Нощно напикаване при децата

„Нощното напикаване при децата“ – от д-р Мариян Иванов, хомеопат и вътр. болести

Когато се отнася за напикаване нощем – днес ние вече знаем, че в огромното мнозинство от случаите, това не е сериозен (поне здравословен) проблем. Даже не е никакъв здравословен проблем, но пък за сметка на това е сериозен психоемоционален проблем, както за самото детенце, което се напишква, така и за неговите родители.

Аз лично съм карал казарма, след като бях завършил вече медицина, бях лекар във военно поделение и там доста от войниците, които бяха във военното поделение все още продължаваха да се напикават нощем. Така че това си е в определени ситуации много сериозен травмиращ фактор за психиката, макар че не се свързва с някакви сериозни здравословни проблеми и си струва да помислим какво бихме могли да направим алтернативно, използвайки основно хомеопатия, за да повлияем нощното напикаване.

Всъщност говорим за нощно напикаване като проблем, когато такова продължи след 4-5 годишна възраст. Счита се, че до тази възраст е нормално детенцето да се напишква нощем и освен това различаваме първично и вторично нощно напикаване.

За първично нощно напикаване говорим тогава, когато детето не е спирало да се напишква нощем, а за вторично – когато детето се е приучило да ходи самостоятелно да пишка, отучило се е от памперсите, не се е напишквало нощем, и в един момент, поради все още недостатъчно изяснени причини, то започва да се напишква нощем.

Интересен е фактът, че може би някъде до 15 процента от децата имат такъв проблем, повече или по-малко изразен, до по-ранна или до по-късна възраст. Пак поради незнайни причини, по-често се наблюдава при момченцата и нерядко се съчетава и от други проблеми като:

  • заекване,
  • тикове,
  • хиперактивности,
  • дефицит на внимание.

Истината е, че просто се наблюдава при едни деца, които са по-емоционални, по-чувствителни, а също така и при такива, които имат много дълбок нощен сън. Те не могат да се събудят, дори да им се пишка, дори да сънуват, че им се пишка – даже аз съм имал такива случаи, а и в литературата са описани – но сънят им е толкова дълбок, че не могат да се събудят, за да отидат да пишкат.

А какво правят родителите? Прочели, че трябва да вдигат детето, за да го водят да се изпишква, те го правят, но детето продължава да спи, то е в едно полусънно състояние, когато отива да уринира. Няма никакъв смисъл от това.

Ако ще трябва да го вдигаме детето, за да му създаваме навици – то трябва да бъде разбудено, да знае, че е събудено, за да отиде да уринира. Иначе, ако в полусънно състояние върши тази работа няма никакъв смисъл.

Разбира се има някои основни мероприятия, които се препоръчват при нощно напикаване, които са общовалидни: да речем след 17-18 ч. да се приемат по-малко течности, вечерта храната да е малко по-солена, но общо взето, независимо от това какви общи мероприятия се спазват, има и много добри хомеопатични медикаменти, с които бихме могли да подпомогнем детенцето. Едни от основните е Каустикум, който има много добро въздействие върху сфинктера на пикочния мехур и върху самата мускулатура на пикочния мехур.

Обикновено го назначаваме в 15 СН разреждане, да речем два часа преди детенцето да си легне за нощен сън. И аз често към него прибавям Креузотум – друг хомеопатичен медикамент, обикновено в 5 СН разреждане и обикновено него го назначавам половин час преди лягане за нощен сън.

Креузотум има изключително добро въздействие, особено когато става въпрос за усещане за неотложна нужда за уриниране и ако детето не успее да отиде да се изпишка, това става в гащичките. Така, че Креузотум е един много, много добър медикамент и за децата, които имат дълбок сън и които не могат да се събудят и поради това се и напишкват.

Има и други хомеопатични, така наречени симптоматични медикаменти, които подбираме въз основа на съответната симптоматика. По важно е, че съществуват медикаменти за причините или поне факторите, които биха могли да провокират зачестяване на нощното напикаване в определени случаи. Това е притеснението. Когато детето е притеснено за нещо нощното напикаване зачестява и тогава основен медикамент е Желсениум Семпервиренс 15 или 30 CH,

да речем някъде вечер по 5 гранулки. А в случаи, когато детето се страхува от самота и изоставяне, когато то не се е напишквало, когато е било в леглото с родителите, но започва да се напишква, когато бива приучавано да спи самичко или когато тръгва на детска градина, или на училище, когато също изпитва сериозно чувство за самота – все едно е изоставено – тогава Пулсатила е един от основните медикаменти, в 30 СН разреждане, пак в късните следобедни или вечерни часове.

Не са рядкост случаите, когато съответният проблем, в случая – нощното напикаване, се провокира от чувство за ревност. Подсъзнателно детето се приучава, че напишквайки се, то привлича вниманието на родителите си и по този начин започва да прави често, често нощни напикавания. Тогава основен медикамент е Лахезис Мутус в 30 СН разреждане – назначаван както предишните медикаменти.

Ако причина за нощното напишкване или за зачестяване на нощното напишкване е раздяла на родителите, смърт на родител или смърт на много близък човек, баба или дядо, към които детето е било привързано, тогава основен медикамент е Игнация 30 СН разреждане – медикамент за всякакви състояния или заболявания, провокирани или влошавани от подобни емоции.

Също така много важно, за да повлияем трайно нощното напишкване, е да подберем подходящ хомеопатичен медикамент за така наречения чувствителен тип на детето. Като че ли, така като се сещам, в моята практика най-честите чувствителни типове дечица, които имат този проблем, са чувствителни типове Пулсатила и Ликоподиум, които са подходящи за трайно повлияване на нощното напишкване. Разбира се с оглед на баланс на психика, емоции, на нервна система, бихме могли да добавим етерични масла, бихме могли да добавим определени билки, хранителни добавки, които също до голяма степен могат да помогнат. И не на последно място – универсален регулатор на нервните процеси са контактите с природата и една повишена двигателна активност.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. Тази статия е информативна и не може да служи за самолечение, консултирайте се с класически хомеопат! Повече съвети за детското здраве и възпитание на https://kidso.bg/mamapedia/nosthnoto-napikavane-pri-decza/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *