Хомеопатично лечение на слънчева алергия

Хомеопатията предлага ефективно лечение на слънчевата алергия без странични ефекти. Действието на хомеопатичните лекарства е изключително бързо. Те облекчават сърбежа, зачервяването и обривът изчезва. Имам пациенти, които преди не смееха да отидат на море, докато сега това не е проблем за тях. И в тези случаи лечението е индивидуално, т.е. всеки пациент получава различна рецепта, тъй като тя е съобразена не само с вида на обрива, но и с всички негови здравословни проблеми и дори с неговите емоционални особености.

Най -добър резултат има, когато хомеопатичното лечение започне 2-3 седмици преди пациентът да отиде на лятна почивка или да се излага на слънчева светлина.

Хомеопатичните лекарства, които повлияват слънчевата алергия, могат да се разделят на две групи – симптоматични и конституционални. Симптоматичните лекарства въздействат само върху кожата и помагат да бързото облекчаване на сърбежа и обрива. Контитуционалните лекарства са с много дълбоко действие върху целият организъм. Затова предписването на конституционален препарат има за цел да нормализира с времето отговора на имунната система съм слънчевата светлина.

Най-често използвани симптоматични лекарства за слънчева алергия са:

  • Апис мелифика е подходящ за слънчева алергия с розови, надигнати над кожата петна, които много силно парят и щипят. Кожата изглежда розова и грапава при допир. Обривът напомня уртикария (копривна треска). Кожните оплакванията намаляват веднага след слагане на студен компрес. Апис е най-често използваното хомеопатично лекарство а слънчева алергия. Дозировка: профилактично Апис 15СН или Апис D30 – 2-3 пъти дневно по 5 гранули. При обрив по 5 гранули на всеки 1-2 часа до облекчаване на оплакванията.
  • Уртика уренс – обривът изглежда като този на Апис, но се успокоява от точно обратното, от топлина. Дозировка: профилактично Уртика уренс 9СН или Уртика уренс D30 два пъти дневно по 5 гранули.
  • Беладона- за разлика от обривите на Апис и Уртика уренс, обривите на Беладона са с ярко червен цвят, кожата е топла и болезнена. Възможно е дори обривите да са придружени от повишена температура. Същата дозировка като при Уртика.
  • Муриатикум асидум (Muriaticum acidum) e лекарство за червени мехурчета или пъпчици с много силен сърбеж, който се засилва от студени компреси. След преминаването на обрива, често остават пигментации. Същата дозировка като при Уртика. Профилактично вземане на симптоматично лекарство е най-добре да започне седмица преди излагане на слънчева светлина.
  • Хиперикум (Hypericum perforatum) е лекарство, което се изготвя от жълт кантарион. Билковият препарат от тази билка е концентриран разтвор, а хомеопатичният е силно разреден. Това определя и различното им действие. Билковите лекарства от жълт кантарион, трябва да се избягват през лятото, защото правят кожата по-чувствителна към слънчевите лъчи, а хомеопатичните разреждания на тази билка действат точно обратно – правят кожата по-устойчива към ултравиолетовите лъчи. Дозировка: Хиперикум 15 СН или D30 два пъти дневно по 5 гранули. Лечението с Хиперикум е желателно да започне две седмици преди излагане на слънце и да продължи през целия летен период.

Ако симптоматичното лекарство за слънчева алергия се използва самостоятелно, то ще отслаби своя ефект след няколко седмици. Затова е важно да се прибави и конституционално лекарство. Но понякога има и изключения.

Най-чести конституционални лекарства за слънчева алергия са:

  • Натриум муриатикум е подходящ медикамент за хора със склонност към различни кожни и дихателни заболявания – уртикария, екзема, акне, херпес, кожни и дихателни алергии. Всички техни заболявания имат тенденция да се влошават при излагане на слънце и особено при престой на море.
  • Пулсатила – тънка лилавееща кожа, под която прозират капилярите. Кожата е изключително чувствителна както към много топло, така и към много студено и затова има тенденция към слънчеви изгаряния и слънчеви алергии през лятото и към измръзване през зимата. Пациентите обикновено са деца или жени, които не могат да преработват мазни храни. Имат склонност към чести уши-нос-гърло и пикочо-полови инфекции с жълто зелени секрети.
  • Сулфур – тежка слънчева алергия с непоносимо парене и сърбеж, който се влошава от миене и топлина. Кожата и кожните отвори на тялото са склонни към лесно зачервяване, развиват разнообразни кожни обриви и алергии, и не понасят топлина. Пациентите Сулфур винаги са склонни към тежко протичане и кожни и дихателни алергии.
  • Фосфор (Phosphorus) – хората които имат нужда от това лекарство, се разпознават най-вече по специфичното им телосложение. Те са високи слаби, имат склонност към крехкост на капилярите и кървене. Дозировка: Конституционалните лекарства се предписват най-често от лекар в разреждане 3- или 200СН, съответно в D30 или D1000. Приемат се от един път дневно до един път месечно. Особено внимание изисква употребата на конституционалното лекарство Сулфур. Съветът ми е да не се самолекувате с него, защото то трябва да се изписва рядко, под лекарски контрол, за да не предизвикате временно влошаване на обрива.

Как да си помогнем сами, ако страдаме от слънчева алергия?

Забележка: Важно е да намалите излагането на силно слънце. Когато излизате навън, винаги използвайте слънцезащитен крем, който трябва да нанася повторно на всеки 2 часа. Най-добрите слънцезащитни препарати съдържат защитен фактор (SPF) поне 30 или по-висок и трябва да осигуряват защита едновременно срещу UVA и UVB лъчи. Имайте предвид, че кожата може да реагира с обрив и към някои слънцезащитни кремове. На плажа задължително носете шапка с широка периферия и слънчеви очила. Най-добрите часове за престой на слънце за вас са до 10 часа сутрин и след 17 часа. За да намалите риска от обриви, избягвайте използването на парфюмерия, пилинг, или епилация непосредствено преди излагането на слънце. Ако използвате някакви лекарства, задължително се консултирайте със здравен специалист, дали те правят кожата по-чувствителна към слънцето.

Из книгата на д-р Василка Юрукова „Живот без алергия“

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. Тази статия е информативна и не може да служи за самолечение , консултирайте се с класически хомеопат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *