Функции на допамина

dopamineДопаминът е открит в средата на миналия век от двама шведски учени. Той е неврохормон, който се освобождава от хипоталамуса – структура в мозъка, която контролира телесната температура, чувствата за глад и жажда, умората, съня и денонощните ритми, познати като „биологичен часовник“.

Той участва като невротрансмитер в регулацията на множество процеси в централната и периферна нервна система и като хормон – в регулацията на бъбреците и подтискането на пролактин (пролактинът е свързан с кърменето). Също така допаминът регулира активността на сърцето, като повишава сърдечната честота, изпомпваното количество кръв и кръвното налягане. Понижената или повишена допаминова активност е свързана с редица неврологични и психични заболявания. Например ниските нива на допамин са ключови при болести, свързани с проблеми на моторната функция, каквато е например Болестта на Паркинсон, но също така е свързано и с депресията. Перманентно високите нива пък са пряко свързани с психиатрични заболявания, каквато е шизофренията.

Ударните колебания на нивата на допамин са свързани пряко с мотивацията и концентрацията. При ниски нива има слаба концентрация, ниска мотивация и дори депресия.

Тъй като допаминът се свързва с тази част на мозъка, която осигурява чувството на удоволствие, се смята, че той е свързан пряко със зависимостите (никотин, алкохол, психотропни вещества, наркотици, кофеин и др., включително хазарт). Повърхностно изразено, пристрастените са много по-склонни към „автоматизирани“ реакции (например спонтанно запалване на цигара при вида на чаша кафе), отколкото непристрастените. Невъзможността да се запали цигара и усещането свързано с това, всъщност е в резултат на понижената доза допамин.

Един от първите симптоми на допаминов дефицит е вертижният синдром, т.е. световъртежът. В този случай повшената физическа активност, практикуването на йога, слушането на музика и медитирането имат силно положителен ефект.

Не трябва да се пренебрегва и доставянето на определени протеини, чрез храната. Един от тях е тирозинът. Той е изключително важен за образуването на допамин, а храните в които се съдържа в най-голямо количество са месо, банани, диня, авокадо, бадеми.

Нивата на допамин се повишават и когато човек изпитва удовлетворение, чувства се щастлив и доволен. Креативността, активността и повишената концентрация способстват за производството на оптимални количества допамин в мозъка, което ни гарантира и добро психическо здраве.

Автор: ИнтеграБг.Инфо

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *