Гюнтер Х. Хепен за Шуслеровите соли

Гюнтер Х. Хепен е природолечител, физиотерапевт и журналист в областта на медицината. Наред със солите на Шуслер, той практикува още патофизиогномиката, биофизична терапия и методи за диагностициране, ортомолекулярна терапия на гръбначния стълб, както и физиотерапия. Както в Германия, така и в чужбина Гюнтер Х. Хепен е активен лектор по биохимия при обучението на природолечители, лекари в областта на естествените методи на в медицината и фармацевти. Той е говорител на Немския хомеопатичен съюз (DHU), консултативен съветник в Биохимичния съюз на Германия и главен редактор на списанието за биохимия „Пътят към здравето“. Ръководи собствени клиники в Тутлинген и Бамберг, интересува се от нови разработки и изследвания, но същевременно се възхищава от опита на старите медици.

През изминалите години популярността на биохимията на д-р Шуслер нарасна изключително. Рядко в историята на природолечението даден метод претърпява толкова бързо възраждане в рамките на няколко години, както този на д-р мед. Вилхелм Хайнрих Шуслер. Този метод на лечение се базира на хомеопатично приготвени минерални соли, които са и важни съставни части на човешкото тяло. Употребата им е проста и лесна – е ежедневието те са високо ценени от много хора, тъй като спектъра им на действие е широк и многообразен. По тази причина много от онези, които веднъж са изпробвали солите на Шуслер, ги приемат завинаги. Солите се превръщат в постоянно присъствие в домашната и туристическата аптечка. Другото предимство е, че нямат странични ефекти и първоначално влошаване, каквито понякога се наблюдават при хомеопатичните средства. Този, който лекува с биохимия, работи с тялото, а не против него. Солите подпомагат телесните функции, действат регулиращо, коригират посоката и отварят пътя на оздравяване от най-различни заболявания. Но както при всички биологични терапии, и солите на Шуслер изискват отговорно и внимателно отношение. Преди всичко при хроничните заболявания не винаги може да се помогне само със солите. За цялостното и всеобхватно лечение трябва да се съблюдават много други отключващи фактори и причини. За много от ежедневните оплаквания обаче, силите на Шуслер представляват надежден терапевтичен метод.

Какво представлява биохимията на Шуслер?

Терминът „биохимия“ е познат на мнозина, но едва ли някой знае, че е въведен от Вилхелм Хайнрих Шуслер преди повече от 130 години. Този термин обхваща процеси и реакции като дишане, обмяна на веществата и храносмилане, които протичат напълно естествено в организма ни. Допълнително с „биохимия“ се обозначава и методът на лечение, разработен от Шуслер и базиращ се на обширни изследвания. Терапията използва дванадесет минерални вещества (соли), които по природа се срещат в човешкото тяло и които ежедневно поемаме чрез храната. Шуслер открил, че от тези сили могат да бъдат разработени лечебни средства, които постигат повече в сравнение с чистите минерални вещества в храната ни. Те могат да стимулират или дори да реактивират протичането на важни телесни процеси, като нормализират разстроените функции на организма. Ако по времето на Шуслер се е говорило за молекули на солта, то днес вече знаем, че минералните соли възникват при химическо съединение на метали и не метали и са изградени от електрически заредени атоми от, йони. Чрез многократно разреждане субстанциите биват фино разбити до степен, че да могат да проникнат в отделната клетка. Така от минералните соли, той произвел хомеопатични потенции, с което солите на Шуслер били открити. Той открит и още нещо, което е съществено: Ако разреждайки във вода прахообразните соли, пациентите ги пиели бавно на глътки, голяма част от лечебното средство изобщо не достигало до стомаха, а се абсорбирало от лигавицата още в устната кухина. Така ефектът ставал още по-бърз. Д-р Шуслер направил първите си опити: той дал на  пациенти със спазми в мускулите  магнезиев фосфат – в течение на няколко минути оплакванията преминали. Откритието било сензационно. Той продължил трескаво да работи и постигнал успехи при лекуването на случаи, при които други методи не успявали. Така в Олденбург с калиев хлорид излекувал повече от 1000 деца, болни от дифтерит, докато лекарите гледали безучастно как пациентите умират от инфекцията. С оглед многото използвани в хомеопатията средства, Шуслер нарекъл метода си „ съкратена терапия – основана върху хистологията и клетъчната патология“. Той държал броя на лечебните средства да остане възможно най-малък. Целта му била да се лекува с най-много дванадесет лечебни соли. С калциев сулфат се занимавал десетилетия наред и накрая стигнал да заключението, че тя не бива да е част от набора с лечебни средства, тъй като други соли успешно покриват областта й на действие. По-късно последователите му отново я признават като част от 12-те, откривайки, че калциевият сулфат помага срещу загнояване, ревматизъм, възпаление на лимфните възли и заболявания на черния дроб.  

Как и кога помагат солите на Шуслер?

Нека предварително да изясним една заблуда: чрез солите на Шуслер не се задоволява необходимостта от минерални вещества на организма. Те помагат на тялото в случай на болест, компенсират нарушенията при разпределението на минералните вещества и усвояването им от организма. Пример: Дори пациенти с балансиран режим на хранене и необходимото количество магнезий в тялото страдат от спазми в чревната мускулатура. Шуслер нарекъл този феномен „нарушение на молекулярното разпределение“. Това в дадения случай означава, че магнезиевите йони не се намират в организма на онези места, където има нужда от тях. Точно тук помага солта на Шуслер магнезиев фосфат. Тя коригира нарушеното разпределение на йоните, така че магнезиевите частици да достигнат до всяка отделна мускулна клетка и да отпуснат спазмите.

Солите на Шуслер в домашната аптечка

Те следва да присъстват постоянно в нея, защото помагат при много оплаквания и проблеми, като простудни заболявания, наранявания на кожата, контузии или рани от удар и прищипвания.    

Основни ефекти:

Шуслерова сол № 1 Калциев флуорид D12 – при проблеми на кожата, ноктите и костите

Шуслерова сол № 2 Калциев фосфат D6 – подпомага оздравителния процес и растежа

Шуслерова сол № 3 Железен фосфат D12 –  при възпаления и наранявания                    

Шуслерова сол № 4 Калиев хлорид D6 – лечебно средство за лигавиците                          

Шуслерова сол № 5 Калиев фосфат D6 – укрепва мускулите и нервите                                

Шуслерова сол № 6 Калиев сулфат D6 – хронични възпаления и кожни заболявания     

Шуслерова сол № 7 Магнезиев фосфат D6 – помага при болки и спазми                            

Шуслерова сол № 8 Натриев хлорид D6 – регулира водния баланс                                       

Шуслерова сол № 9 Натриев фосфат D6 – нормализира обмяната на веществата            

Шуслерова сол № 10 Натриев сулфат D6 – стимулира отделянето и детоксикацията      

 Шуслерова сол № 11 Силициев диоксид D12 – укрепва сухожилията, хрущялите и костите

Шуслерова сол № 12 Калциев сулфат D6 – кара гнойта да изтича

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *