Кръстоцветни зеленчуци

Към семейството на кръстоцветните спадат познати зеленчуци като зеле, листни, броколи, броколи рапини, карфиол, брюкселско зеле, кейл (листно зеле), рукола и сарепска горчица. Тези зеленчуци притежават невероятна харизма – те очароват не само с блясъка си, но и успяват да накарат околните да проявят най-доброто от себе си. Това е така, защото освен невероятните качества, за които ще прочетете по-долу, кръстоцветните притежават и неоткритата чудотворна способност да активират скрити пречистващи и лечебни сили на определени храни, с които се комбинират.

Напоследък, поради подвеждаща информация, сем. Кръстоцветни е обект на негативно внимание. Ако сте чували, че те са „гоитрогени“, следователно вредни за щитовидната жлеза, успокойте се – това изобщо не е вярно. Кръстоцветните зеленчуци са най-добрите приятели на щитовидната жлеза: те извличат радиацията, която се е натрупала в нея при дентално и медицинско лечение, и предпазват от вирусите, виновни за болшинството от тиреоидните заболявания.

Кръстоцветните спомагат за предотвратяване на редица ракови заболявания – на гърдата, на репродуктивните органи (яйчници, матка и шийка на матката), на мозъка, червата и на белия дроб. Особено полезни са за здравето на  белия дроб – поради  високата концентрация на сяра, всички зеленчуци от това семейство възстановяват и поддържат белодробната тъкан. Сярата е единственият минерал, който се разклонява  в други свои форми – химичен процес, който, макар да е открит от науката, тепърва ще се изследва в дълбочина. Кръстоцветните зеленчуци съдържат два вида сяра – единият е в  макроминерална форма, а другият е  съпътстващ микроминерал. Заедно двете форма проникват в тъканта на белите дробове и стимулират нейната регенерация и излекуване, а също така и възстановяват белодробната белегова (съединителна) тъкан. Кръстоцветните зеленчуци са богати и на витамини от група В, A, C, E и K.

Да разгледаме по-отблизо някои от представителите на сем. Кръстоцветни:

Червено зеле: Оцветяващите вещества, които придават на това зеле неговият червено-лилав оттенък, са сред най-полезните естествени пигменти. Сярата в зелето пренася тези фитохимикали до черния дроб, което прави този зеленчук много подходяща храна за него. Всъщност червеното зеле може да забави и постепенно да намали образуването на белегова тъкан в черния дроб.

Кейл (листно зеле): Атакувана от вирус, възпалена, силно чувствителна и/или слаба съединителна тъкан е пряк път към хронично заболяване. За всеки, който страда от нарушение на съединителната тъкан, болки или възпаление на ставите, кейлът е тайно оръжие, действащо на два фронта – докато неговите антивъзпалителни съединения участват в унищожаването на вируси, биодостъпните фитохимикали стимулират клетъчния растеж и производството на здрава съединителна тъкан. Съдържащите се в него противовъзпалителни съединения ефективно се борят с вирусите, а биологично достъпните фитохимикали стимулират растежа на клетките и производството на нова, здрава съединителна тъкан.

Листни: В стъблото им се съдържат ценни вещества с антибактериални качества. Приготвени на пара или добавени в супата, лечебните свойства на тези зеленчуци се активират и те действат като антибиотик, докато нутриентите им се усвояват от организма. (Ако бабината пилешка супа съдържаше и листни зеленчуци, щеше да е универсален лек.)

Карфиол: Този представител на сем. Кръстоцветни съдържа микроминерала бор, който подкрепя функциите на ендокринната система. Карфиолът основно се свързва по-скоро със съдържанието се  на т.нар. гоитрогени, но всъщност има обратно на популярните схващания действие – той помага на щитовидната жлеза и останалата част от еднокринната система (включително хипоталамуса и надбъбречните жлези) да отблъснат вирусите, които са в основата на хормоналните дисбаланси. Суровият карфиол е лесносмилаем и трябва да го консумирате именно така, за да се възползвате от лековития му потенциал.

Броколи

Когато сте били дете и родителите ви са казвали „Изяж си броколите“, те са имали право. Те са универсален мултивитамин, а освен това съдържат биодостъпни микроминерали и други нутриенти, които укрепват всички системи на организма, включително имунната. Природата е балансирала хранителните вещества в броколите така, че да предлага по нещо на всеки орган, жлеза, кост, нерв и други части в тялото.

Брюкселско зеле и обикновено зеле: Обикновеното зеле е много хранително и е чудесно средство за поддържане на здрави стави и за обръщане хода на остеопорозата. Ако го обичате определено се заслужава да го ядете. За максималната концентрация на нутриенти обаче се обърнете към брюкселското зеле – то е 10 пъти по-хранително. По отношение на ставите, то има много по-силно действие, като освен това спомага за понижаване на лошия холестерол, повишава добрия, пречиства черния дроб и други плътни органи като далака, както и кръвта.

Състояния

Ако страдате от някое от следните състояния, консумирайте кръстоцветни зеленчуци: Хепатит С, цироза на черния дроб, увредена съединителната тъкан, тиреоидит на Хашимото, Базедова болест, малсорбция на хранителни вещества, възли по костите и жлезите, рак на гърдата, рак на репродуктивните органи (яйчници, матка и шийка на матката), рак на мозъка, червата или белите дробове, надбъбречна умора, макулна дегенерация, остеопороза, висок холестерол, контакт с плесени, високо кръвно налягане,  депресия, херпес симплекс 1 (HSV-1), херпес симплекс 2 (HSV-2), човешки херпес вирус тип 6, синдром на обсесивно-компулсивно разстройство състояния, трудно зачеване, салпингит, диабет, хипогликемия, мигрена, акне, тревожност, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, аутизъм, екзема, псориазис, вирус на Епщайн-Бар /мононуклеоза, херпес зостер, инфекции на пикочните пътища, хронична обструктивна белодробна болест.

Симптоми

Ако имате някой от следните симптоми, консумирайте кръстоцветните зеленчуци: напълняване болка, белегова тъкан в черния дроб, предменструален синдром (ПМС), хранителни алергии, възпаление на ставите, ставни болки, болки в колената, белегова тъкан в белите дробове, хипотериоидизъм, понижена чернодробна функция, чернодробна конгестия, хипертиреоидизъм, алергични реакции, горещи вълни, уртикария, възпаление, симптоми на менопауза, крампи на краката, отслабено обоняние, възпаление на нерв, задъхване, хъркане, подути лимфни възли, умора, бодежи и изтръпване, пищене или шум в ушите, сърцебиене.

Емоционална подкрепа

Кръстоцветните зеленчуци оказват невероятна подкрепа на всеки, който е загубил пътя. Ако ваш познат ви се струва разстроен, смутен или объркан, седнете заедно на салата от кейл и червено зеле, супа от карфиол или ястие от броколи, или брюкселско зеле. Дори и да нямате време, само да наминете да му оставите един от тези зеленчуци, това ще повлияе на емоционалното му състояние.

Съвети

  • Комбинацията от карфиол и водорасли  е мощно средство за пречистване на чувствителните жлези от хлор, вредния флуор и радиация. Вкусен начин да им се насладите е като в кухненския робот накълцате на ситно суров карфиол и го използвате вместо ориз в суши рулцата от водорасли нори.
  • Съчетанието от ябълка и червено зеле е много ефективно за пречистване от бактерии, глисти и други паразити и вируси в черния дроб, далака и чревния тракт. За да приготвите засищащо и вкусно ястие, в кухненския робот сложете ябълки, червено зеле, сусамов тахан и чесън, и наситнете до еднородна смес. Сервирайте в рулца или върху листни зеленчуци.
  • Когато броколите се консумират заедно  с аспержи, те подсилват действието на борещите се с рака съединения в аспержите. Броколите действат и като катализатор на на действието на пречистващите бъбреците фитохимикали в аспержите. Сгответе двата зеленчука заедно на пара.
  •  И листните зеленчуци и тиквените семки са богати на цинк. Когато се консумират заедно обаче, той става по-лесноусвоим за организма. Може да приготвите пастет от тиквени семки, да го намажете върху листни и след като след като добавите любимия си пълнеж, да ги навиете на руло като бурито сандвич.

Из книгата на Антъни Уилям „Най-полезните храни. Скритите лечебни свойства на плодовете, зеленчуците, билките и подправките и диворастящите храни.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *