Хистидин

Хистидинът е една от есенциалните аминокиселини с много важни функции в организма. Като градивен елемент на протеините, той участва в защитата на кожата срещу UV радиация, намаляването на възпалението и оксидативния стрес и др. важни процеси в тялото.

Хистидин – същност и значение

Хистидин или L-хистидин е една от 20-те аминокиселини, които изграждат протеините в нашето тяло. Заменимите аминокиселини са тези, които тялото може да произвежда самостоятелно, докато незаменимите (есенциалните) трябва да се набавят чрез диетата, тъй като тялото не може да ги осигури.

Хистидинът е незаменима аминокиселина. Той се произвежда от черния дроб в много малки количества. Следователно трябва да се консумира в диетата, за да се поддържат необходимите му нива и да може да се превръща в редица важни вещества като хистамин и карнозин. Тя е необходима за растежа и възстановяването на тъканите, производството на червени кръвни клетки и защитата на тъканите от увреждане. Особено важна е за образуването на миелинови обвивки – слоеве около нервите, които позволяват по-бързо предаване на сигнали към мозъка. Аминокиселината отговаря още и за поддържане на нормални нива на хемоглобина – протеинът, отговорен за доставянето на кислород от белите дробове до тъканите на тялото. Освен това, той се превръща в хистамин, който участва активно в имунитета, храносмилането и сексуалната функция.

Хистидинът е и основен компонент на карнозина – важен антиоксидант, който забавя прогресията на множество дегенеративни заболявания и намалява натрупването на плака в артериите. Може също да помогне за подобряване на мускулната ефективност при интензивни упражнения.

Разтворът на хистидин-триптофан-кетоглутарат (HTK) е буферен разтвор, съдържащ хистидин, който рутинно се използва за предизвикване на спиране на сърцето по време на хирургични процедури и защита на сърдечния мускул от ниско кръвоснабдяване. Използва се и за запазване на донорски органи.

Ползи за здравето – има няколко предполагаеми ползи от приема на хистидин, които се подкрепят от ограничени проучвания:

Защитава сърцето повишените нива на аминокиселината са свързани с по-ниска честота на коронарна болест на сърцето. Допълнително карнозинът (получен от хистидина) подобрява качеството на живот на пациенти със застойна сърдечна недостатъчност. Аминокиселината в храната се свързва с по-ниско кръвно налягане при хора със сърдечни заболявания.

Регулира нивата на кръвната захар – добавките с хистидин (около 4 г/ден в продължение на 12 седмици) значително намаляват инсулиновата резистентност при хора със затлъстяване. Допълнително, ако се приема и карнозин, могат да се предотвратят диабетни усложнения.

Подпомага мозъчната функция – Приемът на хистидин за 2 седмици доказано подобрява вниманието, паметта и яснотата на мисленето, като същевременно намалява умората. Ненапразно при хора с когнитивни нарушения карнозинът често се използва като част от лечението. Допълнително хистидинът предпазва мозъка от увреждане, причинено от намалено снабдяване с кислород.

Защитава кожата – аминокиселината образува уроканова киселина – вещество, което се натрупва в човешките кожни клетки и абсорбира UV радиацията. По този начин уроканова киселина действа като „естествен слънцезащитен крем“, който може да предпази кожата. Приемът на аминокиселината значително намалява и тежестта на симптомите на екзема.

При затлъстяване – по-високите нива на хистидин са свързани с по-малък индекс на телесна маса (ИТМ), обиколка на талията и кръвно налягане. Споменахме и, че аминокиселината се превръща в хистамин в мозъка, който се предполага, че намалява апетита. Всичко това обаче не е научно доказано, така че не ви съветваме да използвате аминокиселината като единствено средство срещу затлъстяване.

Симптоми за дефицит – основната причина за дефицит на хистидин е недостатъчната му наличност в диетата, тъй като тялото не може да произвежда достатъчно от тази аминокиселина. Дефицитът на витамин В9 (фолиева киселина) също кара тялото да губи хистидин чрез урината. Следователно, поддържането на нормални нива на фолиева киселина в организма е важно за предотвратяване на дефицит на аминокиселината. Симптомите, които обикновено се свързват с дефицит на хистидин са недостатъчни за поставяне на диагноза. Тъй като е незаменима аминокиселина, дефицитът й, може да причини отрицателни ефекти, като:

Възпаление и оксидативен стрес – особено при хора с хронични заболявания, ниските нива на хистидин в кръвта са свързани с възпаление, оксидативен стрес и повишена смъртност.

Анемия – при диета, бедна на хистидин, нивата на хемоглобин намаляват с 10%, което може да доведе до анемия.

Намалена мозъчна функция – изчерпването на аминокиселината засяга когнитивните процеси.

Тревожност – дефицитът причинява симптом, подобни на депресия, вероятно поради ниските нива на хистамин в мозъка.

Проблеми с кожата – поради липсата на аминокиселината, кожната бариера отслабва, което води до по-големи и трудно зарастващи рани.

Източници на аминокиселината

Има редица храни, които съдържат големи количества хистидин и могат да помогнат за допълване на ниските нива на аминокиселината. Те включват продукти, богати на протеини, като яйца, говеждо, пилешко, свинско и риба.

Като алтернатива се предлагат и хистидинови добавки в търговската мрежа, тях ползвайте само по лекарско предписание.

Световната здравна организация (СЗО) определя препоръчителният прием на хистидин от 8 -12 мкг/кг на ден при възрастни.

Възможни странични ефекти

Дози до 4 г/ден не предизвикват нежелани реакции според проучванията. Ако вземете повече, можете да си причините здравословни проблеми. Високите количества хистидин в организма могат да доведат до главоболие, слабост, умора, гадене, анорексия, депресия, проблеми с паметта.

Хронично високите нива на аминокиселината (водещи до високи нива на хистамин) могат да имат вредни ефекти върху мозъка. Например при хора, диагностицирани с шизофрения, нивата на аминокиселината в кръвта са над средните. Излишъкът от хранителен хистидин води и до дефицит на мед, висок холестерол и уголемяване на черния дроб.

Както виждате и дефицитът, и предозирането могат да бъдат вредни за здравето. Затова се придържайте към нормалните нива чрез подходяща диета и начин на живот.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *