Всичко за ролята на цинка

„Цинкът е идентифициран като един от най-важните съществени следи от метали в човешкото хранене и начин на живот. Цинкът е не само основен елемент в различни физиологични процеси, той е също лекарствено средство за предотвратяване на много заболявания. Тялото на възрастен съдържа около 2-3 грама цинк. Той се намира в органи, тъкани, кости, течности и клетки.

Може би звучи невероятно, но отнема над 75 г. на учените да осъзнаят че цинкът е важен микроелемент за плъховете и още 30 г. да признаят, че е аналогично и при човека.

Той е от съществено значение за много физиологични функции и играе важна роля в редица действия на ензимите в живите системи. Неговият дефицит може да наруши равновесието в биологичните организми. Този материал проследява ролята на цинка върху живите организми.

Какво представлява цинкът?

Цинкът, 23-тият най-разпространен елемент в земната кора е от жизненоважно значение в живия свят. Чистият цинк е синкаво-бял, лъскав метал. Повечето скали и безброй минерали съдържат цинк в различни количества, в това число и въздуха, и водата. Цинкът образува различни съединения, като цинков хлорид, цинков оксид и цинков сулфат.

Нормалната концентрация на цинк в човешката кръв, серум и урина е 800 ± 200, 109-130, и <500 μg/dL. Той служи като структурен компонент на множество протеини и като кофактор за много металоензими. Относителната концентрация на свободни йони на цинк в биологичните системи варира от ≤109 М в цитоплазмата на много клетки до ≤103 М в някои органи.

Цинкът в древността

Цинкът e елемент, който е от съществено значение за всички физиологични процеси. Toй се използва като терапевтичен агент срещу различни заболявания от дълго време. Аюрведа споменава употребата на цинк в калцифицирана форма като цинкова руда или като цинков карбонат, цинк, цинков оксид или като сплав месинг. Тези форми се споменават в древни текстове, датиращи от 14-ти век, когато са били използвани за лечение на различни заболявания.

Процентът на цинка може да бъде анализиран в различни телесни течности като слюнка, плазма, кръв, както и в човешките екскременти. Нивата му също могат да бъдат обект на проучване в косата, ноктите и т.н. Цинковата терапия при стомашно-чревни заболявания, заболявания на черния дроб, бактериални и микробни заболявания, диабет дори, оказа благоприятно въздействие.

Натурални храни, които съдържат високо ниво на цинк

Храните с високо съдържание на протеин са и с богато съдържание на цинк, от друга страна храните, съдържащи предимно въглехидрати, са с много по-ниско съдържанието на цинк . Месните храни са с високо съдържание на цинк от 0.40 до 6.77 мг на 100 г. Групата на зърнените храни има 0,30 до 2,54 мг на 100 г, млечните продукти 0.36 до 0.49 мг на 100 г, зеленчуците имат от 0,12 до 0,60 мг на 100 г. и плодовете от 0,02 до 0,26 мг на 100 г .

Както се вижда от по-горното проучване, храните от животински произход са най-голям източник на цинк за човека. Стридите също са богати на цинк и меден комплекс. Сухото червено месо, говеждо, черния дроб, птичето червено месо и пуешко месо, всички са отлични източници на цинк. Цинкът се набавя също и чрез обезмаслено мляко на прах, яйчен жълтък и кашкавал.

Тъй като при вегетарианците, приемът на протеини е най-вече чрез варивата, а не чрез месото, при тях по-често има дефицит на цинк. Приемът на зърнени храни, бобови растения, корени, картофи, може да доведе до по-малка наличност на цинк. Установено е, че степента на усвояването на цинка може да бъде в по-малка от овесените ядки в сравнение с хляба, поради по-голямото фитиново съдържание в овесената каша. Витамин А също така се абсорбира и метаболизира в по-малка степен при пациенти, страдащи от недостиг на цинк.

Заболявания свързани с дисбаланс на цинк в организма

 • Взаимодействие на цинк с други елементи в храната

Излишъкът на цинк в организма води до дефицит на мед, тъй като цинкът може да инхибира стомашно чревното съдържание на мед.

Излишният цинк стимулира затлъстяването и свързаните с него заболявания при юношите. Миелоневропатията при някои пациенти е официално призната за „синдром на цинково претоварване“. Хиперцинкемията е основен метаболитен проблем, като дефицитът на мед е вторично явление.

 • Ефект на цинка върху мозъка. Роля на цинка при депресия

Ефектът на цинка е проучен при подходящ модел гризачи. Установено бе, че цинкът действа като антидепресант. Подобно на антидепресантите, цинкът индуцира получения от мозъка невротрофичен генно експресен фактор и повишава нивото на синаптичния запас на цинк в хипокампуса.

Нивата на цинка се анализират в проби от коса на пациенти с таласемия (вид анемия). За борба с депресията при учениците се препоръчва диета, богата на цинк. При такива пациенти случаите на депресия са свързани с вроден риск от недостиг на цинк.

 • Болестта на Паркинсон и цинка

При пациенти с болестта на Алцхаймер и при пациенти с болестта на Паркинсон нивото на цинк в кръвта е по-малко. Цинкът се съдържа в много протеини и е в състояние да предава сигнали, когато са освободени при нервни синапси. Излишъкът от алуминий и недостигът на калций, заедно с недостига на цинк в централната нервна система, може да доведе до заболяване на Паркинсон.

 • Болестта на Алцхаймер и цинка

При болестта на Алцхаймер тялото не е в състояние ефективно да метаболизира цинка. При пациенти с болестта на Алцхаймер общата цинкова тъкан е значително намалена в някои зони на мозъка.

 • Роля на цинка върху кръвното налягане

Цинкът играе забележителна регулираща роля в артериалното налягане. При артериална хипертония нивата на цинк в серума, лимфоцитите и костите намлява, докато в сърцето, еритроцитите, бъбреците, черния дроб, надбъбречните жлези и далака се увеличава. Концентрацията на цинк е висока, когато количеството на хемоглобина е високо, но и двете намаляват с възрастта.

 • Цинк и черен дроб

При пациенти с цироза, а също така и при по-малко напреднали чернодробни заболявания, се наблюдава дефицит на цинк в черния дроб. Диагнозата на чернодробните заболявания се основава на комбинация от 3 серумни нива – металотионеин, мед и цинк. При пациенти с остър вирусен хепатит се наблюдават намалени серумни концентрации на общия цинк, повишени серумни концентрации на дифузния цинк и увеличен цинк в урината. При пациенти с понижени серумни нива на цинк в резултат на хронично чернодробно заболяване, добавянето на цинк влияе на клетъчния растеж и продукцията на цитокини.

 • Роля на цинка за тимусната жлеза

Има определена връзка между дефицит на цинк при възрастни пациенти и намалена активност на тимусната жлеза, както и намален имунитет. С намаляване на концентрацията на цинк в Т-клетъчната функция се наблюдава увреждане.

 • Роля на цинк по време на бременност

От деветте биологични микроелемента, само цинк, мед и селен са важни за възпроизвеждането при мъжете и жените. Цинковият дефицит води до намаляване на тестостерона. Недостигът на цинк, мед и магнезий са причина за различни репродуктивни проблеми като безплодие, загуба на плода, вродени аномалии, хипертония, отлепване на плацентата, мъртво раждане и ниско тегло при раждане.

Потребността на цинка по време на бременност и кърмене се увеличава. Изследвани са благоприятните ефекти на оралното приложение на цинк по време на бременност. Проучванията дават положителни резултати за профилактичната ефективност на цинка за намаляване усложненията както за майката, така и за плода.

Жените с по-висок риск от раждане на бебе с ниско тегло могат да бъдат диагностицирани въз основа на концентрацията на цинк още в началото на бременността.

Тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, както и остра реакция на стрес при инфекция или травма могат да доведат до дефицит на цинк при майката и плода.

Изследвания на бебета

Цинковият дефицит предизвиква редица здравословни проблеми при децата, много от които могат да се превърнатт в хронични и сериозни, като загуба на тегло, забавен растеж, отслабена устойчивост към инфекции и преждевременна смърт.

 • Цинк и диабет

Цинкът е много важнен в синтеза, съхранението и отделянето на инсулин. Всеки спад в нивата на цинка може да повлияе производството на инсулин, особено при диабет тип 2. Концентрацията на цинк в плазмата и еритроцитите е значително по-ниска при диабетици с наднормено тегло, за сметка на цинка в урината и серумния инсулин, които са значително по-висок. Наблюдаван е полезен антиоксидантен ефект след прием на цинк и хром при хора с диабет тип 2.

 • Роля на цинка за имунната система

Имунната система е първата система, която ще бъде засегната от промените в нивата на цинка, поради високата клетъчна обмяна. Дефицитът на желязо и цинк влияе на Т- и В-лимфоцитната функция. При ХИФ инфекция се установява дефицитът на цинк.

 • Цинк за кожата и лигавиците и роля на цинк за заздравяването на рани

Недостигът на цинк е свързан със забавено зарастване на рани. Също така е от съществено значение за лечение на стомашни язви, особено в началния етап.

 • Роля на цинка при пневмония

Цинкът съкращава продължителността на тежка пневмония и престоя в болницата. Помощно лечение с 20 мг цинк дневно способства за ускорено възстановяване от тежка пневмония при децата и може да помогне за намаляване на антимикробната резистентност, а също и да намали усложненията и смъртните случаи, когато не са налични лекарства.

 • Роля на цинк при хронична хемодиализа

При хронични уремични пациенти често се откриват ниски цинкови стойности. Цинкът играе важна роля във функцията на микротубулите, тъй като образуването на микротубули включва полимеризация на тубулин, процес, който намалява с дефицита на цинк.

 • Роля на цинкa при рак

Серумното съотношение мед / цинк при пациенти с рак на гърдата се определя чрез атомно-абсорбционна спектрофотометрия. Дефицитът на цинк потиска растежа на тумора, което показва важността на цинка за новообразуванията.

 • Роля на цинк при диария

Добавката на цинк подобрява клетъчния имунен статус, което най-вероятно е причината за наблюдавания положителен ефект от добавяне на цинк при диария. Повишаването на нивата на серумния цинк, успешно се прилага за лечение на диария и помага на децата да поддържат по-подходящ цинков статус през периода на възстановяване.

 • Роля на цинка при анорексия нервоза

При анорексия невроза има редица симптоми подобни на симптомите при цинков дефицит. Това са загуба на тегло, промени във вкуса и апетита, депресия и аменорея. Почти половината от пациентите с анорексия нервоза са вегетарианци, което може да бъде причината за техния рисков недостиг на цинк.

 • Антимикробен ефект на цинка

Антибактериалната активност, концентрацията на цинк и рН се измерват в Мюлер-Хинтън хранителна среда, съдържаща различни количества от цинков оксид и се прави посявка със стафилококус ауреус. Грам-положителните бактерии са най-податливи. Грам-отрицателните аеробни бактерии и стрептококи обикновено не се подтискат, дори и при най-високите използвани концентрации, но стафилококи, по-специално някои щамове на Стафилококус Епидермалис са чувствителни, дори при минимална концентрация на цинк. Цинкът проявява антибактериално действие срещу Стрептококус мутанс и Актиномицес вискозус.

При по-високата концентрация на цинк се наблюдава противогъбична активност срещу питироспорум (род гъби). Друго проучване съобщава, че противогъбичните лекарства като кетоконазол, флуконазол и флуфеназин са устойчиви на кандида албиканс поради прекомерно наличие на цинков клъстер протеин Upc2p.

Заключение:

Цинкът е не само основен елемент в различни физиологични процеси, но също така и лекарство за предотвратяването и контролирането на много заболявания. Отнема много време за признанието на този елемент, и едва преди няколко години е определен дължимия му статут. Почти половината от населението на света е изложено на риск от недостатъчен прием на цинк, което предполага, че спешно са необходими програми за обществено здраве, за контролиране дефицита на цинк. Липсата на общоприети биомаркери на цинк допълнително затруднява оценката на глобалното значение на дефицита от цинк. Въпреки това, цинка обстойно се изследва за използване в широк мащаб с обещаващи резултати. Така че, може да се заключи, че ролята на цинка ще бъде важна зона за научни изследвания в бъдеще и със значителен потенциал за открития, за да оправдае името си „метал на живота.“

Цинкът е основен микроелемент в живите същества. Хората набавят необходимия им цинк чрез храната, като около 38% от цинка, който се съдържа в нея се резорбира в кръвта. От там той се транспортира от различни белтъци до черния дроб. След като попадне в черния дроб, голямата част от цинка се превръща в металотионеини – белтъчни молекули, които съдържат по 7 атома цинк. По този начин цинкът бива пренасян до клетките в цялото тяло.

Цинкът е нетоксичен докато е свързан с белтъци и затова отравянето с този микроелемент е изключително рядко.

Дефицитът на цинк е често срещан сред хората ментални и поведенчески проблеми. Повече от 90% от диагнастицираните с депресия, аутизъм, шизофрения, дефицит на вниманието и хиперактивност имат някаква степен на цинков дефицит – от гранични стойности до тежък дефицит. Едно възможно обяснение на този факт е, че повечето от изброените състояния са свързани с повишен оксидатовен стрес на организма, който изчерпва цинковите депа.

Основните функции на цинка в процесите на мозъчната дейност са:

– Металотионеините, чийто структурен компонент е цинка играят основна роля в кръвно-мозъчната бариера. Последната е отговорна да предпазва мозъка от увреждащи и токсични вещества.

– Цинкът свързан с различни белтъци учства в обезвреждането на свободните радикали, които унищожават мозъчни клетки и променят баланса на невротрансмитерите в мозъка.

– Цинкът е необходим за ефективното превръщане на витамин Б6 в активната му форма, която участва в синтеза на важни невротрансмитери.

– Дефицитът на цинк може да доведе до натрупване на мед в организма, което пък от своя страна променя нивата на допамина и норадреналина в мозъка.

– Дефицитът на цинк води до промяна и в нивата на друг важен невротрансмитер, а именно GABA.

Много хора са родени с генетична предразположеност към дефицит на цинк, което води след себе си до нарушаване на биохимизма на мозъка и съответно нормалното му функциониране. Именно заради това изследването на нивата на цинка в кръвта е от изключителна важност при хора с ментални и поведенчески проблеми.

В какви други случаи може да се подозира недостиг на цинк в организма:

 • изоставане в растежа на децата
 • по чести инфекции
 • подтиснатост, безпокойство и тревога
 • лошо състояние на косата и ноктите
 • диабет – клетките на панкреса, които произвеждат инсулин са най-богатите на цинк сравнение с другите клетки в тялото. Макар че са направени серия проучвания за връзката на цинка с производството на инсулин, точния механизъм по който участва този микроелемент в процеса не е известен. Подозира се, обаче, че цинковия дефицит е една от възможните причини за диабет.

Обикновено времето необходимо за преодоляване на цинковия дефицит чрез биохимична терапия е около 2 месеца. При пациентите, които имат повишени нива на тежки метали или мед в организма си, нивото на цинка в кръвта трябва да се покачва бавно, за да може тежките метали да се извеждат постепенно от организма чрез повишаването на количеството на металотионеините.“

д-р Милена Коцева: https://homeostaza.bg/blog/nutrient-power-zinc/

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *