Д-р Дора Пачова за коронавируса

Д-р Дора Пачова: Коронавирусът е голям урок за нас – дали ще ни направи по-добри или обратното?

Д-р Дора Пачова е председател на Асоциация на лекарите хомеопати в България, координатор Образование на Европейски комитет по хомеопатия, представител на България в Международната медицинска хомеопатична лига, директор на Център за здраве и образование „Едикта“

– Д-р Пачова, историята е показала, че приложението на хомеопатични лекарства по време на епидемии дава много добри резултати. Какви са възможностите на хомеопатията в настоящата пандемична ситуация?

Историята действително е голям учител за всички нас. Испанският грип през 1918 г. отнема живота на милиони хора, като смъртността при стандартната терапия е стигала 30%. По същото време навсякъде по света лекарите хомеопати са лекували своите пациенти и са постигали впечатляващи резултати. Според документираните в САЩ случаи лекарите са използвали най-често хомеопатичните медикаменти Гелсемиум и Бриония за профилактика и в началния стадий на инфекция¹. Например във Филаделфия са регистрирани 26 795 случаи на грип, лекувани от хомеопати, със смъртност едва 1,05%. В Кънектикът 30 хомеопати докладват за своите 6 602 случаи само с 55 смъртни случаи (<1%).²

Изключителен успех, но това не е повод в днешната ситуация да сме самонадеяни, защото все още нищо не сме доказали. Нека да е ясно следното: хомеопатията може да лекува кашлица, хрема, диспнея, различните усложнения във всички органи при една тежка вирусна инфекция, но не можем да твърдим все още, че лекува COVID-19. Хомеопатията може да се използва като самостоятелен метод или да подмогне други терапевтични методи. По-важното е друго –хомеопатията може да е изключително полезна по отношение овладяване на типичните симптоми на инфекцията и в помощ на всички, изпаднали в състояние на силен стрес, депресия, паника, състояния, които могат да отключат редица други заболявания и здравословни проблеми.

– Какво показва опитът на лекарите хомеопати в различните държави по отношение на борбата с коронавируса?

От предишни епидемични ситуации знаем, че дадено хомеопатично лекарство има най-добър профилактичен ефект за голяма част от населението и помага на най-много хора в първоначален етап. То се нарича Genus Epidemicus. През последните дни в интернет се разпространяват много и различни предположения. Често се споменават медикаменти като Гелсемиум, Бриония, Арсеникум албум и др. Но няма единно мнение в момента за това лекарство, което може да помогне на всички пациенти. И това е разбираемо. Рано е за такива изводи. Експертите казват още, че при една пандемия – за разлика от епидемия – може да няма такова единствено лекарство за целия свят заради разликите в климатичните фактори, околната среда, спецификата на населението и др.

В момента голяма част от хората изпитват страх, тревожност, отчаяние, безсъние, депресия. Иска се изключително здрава психика, за да оцелееш. Всеки ден разговарям с хора, които преживяват ситуацията по различен начин. Някои от тях виждат какво се случва с техния бизнес и, опитвайки се да се държат на повърхността, започват да имат здравословни проблеми. Млад 30-годишен мъж например, от тревога какво ще се случи с бизнеса му, в който е инвестирал всичко, направи инсулт и в момента е в болница. Мнозина имат отчаяна нужда от помощ и хомеопатията може да се погрижи да преминат с по-малко последици през изпитанията и да възстановят вътрешния си баланс.

Проф. д-р Аарон To, президент на хомеопатичната асоциация на Хонгконг, сподели с нас своя опит от наблюденията си върху пациенти в Китай (предстои публикуването на неговите анализи). Трите лекарства, които той определя като подходящи в настоящата пандемия, са: Гелсемиум, Бриония и Еупаториум перфоратум. Много други хомеопати предлагат същите лекарства и това е много логично.

– Какво представляват тези хомеопатични лекарства?

Разгледани накратко, ето какво е важно да се знае:

Гелсемиум препоръчваме при отчетлива изява на следните симптоми – бавно начало на болестта, изразена сънливост и слабост (даже клепачите се усещат „тежки”), кашлицата е слаба.

И още: Гелсемиум е едно от лекарствата при страх от предстоящи събития – човек вътрешно трепери и се „парализира“ от страх. В конкретната ситуация – за този, който е изчел всичко, което може да се намери по темата за коронавируса, трепери и е като парализиран от ужаса. Не знае какво да прави, вътрешната му енергия пада, може да изпитва нужда да спи постоянно, за да се изключи по този начин от света. Когато видим едновременно проявите на Гелсемиум на психично и физическо ниво, ще изберем по-висока потенция, ако само физическата картина съвпада – тогава Гелсемиум D30 в чести приеми ще е добре.

С Гелсемиум може да се направи и превенция срещу коронавируса – в Хонгконг са го използвали като профилактика по следната схема: 1 път седмично в районите, които са по-отдалечени от огнището, и 1 път дневно за 1 седмица в райони, които са по-близо до разпространението на инфекцията.

Бриония е подходяща при ясно изразена суха, дразнеща кашлица, придружена с болка в главата и гърдите (болният притиска с ръка гърдите си като кашля).

За психичното състояние на хората, които се нуждаят от Бриония, знаем още, че са „сухари“ в емоционален план и са изключително отдадени на своята работа. Те изпитват страх от бедност, от това да не се провалят, до такава степен, че дори, когато са болни, продължават да бълнуват, че трябва да отидат на работа.

А за хората, които вследствие на страха, стават неспокойни, постоянно тичат напред назад, изкупуват всякакви лекарства от аптеките, запасяват се, измислят всякакви начини за защита – говорят непрекъснато какви мерки трябва да се вземат, можем да кажем, че се нуждаят от Арсеникум албум.

Арсеникум албум се използва за лечение на настинки, хреми, катарални възпаления на белия дроб. Изборът на потенция (D30 или D1000) и честота на приемите –ще зависи от интензивността на симптомите.

По мое мнение и трите лекарства могат да се използват в момента за профилактика и за лечение на начална симптоматика – важното е да мислим логично и да не пием безразборно лекарства и добавки, ръководени от паниката. Разбира се, съществуват много други възможности, но за това е добре да потърсите квалифицирана помощ.

Всеки човек реагира и преживява тази пандемия по различен начин. Когато изхарчим цялата си психична енергия в страх, в опити да следим какво се случва и да получим цялата налична информация за коронавируса, отслабваме цялостния си имунитет. Така че профилактиката е изключително важна!

Известната антроположка Маргарет Мийд казва, че за начало на човешката цивилизация можем да посочим счупената и зарасналата после бедрена кост – онзи момент, в който първобитният човек се е погрижил за своя пострадал събрат, отделил е време да остане с него, да превърже раната му, да го пренесе на сигурно място и да му помогне да се излекува. Сега е наш ред да покажем готови ли сме да си помагаме едни на други. Именно за това коронавирусът е голям урок за нас! И предстои да видим: ще ни направи ли по-добри и благородни или обратното?“

Това интервю е публикувано на 27 март 2020 г. в:https://www.puls.bg/khomeopatiia-c-18/d-r-dora-pachova-koronavirust-e-goliam-urok-za-nas-dali-shche-ni-napravi-po-dobri-ili-obratnoto-n-37461?fbclid=IwAR1EW1b7M-UMaISPQqg-66sZ5AfX3zajaW69qS2iS0IGH6KqQPoHlkCJVgo

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. Тази статия е информативна и не може да служи за самолечение, консултирайте се с класически хомеопат!ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *