Хеликобактер пилори

Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori ) е вид грам-негативна бактерия от семейство Helicobacteraceae. Тя колонизира стомаха и дванадесетопръстника и причинява пептична язва, гастрит и дуоденит. Съществуват предположения, че е фактор при заболяване от рак на стомаха. Тя е единственият микроорганизъм, който може да оцелее във висококиселинната среда на стомаха. Инфекцията най-вероятно се осъществява по орален път, като е по-често срещана в райони с лоша хигиена и ограничен достъп до антибиотици. Все още не е напълно ясно как Хеликобактер Пилори попада в човешкото тяло. Предполага се, че заразяването се случва още в детска възраст. Предаването става чрез храни, които не са измити добре, чрез пиене от една и съща чаша и дори от целувка. Австралийците Бери Маршал и Робин Уорън откриват, че основна причина за гастрита и язвата е именно Хеликобактер Пилори, за което през 2005 година им е присъдена Нобелова награда.

Лечението на Хеликобактер Пилори включва прием на антибиотици и лекарства, които намаляват нивата на киселинност в стомаха. Традиционно, лечението се състои от комбинация от тези лекарства в продължение на две седмици. Важно е да се приемат лекарствата в точно съответствие с инструкциите на лекаря и да не се спира приемът преди края на лечението, за да се гарантира пълното излекуване. Бактерията притежава висока устойчивост към антибиотици, поради което се налага прием едновременно на поне два вида антибиотик, но дори и това не дава 100% сигурност за излекуване.

Д-р Тошков за особености в лечението на H. pylori:

„Ако е установена язва на по-ранен етап

Преди да разберем достатъчно за H. pylori, язвите заздравяваха с лекарства, които намаляват киселинността само за да се появят отново, когато лечението е спряно. Лечението на Хеликобактер Пилори не само помага язвите да заздравеят, но по-важното е, че значително намалява риска от поява на язвата в бъдеще.

Въпреки че H. pylori е причината за повечето язви, има някои, които се образуват поради употреба на аспирин и подобни лекарства, използвани за лечение на ставни и мускулни проблеми. Голяма част от медицинските специалисти са единодушни, че пациентите с H. pylori трябва да лекуват инфекцията, ако имат такава или ако някога са имали язва.

Ако няма установена язва

Много лекари са наясно с недостатъците при приема на антибиотици и фактът, че невинаги те са ефективни в процеса на лечение. Освен това е необходимо да се обърне внимание и на друг съпътстващ проблем, а именно балансирането и възвръщането на целостта на стомаха и чревния микробиом. Това е проблем, който може да се адресира чрез прием на пробиотици, пребиотици и синбиотици – различи видове полезни бактерии, които естествено обитават чревния микробиом и съставляват голям процент от имунитета ни.

Важно е да се отбележи, че приемът на храни богати на пробиотични бактерии или пробиотични добавки, трябва да се случва едновременно с приема на антибиотици.“

Български специалист, завършил университета „Харвард“, открива щам на добре познатата бактерия Лактобацилус Булгарикус в цвета на старопланинското кокиче. Той установява, че този щам (GLB44) с търговското наименование ПроВиотик е способен да убива едни от най-коварните бактерии като Салмонела, Ешерихия Коли, Листерия и дори Хеликобактер Пилори. В морковен сок без каквито и да е консерванти получава продукт, единственият по рода си ПроВиотик. Резултатите му са потвърдени от Медицинската лаборатория в Харвард. Медицински изследвания с ПроВиотик в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ върху пациенти, които страдат от Хеликобактер Пилори. 94% от тях са се подобрили без намесата на антибиотик или друг препарат. В една таблетка се съдържат 7.5 милиарда живи бактерии Лактобацилус Булгарикус GLB44.

Храни, които убиват хеликобактер пилори:

Краве мляко – богато е на лактоферин, потискащ колонизацията на зловредната бактерия в стомаха;

Чесън – с антибактериален ефект и богат на алицин, чесънът намалява активността на H. pylori;

Мед – прополисът в меда съдържа полифеноли, които противодействат на H. pylori, намаляват подвижността и ензимната им активност;

Зелен чай – богат на антиоксиданти, катехини и с антимикробен ефект, зеленият чай унищожава множество патогени, сред които е и бактерията Хеликобактер;

Броколи – съдържат сулфоран, противодействащ дори на резистентни към антибиотиците щамове на Хеликобактер;

Лук – има силни антибактериални свойства и може да помогне в борбата с Хеликобактер пилори;

Ябълков оцет – богат на оцетна киселина, която има антибактериални свойства и може да помогне в борбата с инфекцията на Хеликобактер пилори;

В помощ за преодоляване на инфекцията са и хранителни продукти като куркума, джинжифил, зехтин, ябълки, невен, масло от риган, масло от лимонена трева (за вдишване), както и пробиотици – полезни бактерии, които помагат да се поддържа здравословното състояние на стомаха и да се намали риска от инфекция на Хеликобактер пилори. Можете да приемате пробиотични добавки или да консумирате храни, като кисело мляко, кефир или кимчи, които съдържат пробиотици.

Д-р Тошков срещу Хеликобактер Пилори:

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *