Хомеопатия при запек

Д-р В. Юрукова: Запекът е лечим с хомеопатия

Запекът е едно от най-честите храносмилателни оплаквания. Почти всеки е страдал от запек в даден момент от живота си. Жените и децата по-често имат запек.

Какво е запек?

Запекът обикновено се дефинира като твърди и сухи изпражнения с изхождания по-рядко от 3 пъти седмично. При тежък запек има около 1 изхождане на седмица.

Лекарска консултация за преценка на причината за запека е необходима, когато той е с внезапно начало, влошава се, свързан е с други обезпокоителни симптоми като загуба на тегло и др.

Какво причинява запек?

Редица фактори могат да предизвикват запек, като например:

Недостатъчен прием на течности и фибри с храната

Липса на физическа активност(заседнал начин на живот, възрастни хора)

Промени в начина на живот, като пътуване, бременност, остаряване.

Някои заболявания

Проблеми на дебелото черво и ректум

Някои лекарства

Хормонални промени, като бременност, намалена функция на щитовидната жлеза

Злоупотреба със слабителни средства

Лечение на запек с хомеопатични лекарства

Хомеопатията е холистична медицина, т.е. тя лекува не просто отделен симптом, а организма като цяло. Симптомът запек е само част от цялостното състояние на организма. Има много хомеопатични лекарства, които успешно лекуват запек.Те са ефикасни и без странични ефекти. Поради тяхната безопасност хомеопатичните медикаменти са отличен избор за лечение на запек при деца, бременни и възрастни хора.

Изборът на лекарство се определя от симптомите и причината за запека. Целта на терапията е изхождания на всеки 2 до 3дни без напъване.

  • Алумина лекува запек, при който напъването е много мъчително и дори меки изпражнения се изхождат трудно.
  • Бриония е ефикасно лекарство за сухи, твърди и обемни изпражнения, които изглеждат черни, като изгорели. Запекът е предизвикан от силна сухота на лигавиците.
  • Графит – запек без позиви за изхождане, хемороиди и фисури на ануса, от които сълзи жълтеникава течност. Запек поради намалена функция на щитовидната жлеза. Зиморничав пациент, склонен към напълняване.
  • Каустикум – възрастни пациенти с атеросклероза (или след мозъчен инсулт) със запек и болезнени напъни; честа употреба при тежък запек при деца, които се изхождат по-лесно прави.
  • Колинзония – болезнено напъване и обемни изпражнения; честа употреба при бременност; запек и хемороиди.
  • Нукс вомика – запекът е провокиран от заседнал начин на живот, преяждане, консумация на храни, които са богати на полуфабрикати и консерванти, алкохол. Хемороиди.
  • Опиум – липса на напъни за изхождане, парализа на перисталтиката; твърди, черни изпражнения; запек след операция.
  • Хидрастис – хроничен запек, изпражненията са обвити в слуз; дълготрайна употреба на слабителни средства.

Прости промени в начина на живот, като увеличаване на физическата активност, прием на повече течности и целулоза в храната, могат значително да подобрят оплакванията от запек и се използват едновременно с хомеопатичното лечение.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *