Ставно очистване от соли

В нашия организъм ставите могат да се замърсят с различни соли, но се отлага най-вече калций. Натрупването на соли в ставите, може да бъде причинено от нарушеното кръвоснабдяване на дребните кръвоносни съдове – те са много тънки, бързо склерозират и този процес се превръща в необратим. При отлагането солите бързо се слепват и образуват плътни образувания; нарастват почти безболезнено, затова човек не реагира на промените и не очиства периодично организма си от шлаки и соли. В резултат възникват шипове.

Привържениците на теорията за очистването на организма от соли считат, че главната причина за болестите на бъбреците, ставите, черния дроб и жлъчните пътища, както и за влошеното самочувствие на човека са натрупаните соли в организма.

Здравият организъм притежава великолепен механизъм за очистване, включително и от солите. Той се справя лесно с излишъка от хранителни вещества, от продуктите на разпада им и от токсините, постъпващи в малки количества отвън. Но при поражения на черния дроб и бъбреците, при силни отравяния, редовна злоупотреба с вредни хранителни продукти и алкохол, както и недостатъчното движение или възрастовите промени в организма, този механизъм бива нарушен. в такива случаи, здравият организъм не успява ефективно да обезвреди токсините и шлаките, и да ги изведе извън организма, затова те се отлагат в кожата, бъбреците, червата, черния дроб, мускулите и ставите. Едни от тези съединения са биологични вещества, които се наричат „соли“.

Водеща роля в минералния обмен в организма имат четири елемента: калий, натрий, калций и магнезий. Съотношението между тях, трябва да бъде балансирано, за да функционира правилно. Друг основен фактор в него е водно-солевия обмен – достатъчната употреба на вода. При очистването на солите от организма се използва принципът – подобното с подобно се разтваря. В организма на човека се натрупват соли, най-вече заради храната и водата. Когато те са в излишък, организмът не може ефективно да ги изведе чрез бъбреците или потта и те започват да се натрупват. Нарушава се солевия баланс, затова е необходимо солите своевременно да се извеждат от организма.

Вероятните причини за натрупването на соли в организма са неправилното хранене, наследствената предразположеност, свързана с обмяната на веществата, болести на отделителната система.

В кои случаи ставите трябва да се очистват от солите?

Очистването от соли е нужно при болести и състояния, като: остеохондроза; полиартрит; подагра; костни шипове; загуба на гъвкавост и еластичност на ставите.

Как да разберем, дали имаме натрупване на соли в ставите?

Сутрешната урина се оставя за един ден, най-добре в стъклен съд. На следващата сутрин, по отлаганията на дъното и стените на съда, може да се определи вида им:

  • ако урината дава бяла утайка, солите са карбонати;
  • в урината може да има фосфати, които се състоят от калциеви или магнезиеви соли на фосфорната киселина – те имат от сив до бял цвят;
  • тъмножълти до кафяви кристали са солите на пикочната киселина – това са уратите;
  • оксалатите са тъмнокафяви до черни кристали.

Карбонатите са соли на въглродната киселина. Те са алкални съединения и обикновено се отлагат в гръбначния стълб, най-вече в горната му част.

Фосфатите също са алкални соли – по същество, те са соли на фосфорната киселина.

Оксалатите са соли на оксаловата киселина – те са твърди и образуват камъни, които се отлагат в целия организъм – бъреци, стави, мускули и стави. За разтварянето им са нужни продължителни лечебни курсове.

Уратите се отлагат в долната част на краката; те формират образувания в ставите на пръстите и болезненост на стъпалата. Често се срещат и смесени видове соли, които се отлагат в бъбреците.

Различните алкални соли – карбонати, фосфати и трипелфосфати, предизвикват остеохондроза в един или друг отдел на гръбначния стълб. Симптомите й са главоболие, болки в гърба и раменете, нарушено мозъчно кръвообръщение.

Солите на пикочната киселина се отлагат в организма на любителите на месото и онези, които наблягат на много кисели плодове и зеленчуци, съдържащи ябълчена киселина или лимонена киселина. Уратите се натрупват в ставите на краката и подбедриците и често пациентът получава диагнозата подагра.

Оксалатните соли се натрупват в мукулите, костите и ставите. Те често образуват много твърди камъни с гладка повърхност.

По правило, когато организмът се очиства от соли, най-напред се извеждат най-меките соли – карбонатите, фосфатите, трипелфосфатите. Следват уратите – солите на пикочната киселина, и най- накрая се извеждат оксалатните соли.

Основния принцип при извеждането на солите е извеждането им по ред, една след друга. Започва се с леките алкални соли, следва извеждането на урати и на заключителния етап – разтваряне и отстраняване на оксалатите.

Преди това се препоръчва:

  • нормализиране на храненето – изключват се пържолите, мазните, лютите и пушените храни, сосовете и други вредни хранителни продукти;
  • ограничава се употребата на сол и захар – голямото количество глюкоза в организма предизвиква отлагането на урати;
  • осигуряване на нужното количество вода за организма: 6 – 8 чаши на ден;
  • в менюто се включват зърнени храни, домати, лук, моркови, картофи, цвекло, морско зеле, ориз, яйца, цитруси, мед, ядки;
  • напитки – слабоалкална минерална вода, пресни сокове от цитруси, боровинки и отвари от шипки.

Извеждане на урати – солите на пикочната киселина:

Уратите се образуват в резултат от нарушенията на обмяната на пуриновите вещества, затова се препоръчва ограничаване на продукти богати на пурини: преди всички се свеждат до минимум месните субпродукти – черен дроб, бъбреци и мозък, овчето месо, хайверът, какаото, шоколадът, силното кафе; за отстраняването на уратите е необходимо и отказване от бобовите растения, киселеца, спанака, брюкселското зеле. За извеждане на уратите от организма помагат листата на горската ягода, касиса и др. Подходяща е и настойка от плодове или корени от шипка.

Извеждане на оксалати:

Оксалатите са соли на оксаловата киселина; те се отлагат в мускулите, стените на съдовете, костите и ставите. За извеждането им от организма помагат: чайове и настойки от мечо грозде, запарка от смелени гроздова реса или млади клончета грозде – една чаена лъжичка от тази смес се залива с чаша гореща вода и престоява половин час, приема се по ¼ от чашата през деня. След един месец лечение се прави прекъсване от една седмица и половина, след това курсът се повтаря.

Извеждане на карбонати, фосфати или трипелфосфати:

Те се отнасят към белите алкални соли, предизвикващи остеохондроза в една или друга частна гръбначния стълб. Алкалните соли се разтварят с алкални разтворители. Фосфати обикновено образуват хора, които прекаляват с рибата; извеждат се организма с помощта на алкални растения – царевична коса, корени от слънчоглед, кълнове от моркови и др.

Чай от корени на слънчоглед: 50 г от тях се заливат с един литър гореща вода в термос и киснат няколко часа; чаят се употребява 1-2 месеца.

При наличието на фосфатни и кабонатни соли не се препоръчват настойки и отвари от шипки, тъй като те водят до увеличаване размера на камъните в бъбреците. Подходяща е настойка, приготвена от на листа от горска ягода и черна боровинка: две супени лъжици от сместта се счукват и заливат с чаша гореща вода; престоява един час и се приема по ¼ от чашата през деня, в продължение на един месец; следва седемдневно прекъсване и се провежда още един курс.

Начини и рецепти за очистването:

Преди да започне очистване на ставите се очистват червата, черния дроб и бъбреците. Това изчистване може да се извърши в домашни условия: червата с очистително; черния дроб с билки; бъбреците – с пикочогонни средства.

Очистване на ставите от соли със сок от черна ряпа:

10 кг черна ряпа престояват в слаб разтвор от калиев хиперманганат за 15-30 минути; корите на репите не се отстраняват; измиват се с чиста вода и се настъргват; сока се изтисква и съхранява в хладилник, в плътно затворен стъклен съд; приема се три пъти на ден по 30 мл, до изчерпване на приготвеното количество. В този период употребяваме основно пресни плодове и зеленчуци; месото, яйцата, тлъстите храни, нишестето, печивата и продуктите, които съдържат химически добавки, се отстраняват от менюто.

Очистване на ставите от соли с лимонов сок:

Единственото неудобство е, че лимоновият сок е кисел; пие се половин час преди хранене; за приготвянето на една чаша са необходими пет лимона. Курсът с очистването на ставите с лимонов сок, продължава 10-12 дни, като първия ден се изпива една чаша; втори ден – две чаши; трети ден – четири чаши; от четвърти ден до девети ден се изпиват пет чаши; на десети ден се пият четири чаши; на 11- я ден – две чаши и на 12 –я ден – една чаша. При остеохондроза, полиартрит, подагра и шипове лечебният курс продължава по-дълго време.

Очистване на ставите от соли с настойка от орехови преградки:

Една чаша преградки от орехи се залива с половин литър водка и престоява 18 дни. Настойката се приема 2 – 3 пъти на ден, по една чаена лъжичка, разтворена във вода, в продължение на един месец.

Очистване на соли от ставите с корени от магданоз и мляко:

Два килограма корени от магданоз се смилат в месолемачка и се сваряват за около час и половина в 3,5 литра мляко до получаване на каша; тя се изяжда за три дни, добре е храненето да се съчетава с настойки, отвари и чайове от покочогонни билки; освен кашата нищо друго не се яде. Солите напускат организма чрез урината.

Извеждане на соли от ставите с настойка от черна боровинка:

Една чаена лъжичка счукани листа от черна боровинка се залива с две чаши гореща вода; сместта престоява 30 минути и се изпива. Северните народи пият постоянно чай от боровинка и рядко страдат от отлагане на соли в организма.

Очистване на ставите от соли с картофена вода:

Картофената вода, която остава след варенето на картофите, очиства червата и освобождава стените им от слуз, премахва солите от ставите. При артрит се пие сутрин на гладно и вечер преди лягане. При полиартрит: един кг добре измити, необелени картофи се нарязват на дребни парченца и се варят един час и 20 минути в три литра вода; течността се прецежда и отварата е готова за употреба.

Извеждане на соли от бъбреците:

Отложените соли в бъбреците, предизвикват бъбречно-каменна болест; те могат да са урати, оксалати, калциеви, магнезиево-алуминиеви, цистинови или комплекси от соли. Следната рецепта, може да помогне за отстраняването на соли от бъбреците: необходимо е половин чаша настойка от шипки, 200 г пресни листа от алое и две супени лъжици захар. Листата от алое се счукват и се посипват със захарта; след един час се добавя настойката от шипки. Полученият сироп се прецежда и се приема по една супена лъжица, три пъти на ден, след хранене.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта! Тази статия е информативна и не може да служи за самолечение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *