Рейши, Линг-джи, Ганодерма лицидиум

Рейши, Ганодерма лицидиум или Линг-джи (Reishi; Ganoderma lucidum; Ling zhi) са род гъби от Семейство Ganodermataceaeи са едни от най-популярните, и полезни лечебни гъби на планетата. Отглеждани са в продължение на хилядолетия в Азия, а днес са разпространени почти в целия свят, особено в райони със субтропичен и умерен климат.

Рейши“ е японското наименование на род Ganoderma lucidum и означава гъба фантом, защото се среща рядко в естествени условия. В диво състояние вирее в Азия, Европа, южните райони на Северна Америка и Амазония. Расте върху широколистни стари или умиращи дървета и пънове, като: дъб, бряст, върба, явор, магнолия, акация, евкалипт, а в Азия и върху сливи.

В Китай и Корея този род гъби се наричат Ling zhi (линг-джи ) и е важно лечебно средство в китайската медицина от дълбока древност, ценена е като растение с духовна сила, символизиращо успеха, благополучието, божествената сила и дълголетието. За първи път за нея се споменава в трактата „Хуанди нейдзин“, където свойства й се описват като източник за добро здраве и дълголетие. В „Еднциклопедията на билките на Шън Нун“(《神农本草经》) са описани шест вида линг-джи: червена, лилава, синьо-зелена, жълта, бяла и черна. Сред тях, още от древни времена се счита, че червената е с най-ценни лечебни свойства. Считало се, че „магична гъба“ удължава и връща към живота. Гъбата Ling-zhi по-рано е била известна като Ganoderma lucidum, научно наименование, включващо няколко различни вида гъби Ganoderma. През 2012 г. учените определили Ling zhi като отделен вид и го нарекли Ganoderma lingzhi.

Описание:

Рейши е едногодишна гъба с бледо изглеждаща горна част (когато е в процес на израстване), развиваща се във формата на бъбрек или ветрило и достигаща размер от 4 до 15 см в диаметър, а понякога и до 30 см, гладка и лъскава отгоре. Пънчето е разположено странично на шапката, като в началото е бяло, жълто, а с нарастването се става кафяво до черно с височина от 1 до 10 см, а понякога и до 25 см, в редки случаи, може да се намери и без пънче. Спорите са червено-кафяви. За разлика от другите видове гъби, линг-джи нямат хриле от долната страна на шапката, а фини пори, през които освобождават спорите си (счита се, че те са най-лечебната част). Те също предпочитат сенчести залесени места с висока влажност, израстват в основата или пъновете на широколистни дървета (предимно на изгнили дървета или до корена на живи), извличайки от тях хранителни вещества, за да оцелеят. В дивата природа се срещат на недостъпни склонове, където въздухът е чист, а температурната разлика през деня и нощта е голяма. Изключително рядко, може да намерите диви Ling zhi, защото те изискват деликатен баланс от светлина, влага и температура. Обикновено само на няколко от 10 000 дървета, линг-джи ще расте по тях. Дивата гъба линг-джи са рядкост, и в миналото (преди да бъдат култивирани), само богатите са можели да си я позволят. В наши дни изкуственото отглеждане на гъбата Ling zhi е силно развито. Може да се отглежда на дървени стърготини или дървени трупи.

Основни биоактивни компоненти и ефекти:

Традиционната медицина открива полезни им качества и започва да извлича активните им съставки, за първи път, с откриването на пеницилина от Александър Флеминг през 1928 г. От тогава, много активни вещества, добити от гъбите, са част от съвременните антибиотици и медицината започва постепенно да ги използва в широк спектър от терапевтични схеми.

При изследване на нелетливи компоненти от рейши е установено, че съдържат: 26-28% въглехидрати; 3-5% сурова мазнина; 59% сурови влакнини; микроелементи и голямо разнообразие от биоактивни молекули: тритерпени; полизахариди; феноли; стероиди; нуклеотиди и техните производни. Протеините в рейши съдържат всички основни аминокиселини, като са особено богати на лизин и левцин. Ниското съдържание на мазнини и високото съотношение на полиненаситените мастни киселини спрямо мастни киселини, се счита за значим фактор, допринасящ здравната им стойност. Полизахаридите и тритерпените са едни от основните физиологично активните съставки в гъбите рейши. Различните полизахариди, извлечени от плодното тяло, спорите и мицелите, проявяват широк спектър от биоактивни ефекти: противовъзпалителни; хипогликемични; противогъбични; антитуморни; имуностимулиращи.

Структурните анализи на полизахаридите в рейшите, показват, че те са хетерополимери, чийто захарен компонент е глюкоза, но могат да съдържат и ксилоза, маноза, галактоза и фруктоза. Отговорен за твърдостта на плодното тяло е полизахаридния хитин, който в голяма степен е несмилаем от човешкия организъм. За тритерпените, които са повече от сто (119), могат да бъдат открити в плодното тяло и мицела се предполага, че допринасят много и различни ползи за здравето, като сред тях над 50 са новооткрити и уникални за рейши. Отрити са: силно окислени форми на ганодерните киселини A, B, C, D, E, F, G, H, I, R, S, T, U, V, W, N, Y и Z, лусидонова киселина D, E, F, G,, лусидон C и др. Ганодерните киселини A, C и D, проявяват активни антиалергични свойства, B и D се считат за регулиращи кръвното налягане, тези от А и D – потискат отделянето на хистамин, а тези от Т до Z се свързват с антитуморното действие на рейши. Анализ на елементите в рейши показва, че гъбата съдържа разнообразни минерални компоненти: фосфор; сяра; калий; калций; магнезий; желязо; натрий; цинк; мед; манган; стронций; може да съдържа селен до 72 мг сухо тегло; германий – открит в плодни тела, намерени в дивата природа, който в ниски дози се сочи като елемент с имуномодулиращи, противотуморни, антиоксидантни и антимутагенни активности. Рейшите съдържат и някои други съединения, които могат да допринесат за тези биоактивни ефекти, като: стероиди; алкалоиди; витамини (рибофлавин; аскорбинова киселина) и др.

В натуралните и търговските продукти, количеството и процентът на всеки компонент в състава им, може да бъде много различен. Когато 11 произволно избрани проби от търговски продукти били изследвани за наличието на двата основни активни компонента – тритерпени и полизахариди, било установено, че съдържанието на тритерпен варира от неоткриваемо до 7,8%, а съдържанието на полизахариди варира от 1,1–5,8% (Чанг и Бусуел 2008). Такива вариации могат да възникнат по няколко причини, включително разлики във видовете или щамовете на използваните гъби, както и в различните производствени методи.

Терапевтични ползи и приложения:

Лечебните свойства на гъбите са споменати още в средновековието от персийски лечител Авицена, чието съчинение „Канон на медицината“, преведено на латински език през 12 век, в продължение на няколко века е основно ръководство на лекарите в Близкия изток и в Европа.

Най-важните ползи на гъбите за здравето, включват способността им да: повишават енергията; намаляват кръвното налягане; забавят процеса на стареене; предотвратяват рака; детоксикират тялото; премахват възпалението; подобряват когнитивните способности.

Държавната фармакопея на Китайската народна република (2000 г.), гъбата линг-джи действа за попълване на енергията Чи, облекчаване на ума, кашлица и астма, препоръчва се за виене на свят, безсъние, сърцебиене и недостиг на въздух.

Според традиционната китайска медицина горчивия й вкус, не пречи тя да бъде неутрална, т.е. нито затопля, нито охлажда организма, не е токсична, въздейства върху меридианите на сърцето, белия дроб, черния дроб и бъбреците; укрепва организма и имунната система, действа благоприятно върху сърцето, стомаха, черния дроб, понижава кръвното налягане, стимулира обмяната на веществата, успокоява духа и нервите, помага в лечението на рака, подобрява паметта, забавя стареенето и удължава живота. При какви състояние може да помогне линг-джи?

 • Алергии и астмата

Тритерпените в състава им са вид ганодерични киселини за които се счита, че облекчават алергиите и хистаминовите реакции, свързани с астмата. Тритерпените имат свойството да понижават алергичните реакции, поради начина по който влияят на имунната система, укрепват храносмилането, предпазват обвивката на червата, облекчават възпаленията, потискат освобождаването на хистамин, подобряват снабдяването с кислород и функцията на черния дроб.

 • Възстановява хормоналния баланс

Няколко от антиоксидантите и противовъзпалителните вещества в гъбите променя начина, по който нервната система предава съобщенията до мозъка, подобрявайки редица функции на ендокринната и централна нервна системи, като в същото време възстановява хормоналния баланс.

 • Лечение и превенция на онкологични заболявания

Тритерпените в гъбите, имат способността да намаляват метастазите на раковите клетки и да предотвратяват растежа на туморите. Учените твърдят, че гъбата засилва лечебния ефект от лъчетерапията в борбата с туморите. Според резултатите от техните изследвания, билката увеличава защитните механизми на организма, подобрява качеството на живот на онкоболните, облекчава страничните ефекти от химиотерапията, като гадене, повръщане, главоболие, висока температура, възпаления, загуба на тегло, косопад. Някои китайски лекари препоръчват линг-джи да се пие след отстраняването на раковите образования. Преди това, според тях, тя може да има обратен ефект и да доведе до увеличаването им.

 • Конгнитивни нарушения

Неврологичните заболявания също са един от най-болезнените и неразрешими тайни на здравето, а за когнитивните разстройства като болестта на Алцхаймер или Хънтингтън до момента няма лечение. Но изследванията показват, че екстракт от гъбата линг-джи, насърчава конгнитивната активност и има някои неврозащитни действия, предимно в стимулирането растежа на симпатиковите и сензорни нерви.

 • Респираторни проблеми

За тези, които страдат от астма, бронхити или хронични респираторни заболявания, екстрактът от гъбата, може да намали дразненето и да се справи с алергичните реакции в тази част на тялото. Предотвратявайки освобождаването на хистамин от мастните клетки, гъбата пази от алергични реакции, кожни раздразнения и застрашаващата живота анафилаксия.

 • Високо кръвно налягане и холестерол

Научните изследвания доказват, че гъбата подобрява притока на кръв към сърцето и понижава кръвното налягане. Тя също намалява количеството кислород, консумирано от сърцето, което означава, че има повече от него за останалите органи и системи в тялото. Екстрактът от някои части на гъбата, може на намали нивата на „лошия“ холестерол и да защити от удари и инфаркти.

 • Подсилва имунната система

Антиоксидантите са ключов компонент на имунната система. Гъбата съдържа бета глюкани, един от най-мощните и ефективни стимулатори на имунитета. По-високите нива на бета глюкан в тялото са потенциална защита от редица заболявания и забавя стареенето.

 • Лекува безсъние

Народната медицина я използва в лечението на безсъние. Продължителната й консумация може да помогне за по-бързото заспиване. В Китай монасите я използват от столетия за успокояване на ума при подготовката за медитация.

 • Предпазва от косопад

Гъбата линг-джи е може би един от най-известните в китайската история лекове срещу плешивост. Комбинирана с други билки, тя действа като тоник за косата. Богата на антиоксиданти, гъбата намалява стреса и помага в борбата със свободните радикали – една от основните причини за загуба на коса и оплешивяването.

 • Справя се с депресията

Добре позната е с въздействието си върху състоянието на ума. Тя подобрява настроението и успокоява. Гъбата е сред най-търсените природни антидепресанти. Тя намалява раздразнението и тревожността, успокоява ума и тялото, бори се с депресивните разстройства.

 • Облекчава кожни проблеми

Редица изследвания показват, че тя има способността да лекува множество кожни проблеми като рани, слънчеви изгаряния, обриви, ухапвания от насекоми. Това се случва благодарение на антихистаминовите, противовъзпалителни, противомикробни и противоалергични свойства. Гъбата стимулира имунитета, подобрява кръвообращението и това стимулира оздравителните процеси.

 • Подобрява метаболизма

Основна причина за наднорменото тегло и затлъстяването е забавеният метаболизъм. Колкото по-добър е той, толкова по-лесно ще се справите с излишните килограми и мазнини. Разумното използване на гъбата, ускорява метаболизма и помага за поддържането на здравословно тегло.

Предлагани форми:

Тъй като линг-джи са взискателни към околната среда, в дивата природа е трудно да се открият, затова на пазара се предлага култивираният им вариант. След формирането на плододаващото тяло, те най-често се събират, изсушават, смилат и преработват в таблетки или капсули. Други продукти могат да включват преработен гъбичен мицел или спори. От началото на 70-те години на миналия век, линг-джи се произвеждат и продават в търговската мрежа в различни форми. Могат да бъдат открити в прясно или сушено състояние, на капсули, капки, екстракт, гранули, тинктура, билкови добавки, директно консумирани или направени в чай или супа. Сушената гъба най-често се пие на чай или се добавя към бульона за супи.

Рецепта за чай от сушена гъба линг-джи:

1-2 резена сушена гъба се вари на слаб огън най-малко 15 минути, може и по-дълго време. По желание може да се добавят и други билки, например сладък корен, който ще смекчи горчивия вкус.

Противопоказания:

 • Линг-джи е препоръчително да се избягва от бременни и кърмачки.
 • Големите дози или продължителната им употреба, увеличават риска от кървене. Ако ви предстои операция, прекратете употребата на гъбата най-малко две седмици преди това!
 • Не е препоръчително да се вземат в комбинация с някои лекарства, затова е най-добре да се консултирате с вашия лекар.

Заради все по-нарастващата им популярност се провеждат множество съвременни изследвания, свързани с култивирането, състава, и терапевтичните ефекти на гъбите от този род. Съществуват доказателства, които подкрепят положителните им ползи за здравето, включващи: противоракови ефекти; регулиране на кръвната захар; антиоксидантни, антибактериални и антивирусни ефекти; защита срещу увреждане на черния дроб и стомаха. Повечето проучвания са проведени върху животни или в модели на клетъчни култури, а човешки експериментални изследвания и клинични данни, често са недостатъчни, а резултатите не винаги са в подкрепа на констатациите, доказващи ясно, дали отчетените ефекти за здравето са валидни и значими.

Отказ от отговорност:

ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. Тази статия е информативна и не може да служи за самолечение! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *