Цветни капки за деца

honeysuckle-%d0%be%d1%80%d0%bb%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d0%be%d0%ba%d1%8a%d1%82“Не съществува истинско излекуване без промяна на начина на живот, без мир в душата и без усещане за вътрешна радост“ – Едуард Бах

Цветни капки за деца

Децата често реагират по-добре и по-бързо на цветовете, отколкото възрастните, понеже техните модели на поведение са по-малко фиксирани, а духовната съпротива почти липсва. Приемайки цветните капки те ще могат да преживеят неизбежните промени и разочарования в техния живот без деформации на психиката. Тук с особена сила важи правилото „да предпазиш е по-добре, отколкото да лекуваш“.

Agrimony; Камшиче – За децата, които обичат спокойствието и се измъчват от караници и спорове. Често скърцат със зъби по време на сън или тайно гризат ноктите си, зависими са от сладко и често крият своето вътрешно напрежение.

Aspen; Трепетлика – Ако детето се страхува да си легне само, споменава духове, че някой го гледа, а в стаята няма никой, търсят компанията на мама и тати преди да заспят.

Beech; Бук – За деца, които са много критични към другите, не харесват никого, постоянно правят забележки, не умеят да се поставят на мястото на другия, тиранични деца и често биват избягвани в игрите от другите деца

Centaury; Червен кантарион – За чувствителни, добри, тихи и нежни деца, които са прекомерно услужливи спрямо другите, не отстояват себе си и не се противопоставят на другите, трудно казват „не“.

Cerato; Зъбна трева – Ако винаги търси одобрение и нямат вяра в собствената си интуиция.

Cherry Plum; Дива джанка – Това са деца, които обичат да държат всичко под контрол. Те често избухват, изпитват гняв и се самонараняват, тръшкат се крещят истерично, бият другите деца. Ходят непрекъснато напред – назад, подскачат. Изпитват огромно вътрешно напрежение и не могат да се отпуснат.

Chestnut But; Кестенова пъпка – За тези които учат трудно или често повтарят едни и същи грешки, разсеяни са и имат нужда от способност за концентрация и запаметяване. Когато грешат те не се поучават от стореното, а пак правят същите грешки. Малко избързват в плановете за бъдещето.

Chicory; Цикория –  “Това е мое!”. С потребност да притежава и качества на манипулатор. капризни и плачливи деца, ревнуват по-малкото си братче, „залепено“е за мама или тати.

Clematis; Повет – Ако детето е мързеливо и отнесено, ако е без апетит обича да мечтае.

Crab Apple; Киселица – Чистоплътни до маниакалност, страхуват се от болести и микроби. Често не приемат тялото си.

Elm; Бряст – Детето често казва, че е претоварено от задачи, но не иска помощ и смята, че трябва да са перфектни във всичко.Те започват да се чувстват уморени, отпаднали и без желание за работа. Прекрасен лек за предстоящи изпити или състезания.

Gentian; Тинтява – За чувствителни деца, които лесно падат духом от дребни неща. Неуспехите в училище ги сриват, тъжни са, песимисти, не вярват, че ще им се случи нещо хубаво, не обичат занимания с енергия. Често са болнави и обичат да казват: ”Никога няма да бъда щастлив”. Не умеят да губят в игри и лесно се разстройват.

Gorse; Улекс – дано никога не се налага да използвате тази есенция при деца – при неизличимо болни деца, с трудна мъчителна житейска съдба, безнадежност

Heather; Калуна – За децата, които обичат да са център на внимание. Те са бъбриви, не слушат никого, държат се настойчиво и повеляващо. Може дори да се разболеят, за да привлекат вниманието върху себе си. Те са прекалено лакоми или напротив – отказват да ядат. Бебетата са ревливи и изискват постоянното внимание на майката.

Holly; Джел – За тези, които блъскат, чупят всичко, бият другите деца, изпитват омраза, ревност и жестокост. Те са раздразнителни, избухливи и агресивни. Те не са лоши деца, просто са много ядосани. В тях има много ярост. Това дете дълбоко в себе си крещи:“Помощ – искам любов, но не я намирам и затова побеснявам!“Особено ревниви, когато в семейството се появи по -малко дете.

Honeysuckle; Орлов нокът – За деца тип „Питър Пан“, които искат да останат в миналото и не искат да пораснат. За такива, които изпитват носталгия към дома – особено първите дни на детската градина, училище, лагер, при баба и дядо. Тези деца изискват определена обстановка. Бебетата трудно се разделят с любима играчка или биберон.

Hornbeam; Габър – Тази есенция е за умствено уморени деца, оплакващи се от болки в очите и главоболие. Сутрин са кисели и раздразнителни, замаяни са и не им се ходи на училище. Намират за скучно преподаването в училище.

Impatiens; Слабонога – При нетърпеливи деца, блъскат се в предмети от бързина, прекъсват другия, често заекват от бързане

Larch; Лиственица – За обезкуражени, неуверени деца с чувство, че няма да се справят още преди да са започнали. Те нямат самочувствие и вяра в себе си. В игрите им е трудно – често са в конфликт с големите.Есенцията помага на детето да стане по – уверено, думите „Аз не мога” се стопяват и се трансформират в „Аз мога”.

Mimulus; Мимулус – При стеснителни деца, говорят само с близките си и които имат реални страхове – височини, куче, котка и др., заекват от страх. Добро средство при алергия.

Mustard; Синап – За тъжни и депресирани деца, събуждат се с „надвиснал черен облак“, без да знаят защо. Всичко при тях се случва много бавно.

Oak; Дъб – играят до изтощение, натоварват се с прекалено много извънкласни занимания (тенис, плуване, футбол, карате), не могат да заспят от преумора

Olive; Маслина – За уморени или слаби деца, нуждаещи се от енергиен заряд. При възстановяване след тежко боледуване, когато детето няма сила. Преди и след пътуване,при слаби и недохранени деца.

Pine; Бор – За деца, които изпитват чувство на вина, защото често биват обвинявани от своите родители, учители или приятели. Това води до неприемането на себе си, различни комплекси, чувство за малоценност, мазохизъм и презрение.Тези деца са перфекционисти, грижат се за по-малките си братя или сестри.

Red Chestnut; Червен кестен – За деца, които са неразделни с майката си, при Едипов комплекс, страх от изоставяне, деца които постоянно се притесняват да не се случи нещо лошо на мама или тати. Есенцията е особено полезна при тръгване на детска градина и при всяка друга „раздяла“.

Rock Rose; Скална роза – При силен страх, паника, нощни кошмари, стрес след катастрофа, природно бедствие, нещастен случай, внезапна болест или когато детето е много ужасено от някакво събитие.

Rock Wate; Скална вода – За взискателни деца, много инати, с твърд характер и със склонност към перфекционизъм. Те живеят според собствените си правила, от които не отстъпват – например злояди деца, които ядат само определени храни и нищо друго.

Scleranthus; Едногодишна хрущялка – За деца, които са изключително нерешителни и страдат силно поради своята колебливост и неспособност да изберат между две неща. Препоръчва се при гадене или повръщане, виене на свят в превозно средство, смущения в равновесието. Бебетата си сменят рязко настроенията – редуват смях с плач.

Star of Bethlehem; Гарвански лук – При всякакъв вид емоционален или физически шок – от падането до скарването с приятел или при раздяла с родител, страх след злополука и други подобни ситуации. Това е Арника в хомеопатията. „Витлеемската звезда помага на децата да се справят с тъгата от загубата“. Есенцията е подходяща след операции, катастрофи, при травми на главата.

Sweet Chestnut; Сладък кестен – дано никога не използвате тази есенция при деца, но ако се наложи е подходяща при деца, които приемат събитията много тежко, пълно отчаяние, вече нищо няма смисъл (скъсване на изпит, тежки болести или увреждания)

Vervain; Върбинка – Това са борбени деца, ентусиазирани във всичко, те са водачи в игрите и въвличат другите след себе си. Говорят прекалено много, винаги бързат и могат да имат проблеми със съня. Tе са телемани или пристрастени към определено детско филмче. това са борбени деца, водачи в игрите, ентусиазирани и въвличат другите след себе си

Vine; Лоза – Малките диктатори! Те са винаги царицата в една игра, капитана на кораба – издават заповеди на всички и очакват да им се подчиняват, за това често биват изоставяни от своите уморени приятели.

Walnut; Орех – Винаги когато предстои някаква генерална промяна, децата са много чувствителни и се плашат при (постъпване в детска градина, отбиване, смяна на жилище или училище).

Water Violet; Водна теменуга – Тези деца са много затворени. Обичат да играят сами, тихи и дистанцирани са, не обичат да излизат от вкъщи и да общуват с други деца, изглеждат високомерни. Нерядко създават впечатление, че са много по-зряли от възрастта си, а и действително е така. Може да имат дихателни или двигателни проблеми (липса на гъвкавост).Те не обичат да бъдат гушкани. Есенцията е много подходяща за деца – аутисти.

White Chestnut; Бял конски кестен – Есенцията е подходяща за деца, които страдат от постоянно повтарящи се мисли, идеи, дори развиват мании. Те просто не могат да се освободят от тях – “ въртят се в омагьосан кръг.“ С този цвят те ще „изчистят съзнанието си“. Изглеждат уморени и ги боли глава, нощем не могат да спят.

Wild Oat; Див овес – Пасивни и вечно недоволни деца, които не знаят какво точно биха искали да правят, затова не вършат почти нищо. Изглеждат незаинтересовани, но всъщност са неориентирани в посоката на живота си.Те нямат любима приказка, хоби, играчка дори. Често имат проблем с апетита.

Wild Rose; Шипка – За апатични, уморени, бледи деца, лишени от енергия, от нищо не се дразнят, но и нищо не ги привлича . Изглеждат безразлични и сънливи. Това състояние може да е от възстановяване след болест или друг проблем. Tози цвят действа зареждащо. Особено подходящ за деца, които често са оставяни сами, за такива от социални домове – нуждаещи се от внимание.

Willow; Върба – Хленчещи, оплакващи се деца, песимисти, винаги недоволни от всичко, таят скрита злоба и се радват, когато на приятеля им не му върви. Вината никога не е тяхна, те са просто “жертва” на другите или на съдбата. Много обидчиви, открито завиждат. Обичат „ударите под кръста“.

Комбинации от цветни есенции за деца: 

При тръгване на детска градина: правят този преход по-мек, без драми и истерии.

Red Chestnut

Walnut

Chicory

Honeysuckle

Aspen Mimulus

При паднал имунитет:

Holly

Crab Apple

Agrimony

Impatiens

При тръгване на училище:

Chicory; Цикория – Когато детето се е залепило за вас и не иска да ви пусне.

Larch; Лиственица – Детето се чувства неуверено и несигурно.

Honeysuckle; Нокът – На детето му е мъчно за дома и семейството

Walnut; Орех – На детето му е трудно да се приспособи към новия дневен режим.

Д-р Бах ни е оставил букет от цветове, които могат да хармонизират децата. Ето няколко от тях, които успешно се справят с агресията:

Holly; Джел – това е цвета за жестоките, раздразнителни деца.

Cherry Plum; Дива джанка – този цвят е за децата които имат фобии, демонстрират пристъпи на гняв, плачат и се тръшкат продължително, страдат от нощно напикаване.

Vine; Лоза – това е цвета за децата – диктатори.Те са негативни, в училище не се подчиняват на учителите, държат се зле с възрастните. От този цвят имат нужда и разглезените деца, които си мислят, че всички са им длъжни.

При хиперактивни деца:

Vervain; Върбинка – за деца, които трудно стоят на едно място

Impatiens; Слабонога – за нервните деца,на които често излизат обриви

Rescue Remedy; Спешни капки – за да ги върне в спокойно състояние. Те се препоръчват за хиперактивните, агресивните, тези с истерично поведение деца, преживелите стрес.

Най – много се нуждаят от помощ чувствителните деца, които не споделят какво ги тормози отвътре. Но дори и тези, които са по-силни, уверени и борбени, също трябва да се научат да използват умствените, физическите и емоционалните си умения и да ги усъвършенстват.

Цветята на Бах са естествено и напълно безопасно средство, с което могат да се подпомогнат различните етапи на растеж и развитие при децата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *