Тялото помни неизплаканите ни сълзи

„Както не бива да лекуваме очите, без да мислим за главата или да лекуваме главата, без да мислим за целия организъм, така, не бива да лекуваме тялото, без да мисмим за душата.“ Сократ

Бащата на медицината Хипократ също твърди, че тялото е една структура. И подчертава, че е много важно да се търси и отстранява причината за болестта, а не само нейните симптоми. А причините за телесните заболявания, много често се дължат на психологическо неразположение. Нищо чудно, че казват: „Всички болести са от нерви“.

Корените на болестта се търсят в психосоматика (от гръцки психика – душа, сома – тяло) – наука, която изучава влиянието на психологическите фактори върху телесните заболявания.

Още през 30-те години на 20-ти век, един от основателите на психосоматичната медицина Франц Гейбриъл Александър (на унгарски: Александър Ференц Габор, унгаро-американски психоаналитик и лекар), идентифицира „Светата седморка“, класически психосоматични заболявания. Това са хипертония, стомашна язва, ревматоиден артрит, хипертиреоидизъм, бронхиална астма, колит и невродермит.

Стресът, продължителното нервно напрежение, психическите травми, потиснатото негодувание, страховете, конфликтите … дори да се опитваме да не ги забелязваме, тялото помни всичко и ни напомня.

„Ако изгоним проблем през вратата, той излиза през прозореца, като симптом“, пише Зигмунд Фройд.

Неуспешно се лекувате от язва на стомаха? А не се ли самокритикувате твърде често?

Измъчват ви болки около врата? Не е ли време да се отърсите от тези, които висят на него?

Боли ли ви гърба? Поели ли сте неразумно тежък товар!

Бронхиалната астма възниква, когато в дихателните пътища попаднат алергени, може да е причинена както от инфекция, така и от емоционални фактори. Често тя ни настига, когато търсим и не намираме изход, отдушник, когато живеем в потискаща среда и преглъщаме чувствата си, не получаваме глътка свеж въздух. Ролята на спусъка, може да играе и неблагоприятна обстановка на работното място, където някой колега ни е „стопирал въздуха“, или нежелано настаняване на далечни роднини в нашия апартамент, оставаме без въздух.

Язва на стомаха може да бъде провокирана от тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол, нездравословна диета, наследствено предразположение, висока концентрация на солна киселина в стомаха, както и агресивна бактерия Helicobacter Pylori. Между другото тези неблагоприятни фактори не причиняват заболяване на всички хора. Защо се случва това? Повечето учени се съгласяват, че продължителният стрес и чертите на характера, присъщи на много пациенти с язва, играят важна роля в развитието на язви. Психолозите са склонни да вярват, че често стомашна язва се появява при хора, които са тревожни, уязвими, несигурни в себе си, но в същото време, поставяйки прекомерно високи изисквания към себе си, свръхотговорни. Те винаги са недоволни от себе си, склонни към самобичуване и „самокритика“. Този афоризъм е посветен на тях: „Причината за язвата не е това, което ядете, а това, което ви гризе“.

Болките в гърба се появяват по различни причини. Това са наранявания, и физическо претоварване, и работа в неудобно положение, и хипотермия … Междувременно се смята, че гърбът ни може да боли в резултат и на силна емоционална реакция. Не е изненадващо, че често човек, уморен от носенето на „тежкия си кръст“, реагира на нервни претоварвания с болки в гърба.

Захарният диабет, от гледна точка на психосоматиката, изобщо не се появява от сладък живот. Точно обратното … Това заболяване, според психолозите, се провокира от конфликти в семейството, продължителен стрес и негодувание. Но за основна психологическа причина за диабет се счита, неудовлетворена нужда от любов и нежност.

Виенето на свят – замайването в главата, често, може да бъде проявление на морска болест или транспортна болест, или може да бъде симптом на различни заболявания, включително доста сериозни. Кои от тях – това трябва да решат лекарите… Но ако безкрайните посещения в медицински кабинети не носят резултат и диагнозата на лекарите звучи недвусмислено: „здрав“, тогава има смисъл да разгледаме неразположението от гледна точка на психосоматиката. Може би обстоятелствата в живота ви наскоро са се развили по такъв начин, че сте принудени да се въртите като катерица в кръг или толкова много обстоятелства се случва наоколо, че главата ви се върти.

Косопадът също може да има много причини: генетично предразположение, хормонални нарушения и, разбира се, стрес. Често започваме да губим коса след тежки преживявания или нервен шок. Причина може да бъде загуба на любим човек, раздяла с любим човек, финансова разруха и други стресиращи обстоятелства.

Невралгията на тригеминалния (троичния) нерв причинява болка, която се счита за една от най-мъчителните болки, познати на човечеството. Тригеминалният нерв е петият от 12-те двойки черепно-мозъчни нерви и е отговорен, наред с други неща, за чувствителността на лицето. Как се обяснява тази ужасна атака от гледна точка на психосоматиката? Искайки да направим добро впечатление, слагаме маски, придържаме се към усмивка. Несъответствието между истинското лице и маската, кара мускулите на лицето да бъдат в постоянно напрежение. Но в един момент вечната сдържаност и усмивка се обръщат срещу нас: тригеминалният нерв се възпалява.

Баналната болка в гърлото – и тя понякога има психологически предпоставки. Кой от нас в детството не е получил възпалено гърло или ОВИ – остра вирусна инфекция в навечерието на тест по математика? Разбира се, болестта не винаги е буквалното въплъщение на някаква дума или фраза, и не всеки хрема е знак на съдбата …

При случай на някакво неразположение или заболяване, преди всичко, трябва да се обърнете към лекар. Споделете тази важна информация с приятелите си. Особено при тези, които са болни сега. Превод от руския: http://uduba.com

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *