Астрагалът е уникален

Родът Астрагал (Astragalus membranaceus) от семейство Leguminosae – бобови растения, наричани още млечен фий или хуанг ци, са многогодишни цъфтящи растения, разпространени в северните и източни части на Китай, Монголия, Корея и др. Имат космати стъбла със сложни листа, състоящи се от 12-18 чифта по-малки листенца. расте на височина от 40 см до 1 метър. Съществуват около 3000 вида астрагал, но само два се използват за медицински цели – Astragalus mongholicus и Astragalus membranaceus. Родът е официално описан през 1753 г. от Карл Линей в неговия „Species Plantarum“.

Химичен състав и терапевтични дози:

Астрагалът съдържа три компонента, които позволяват на растението да има толкова положително въздействие върху човешкото здраве: сапонини, флавоноиди и полизахариди.

Сапонините, наричани още „астрагалозиди“, притежават адаптогенно свойство, балансиращо организма ни. Това ценно свойство насочва различните системи на тялото ни към равновесие, а не просто да стимулира или потиска биологичните функции. Това прави Astragalus един от най-добрите тоници за имунната система. Астрагалозидът IV – сапонин от тази билка – е ефективен за клетъчните увреждания и за активирането на теломеразата, това се отнася до съкращаването на теломерите и забавянето на клетъчното стареене. Теломерите са защитните краища на хромозомите, които бавно се съкращават и износват всеки път, когато клетъчното делене се случва в тялото. Сапонините са известни със способността си да понижават холестерола, да подобряват имунната система и да предотвратяват рака. Те са голям съюзник при лечение на състояния като: астма, ревматоиден артрит и различни алергии.

Флавоноидите, които се срещат в астрагала, осигуряват ползи за здравето, чрез клетъчна стимулация. Те показват антиоксидантни качества, контрол и унищожаване на свободните радикали, могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания, ракови и вирусни заболявания, имунна недостатъчност.

Полизахаридите в лечебното растение представляват бета 1,3 глюкани. Те от своя страна притежават антимикробни, антивирусни, противовъзпалителни и противотуморни свойства.

Астрагалът е богат на фибри, витамини и минерали – 100 г корен от астрагал съдържа: фибри (около 40%), магнезий (500 мг), силиций (2 мг), цинк (0.50 мг), желязо (2 мг). В по-малки дози съдържа хром, рибофлавин, селен, фосфор, калий и кверцетин.

Астрагал се понася добре от повечето хора, като се приема в терапевтични дози от 10 до 60 g дневно.

Научно доказани лечебни ползи и предимства на астрагала:

Лечебната част на растението е неговият корен, добиван от растения на възраст над 4 години. Коренът на Astragalus се счита за адаптоген, подпомагащ защитата на организма срещу физически, умствен и емоционален стрес. Както знаем, адаптогените са в състояние да се адаптират и да променят своята функция в зависимост от специфичните нужди на тялото, затова адаптогенните билки, като Астралагус, са в състояние да ни помогнат да се справим с различни проблеми в нашия организъм.

Действа противовъзпалително:

Възпалението е в основата на повечето заболявания. От артрит до сърдечно-съдови заболявания, възпалението често е виновник за увреждане на отделни органи или цели системи в организма. Много изследвания показват, че благодарение на сапонините и полизахаридите, астрагалът може да намали възпалителния процес на редица заболявания и състояния.

Укрепва имунната система

Подсилването на имунната система е най-разпространеното действие на астрагала. Изследване проведено в Пекин установява способността му да стимулира т-хелпер клетките (тип 1 и 2). Те осъществяват клетъчния имунитет и произлизат от тимуса, като само част от тях се диференцират напълно в него. Т-хелпер 1 участва в елиминирането на вътреклетъчните патогени и стопира възникването на автоимунни заболявания. Т-хелпер 2 клетките участват в осъществяването на имунен отговор към извънклетъчни паразити и играят роля при индуцирането и персистирането на различни заболявания като астма и други алергични заболявания.

Забавя или предотвратява растежа на туморните клетки

Много от последните изследвания показват успеха на астрагаловите активни вещества – сапонините, флавоноидите и полизахаридите, при стопиране растежа и елиминирането на туморните клетки. Според проучване, публикувано в Journal of Pharmacy and Pharmacology, астрагалът може да подобри състоянието на черния дроб по време на химиотерапия. Изследванията дори показват, че билката намалява химиорезистентността при лечение на рак.

Защита на сърдечно-съдовата система

Флавоноидите, присъстващи в астрагала, са антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на натрупването на плаки в артериите и стесняване на стените на съдовете, като защитават вътрешната стена на съда. В допълнение, проучване от 2014 г., публикувано в китайски вестник за интегративна медицина, описва употребата на астрагал в конвенционално лечение на вирусен миокардит (възпаление на средния слой на сърдечната стена), като прави лечението в пъти по-успешно. Други проучвания установяват способността на астрагала да понижава кръвното налягане и нивото на триглицеридите. Високите нива на триглицеридите поставят хората в риск за много форми на сърдечни заболявания, като удар, инфаркт и втвърдяване на артериите.

Регулира и предотвратява диабета и заболяванията, свързани с диабета

Астрагалът е познат като антидиабетен лекарствен продукт. Проучванията показват способността му да облекчава инсулиновата резистентност чрез биологичната колекция от активни вещества като сапонини, флавоноиди и полизахариди. Те могат да увеличат чувствителността към инсулина, да предпазват бета-клетките в панкреаса (клетките в панкреаса, които произвеждат и освобождават инсулин) и да действат като противовъзпалително средство срещу симптоми на диабета. Това е най-предписваното растение в Китай за контрол на диабет тип 2, заедно с лечението и диетата. В Китай се прилагат дози от 40 до 60 g дневно за контрол на глюкозата. Освен това астрагалът може да предотврати често срещаната бъбречна болест при диабетиците, като намалява присъствието на протеин (протеинурия) в урината, с което се показва подобрение във функцията на бъбреците. Също така намалява риска от инфекции при хора с бъбречна недостатъчност.

Има антиоксидантни и антиейджинг свойства

Окисляването, дължащо се на увреждането на свободните радикали, предизвиква редица заболявания в организма и дори ускорява процеса на стареене. За щастие, много от компонентите, открити в състава на астрагала, се борят с уврежданията на свободните радикали и предотвратяват оксидативния стрес. Полизахаридите в билката имат положително въздействие върху имунната система и подобряват функциите на мозъка, както и имат способността да удължават живота.

Лекува рани и минимизира белезите

Поради своите противовъзпалителни свойства, астрагалът има дълга история на лечение на рани. Той се използва в традиционната китайска медицина при открити рани и регенерирането на увредени органи и тъкани. Проучване от 2012 г. на Института по фармация в университета Джъдзян в Китай показва, че раните, третирани с астрагалозид IV , се възстановяват от два до три пъти по-бързо – само за 48-96 часа в зависимост от характеристиките на раната.

Облекчава симптомите на химиотерапията

Доказано е, че билката помага на пациентите по време на химиотерапия да се възстановят по-бързо и да удължат живота си. Билката успяла да намали симптомите на химиотерапия като гадене, повръщане, диария, косопад, потискане на костния мозък, намалено производство на кръвни клетки и други.

Третира настинки и грип

Поради антивирусните способности на астрагала, билката отдавна се използва за лечение на настинки и грип. Обикновено се комбинира с други билки като женшен, ехинацея и женско биле. Билката има способността и да предпазва здравия организъм от чести настинки и прояви на грип.

Помага при хронична астма

Астрагалът е познат като естествено средство за лечение на дихателните пътища и намаляване на симптомите на хронична астма. Резултати след проведени изследвания с астрагал показват, че свръхчувствителността в дихателните пътища значително се понижава след лечението с билката. Доза от 80 mg екстракт, два пъти дневно намалява сезонните симптоми на алергия, като ринит.

Намалява умората и дава енергия

В отвара и в комбинация с други растения, може да намали умората, дори при хора с хронична умора. Според проучване, проведено в болница Yueyang на Шанхайския университет по традиционна китайска медицина, традиционната рецепта, наречена Lixu Jieyu, е ефективна за лечение на хронична умора. Състои се от отвара от 30 g корен от астрагал, 30 g кудзу, 15 g корен Codonopsis lanceolata, 10 g корен Salvia miltiorrhiza, 15 g Phedimus aizoon, 10 g епимедиум, 10 g куркума и 10 g коренище Acorus gramineus. Приемайте по 100 мл от отварата два пъти дневно.

Помага при анемия

Счита се, че билката нормализира броя на кръвните клетки при хора с апластична анемия;
Освен всичко това, съществуват и доказателства, които показват, че астрагалът също успешно:
предотвратява разграждането на колагена в организма;
подпомага лечението на белодробна тъкан, засегната от бронхопулмонална дисплазия при новородени;
инхибира вируса херпес симплекс 1;
предотвратява възпроизвеждането на вируси като Coxsackie B-3, вирус, който предизвиква заболявания, вариращи от леки стомашни проблеми до големи сърдечни усложнения;
лекува възпаления при алергичен дерматит;
подпомага лечението на хепатита чрез инхибиране на вирусните клетки на хепатит В в черния дроб;
използва се като лек диуретик.
Противопоказания:
Ако се спазват препоръчваните дози, астрагалът няма сериозни странични действия, но трябва да се знае, че билката взаимодейства с доста други билки и медикаменти.

Възможни взаимодействия:

  • С лекарства потискащи имунната система!
  • С кортикостероиди! Ако се лекувате с кортикостероиди; ако имате автоимунно заболяване, като ревматоиден артрит или лупус; ако приемате медикаменти срещу отхвърляне на трансплантиран орган.
  • С литий! Астрагалът може да затрудни организма да се освободи от лития, така че в тялото могат да се натрупат опасно високи нива на литий.

Липсват данни за това дали астрагалът е безопасен за употреба от кърмачки.

Някои хора могат да реагират със сърбеж, ринит, гадене и диария.

Някои видове астрагал могат да бъдат токсични, като тези, съдържащи невротоксина „суинсонин“, който причинява отравяне на „locoweed“ при животните.

Някои видове астрагал могат да съдържат високи нива на селен, което може да причини токсичност.

Много фитотерапевти препоръчват да не се използва една и съща адаптогенна билка за дълъг период от време. Вместо това, те препоръчват редуването на различни адаптогени на всеки 2 месеца.


Отказ от отговорност: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. Тази статия е информативна и не може да служи за самолечение! Консултирайте се с опитен фитотерапевт! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *