процеса на подобно самопочистване, това ни прави неуязвими, защото то ни дава постоянен рестарт на тялото. Така забавяме процеса на стареене, печелим обратно десетилетия наситен, безболезнен, качествен живот. Получавайки тези прекрасни ефекти, можем с радост да погледнем назад и да благодарим на онези моменти, когато сме се „събудили“ и осъзнали великия закон на вътрешното самоочистване.

Симфония на пречистването

Почистването се извършва по няколко „пътеки“. Пътеката „хормони“ в повечето случаи остава извън нашето внимание. Хормоналното царство ни се струва сложен хаос. И, вси пак, хормоналната система лесно може да осигури чистота и неуязвимост, ако й обърнем внимание.  Затлаченото хормонало „царство“ създава каскада от сложни разрушителни реакции, на които можем да повлияем с нашия начин на живот. Не е необходимо да изучаваме тези сложни реакции. Системата за самопочистване сама ще се справи!

Хормонални сюжети

Хормоните създават различни реалности за нас, в зависимост от начина ни на живот. Красиви или некрасиви. В тези реалности има загуби и придобивки, блясък и мрачност, упадък и финес, радост и апатия, енергия и безсилие, здраво бъдеще и безнадеждност. Какво ще се реализира, зависи само от нас. С течение на времето хормоните налагат своеобразни „филтри“ на външния ни вид, както във Фотошоп, като ни прави привлекателни или обратното. Разбирайте почистване, обновление и възстановяване, не само цялостно, но и на отделни ни части. Почистването на нивото хормони зависи до голяма степен от черния дроб, кръвта и червата. Това е добре координиран екип от „най-добри играчи“!

Излишните хормони

Черният дроб почиства кръвта, а кръвта пречиства черния дроб. Когато черният дроб е претоварен с „боклуци“, кръвообращението намалява рязко. Така нашето самопочистване не работи! Един уморен и претоварен черен дроб, няма да може да пречисти излишните хормони от нас, а не умореният, динамичен и „лек“ – бързо ни освобождава от тях. Можем ли да имаме излишни хормони ?! В повечето случаи е така! Те създават токсичен и опасен, разрушителен и състаряващ ни „боклук“.

Откъде идват излишните хормони? Те навлизат в нас от външния свят и се генерират вътре в нас. Например, може да имаме твърде много естроген. Химията, имитираща естроген, се крие в много от продукти около нас. Можем да разчитаме само на черния си дроб, който внимателно ще направи най-доброто „почистване“. Но той ще го направи много бързо, само ако му осигурим лекота и спокойствие. Щастливият черен дроб ще бъде невероятният наш „чистач“, а това означава спасител на свежестта и младостта. Ето докъде води цялата верига на този страхотен процес на пречистване, ако внимателно го наблюдавате!

Засенчена реалност

Ако искаме да научим нещо за пречистването, трябва да сме подготвени за постоянни открития в телата си. За да ни пречиства добре черния дроб, за да работи за хормоналеният ни баланс, нужен е глутатион.  Той е антиоксидант, който е изключително важен не само за самопочистването, но и за лечението на много хронични заболявания. Когато в организма ни има малко глутатион, черният дроб ни пречиства много зле. А ето какво намалява нивото на глутатион:

  • нездравословна храна (пържена, рафинирана и т.н.);
  • ацетаминофен и други фармацевтични продукти;
  • тежки метали (живак, зъбни амалгами, ваксини, татуировки);
  • пестициди, хербициди;
  • химически нитрати и други хранителни консерванти (салами, хот-дог, шунка, пушени меса и др.);
  • изкуствени подсладители и синтетични хранителни оцветители;
  • алкохол и цигари;
  • домакински химикали (синтетични аромати, почистващи препарати, омекотители за тъкани, освежители за въздух, нафталин, почистващи препарати, избелватели и др.);
  • някои съдове (незалепващо покритие на тенджери и тигани, пластмасови опаковки).

Не можем да избегнем тези опасности напълно, но можем да ги сведем до минимум, като променим разумно навиците си.

„Ксено“

Как ни замърсяват коварните ксеноестрогени? Тяхната коварност е в това, че те попадат в нас от външния свят, възползвайки се от нашето невежество и пълно безразличие към себе си. Те са част от чужда за нас химия, която, влизайки в тялото ни, започва да се държи като хормона естроген. „Ксено“ означава – „чужд“. Те създават дисбаланс в хормоналната ни система. Ксеноестрогените се натрупват в организма, главно в мастната тъкан. Те парализират истинския естроген, „връзват му ръцете“, с което се създава каскада от разрушения в нашето тяло: тумори в млечните жлези, яйчниците и матката до загуба на костна тъкан. Ето каква цена плащаме за равнодушието към себе си! Веднъж попаднали в нашето тяло, ксеноестрогените се борят с нашите естествени хормони, което води след себе си до нарушение работата на репродуктивната ни система и  прекомерно количество естроген в организма. Ксеноестрогените коварно ни се усмихват от храната, козметиката, домакинските химикали … А ние, сякаш омагьосани, хвърляме в нашите пазарски кошници, огромно количество синтетичен естроген, скрит в дезодоранти, козметика, слънцезащитни продукти, консерванти за храна, пластмаса, консерви, паста за зъби с тъмносиня отметка и т.н.

И не само

Източникът на „ксено“ се оказват животните, на които се дават синтетични лекарства за ускоряване на растежа и наддаването на тегло. Антибиотиците, хормоните на растежа и синтетичният естроген от животинското месо мигрират към нас. Ако не сме сигурни, как са отгледани животните, по-добре е да откажем продукти, направени от тях. Каква може да бъде алтернатива? Наясно сме с чудотворните решения, когато няколко семейства или хора колективно финансират този или онзи „селски двор”, така че условната „баба” да отгледа екологично чисти животни за месо и мляко. Условната „баба” може да осигури чисти зеленчуци и плодове по същия начин. Главното е – доверието и ефективната във времето транспортна достъпност. По този начин изключваме още една заплаха, заради пестицидите и хербицидите, използвани за пръскането на плодови и зеленчукови градини, спрейовете против насекоми ще ни подминат.

Друг слой „ксено“: сапуни, шампоани, кремове, спрей за коса, дезодоранти, освежители за въздух, лакове за нокти. Решението е органична козметика! Синтетичният естроген е скрит и в противозачатъчните хапчета. Помислете сто пъти за други решения!

Хормоналната заплаха – бисфенол – живее както в пластмасови бутилки с вода, така и в контейнери за храна. Веднъж попаднал в нашето тяло, той променя естрогенните рецептори. Трябва ли да изброя последствията? Решението е да купувате пластмасови опаковки с надпис „без Бисфенол“ („BPA free“); или да си направите своя собствена вода, което е по-лесно и по-надеждно и забавно. Пълним вода от чешмата, прекарана  през добър филтър в голям трилитров буркан, където предварително сме пуснали на дъното камъчета шунгит. Получаваме минерализирана, чиста, висококачествена вода. Такова решение не е за мързеливи, безразлични хора. Почистващите и минерализиращите камъни се продават в почти всяка аптека.

Освобождаване от плен

Как черният дроб ни освобождава от синтетичния хормоналния плен? След като черният дроб е унищожил излишните хормони, отпадъчните продукти се изпращат в червата, за да напуснат тялото завинаги. Фибрите (влакнини, неразтворими въглехидрати, намиращи се в обвивките, корите и ципите на плодовете, зеленчуците, зърнените и бобовите култури), които разумно изяждаме всеки ден, ефективно си вършат работата. Те се прилепват към остатъците от излишните хормони и блокират реабсорбцията им в организма. По този начин се освобождаваме от излишните хормони и подобряваме работата на червата. Ето такова научно вълшебство подмладява, пречиства и лекува!

Важните „дами“ на пречистването

Колко успешно ни напускат „лошите“ хормони, зависи не само от черния дроб и червата. В зоната на нашето внимание трябва да бъде и друга стратегическа зона на пречистване -ендокринната система, отговорна за производството на естествените хормони на организма. Без промяна на диетата също е невъзможно да се почисти ендокринната система и нейните основни „играчи“: щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и хипофизата.

Нашата хипофиза живее в мозъка. Ядрото на хипофизата е оборудвано с нервни клетки, с дълга коса, които непрекъснато наблюдават какво се случва в кръвта. Ако хипофизната жлеза фиксира много повече токсини в кръвта, отколкото е допустимо, тя незабавно уведомява щитовидната и надбъбречната жлези за това. Тези важни „дами“ ръководят процеса на отстраняване на токсините от кръвта, извеждат „опасностите“ от тялото ни, ако сме в добра форма и в добро здраве. Ако тялото ни е прекомерно замърсено, тогава нашите „дами“ променят тактиката. Щитовидна жлеза нарежда самопочистващата се система да премахне „боклука“ през кожата, лигавиците и серозните мембрани. Надбъбречните жлези полагат много усилия, премахвайки токсините през бъбреците и червата. От такава „нерегламентирана“, необичайна работа, жлезите се запушват. По какъв път ще извърши почистването зависи от това, коя жлеза е „по-силна“. Ако е щитовидната жлеза прочистването става през кожата, лигавиците или серозните мембрани. Ако надбъбречните жлези – почистването става през бъбреците, червата, черния дроб.

Можете да ускорите пречистването със зелен чай, който съдържа вещества, които улавят излишните хормони и техните продукти на разпад. Същият ефект се осигурява от канела, ориз, цвекло и т.н. И, разбира се, чиста вода.

Добрите мазнини

Хормоналната система се укрепва от „добрите“ мазнини, които „живеят“ в семената на чиа, лен, тиква, слънчоглед, синьо-зелени водорасли, авокадо … Това прави нашите хормони щастливи, дава им потенциал за ефективна работа върху нашия разцвет. И всичко това на фона на здравословна диета, упражнения и достатъчно сън.

Разбира се, не всичко е споменато по отношение на този път на почистване и остана много извън обхвата на поста. Но публикуваното от: https://econet.ru/articles/kak-naladit-sistemu-postoyannogo-vnutrennego-samoochischeniya organizma?, може да даде тласък за размисъл, за разбиране на това, как сме устроени и, може би, ще събуди в нас желанието да живеем в чистота и просперитет на всички нива.

Чрез прилагането на система за постоянно вътрешно самопочистване, ние създаваме стабилна издръжливост на тялото и разширяваме потенциала на клетъчното подмладяване. Стойността на тези активи е прогонването на мързела, инерцията и безразличието. Но по-важното е включването на мъдростта, осъзнаването и „събуждането“ към високо качество на живот. И всичко това носим в себе си! Основното е да включите този омагьосващ потенциал на самопочистване.

Превод от руски: Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *