Цветотерапия на Бах

11Цветето на ведростта – Mustrad; Полски синап; Sinapis arvensis

От дълбока меланхолия … до радост от живота

В негативно състояние: Настъпват и преминават периоди на дълбока меланхолия, без видима причина. Тежка тъга, мирова скръб. Спуска се нещо тежко, черно, неизвестно; душата скърби. Тъмнина обвива личността, като черен облак. Човек се чувства изключен от нормалния живот, всички светлини са загаснали, вътрешно чувство, че е ден на задушница. Не вижда връзка между това състояние и живота си. Тежка меланхолия, в която настоящето почти не се възприема, личността е насочена навътре и е обзета от тъга. Чувството не може да се внуши на другите и не може да се отхвърли с разумни доводи. Човек е изложен на това настроение дотогава, докато то изчезне от само себе си; след това се чувства като освободен от плен. Страхува се от тези състояния, защото не може да се справи с тях. При този тип личности водещото е депресия без външна причина. На медицински език това са така наречените ендогенни депресии, т.е. идващи отвътре. Хората изпадат периодично в състояние на дълбока меланхолия, без каквато и да е причина.Те имат усещането за абсолютна вътрешна празнота и се страхуват да продължат живота си. Не се разсейват от музика, разходки. Липсва им бодрост. Често са замислени, със забавени реакции, липсва им апетит, имат проблеми със съня, главоболие. Почти всички хора поне веднъж в живота си минават през негативното състояние Mustrad.

Типични фрази за поведението Mustrad:

Вечно съм в мрачно настроение и не знам защо!

Нямам никакво желание да се движа!

Не разбирам откъде идва при мен това тежко и потискащо усещане!

Доста често се чувствам депресиран без причина!

Не искам да говоря с никой!

Нямам апетит напоследък!

Без причина от време на време ме обзема тъга!

Искам да остана сам с мислите си!

Физически симптоми и ситуации: Есенцията помага при каталепсия, умора, депресия, слабост, хора без енергия, депресивност и лошо настроение, отегченост.

В позитивно състояние: Преминава през светли и тъмни дни с вътрешна радост, бодрост и сигурност. Излез от тъмнината и намери радостта… тя е вътре в теб! При наркомании, в комбинации при колебания в настроението.

Приемането на тази есенция кара хората да чувстват радост, която никой не може да им отнеме. Mustrad помага и от най-черното да се извади светлина! Този лек ни кара еднакво да посрещаме и ведрите и мрачните си дни.

Утвърждения, които помагат: Вървя от мрака към светлината. Изпълнен съм с радост от живота. Щастлив съм и ми е леко на сърцето.

Тази есенция е от групата: Липса на интерес.

Цветето на издържливостта – Oak; Дъб; Quercus robur

От упоритост и сила … до разумно натоварване

В негативно състояние: Верен на дълга, надежден, упорит. Склонен към работа до изтощение, след което става вътрешно отчаян и колеблив. Напълно е изчерпан, но никога не се оплаква, показва свръхчовешка издръжливост и търпение. Неуморен и упорит, бори се срещу всички затруднения, без да губи надежда. Често работи само поради чувство за дълг. Носи тежестите на околните заедно с тях и пренебрегва своя естествен стремеж към покой. Старае се да не покаже външно умората и слабостта си. Предизвиква удивление всред околните, понеже не се предава.Силни и издържливи личности, които въпреки всичко продължават да водят ежедневните си битки и то без да се предават. Типът Oak са изключително отговорни и на тях може да се разчита, за това те постигат завидни успехи в работата си. За съжаление те не разбират правилно чувството за отговорност и се нагърбват с всички задължения, дори и да са чужди. Дори и при най-големи трудности те не се оплакват и не се отклоняват от работата си. Когато са в негативно състояние стават сурови към себе си, започват да живеят в състояние на постоянен стрес.Те забравят да почиват, да излизат сред природата, постепенно се изтощават и рухват. Дори когато се разболеят те искат да се възстановят възможно по бързо, за да работят – само там намират удовлетворение. Индивидът Oak има благородни мисли и за него щастието е да доставя удоволствие и радост на другите – защото всъщност от това лишава себе си. Състоянието Oak не се свързва само с прекалена работа. До него може да се стигне и след продължително боледуване или след тежък брак, съществуващ само с много усилия в името на децата.

Типични фрази за състоянието Oak:

Може да се разчита на мен изцяло, аз съм човек на дълга!

Винаги изисквам максимума от себе си!

Аз съм абсолютен работохолик!

Когато съм поел ангажимент, ще го изпълня дори и да съм болен!

Всички ми се възхищават, защото аз никога не се предавам!

Главоболието и умората не са в състояние да ме откажат от изпълнението на дълга ми!

Всичко, което съм постигнал го дължа на себе си!

Физически симптоми и ситуации: Есенцията помага тогава, когато човек не може да се спре, при високо кръвно наляган, камъни в жлъчката, застой в черния дроб, дисфункция на щитовидната жлеза, износване на тазобедрените и колянните стави, Болест на Рейно, при нервни кризи, разширени вени.

С приемането на тази есенция вътрешното напрежение намалява, връща се лекотата, човек става по весел и изпитва радост от живота. Може да каже: Стига толкова! Проявява разбиране и става по-гъвкав.

В позитивно състояние: Човек е надежден, стабилен, силен и разумен. Спокойно може да понесе големи натоварвания, преодолява трудностите на живота и проявява смелост и упоритост. Нека енергията ти бъде сила за живот, не я изчерпвай в непрекъсната борба – тя ти е нужна!

Утвърждения, които помагат: Усещам как отново се изпълвам със сила и стабилност. Чувствам се силен и енергичен. Разбирам границата на възможностите си.

Тази есенция е от групата: Отчаяние.

Цветето на обновлението – Olive; Маслина; Оlea europea

От изтощение … до възстановяване и подмладяване

В негативно състояние: Енергиен недостиг „това е твърде много“. Изтощение след продължително натоварване или продължително боледуване. Чувства се напълно изчерпан, „на края на силите“. Нуждае се от много сън, не е в състояние да предприеме нещо, няма желание за нищо. Дълбока вътрешна умора след периоди на силни вътрешни борби и промени, при които се изразходва много енергия. Изтощение в резултат на продължителни грижи за болен. Неспособност за разпределяне на собствената енергия, фази на голяма трудоспособност, следвани от голямо изтощение, се сменят непрекъснато в живота му. Личността е обзета от тотално изтощение – както на физическо, така и на психическо ниво. Човек се чувства като незареден акумулатор. Липсва тръпката. Всичко върши по инерция – все едно му е какво пие и яде, преумора. Дори най – лесните действия на него му костват неимоверни усилия. Типът Olive много често си мечтае да бъде оставен на мира и само да спи. Тъй като е изтощен, той не е в състояние да понесе и най -малката промяна.

Типични фрази за поведението Olive:

Толкова съм уморена, че дори не мога да помръдна!

Много съм изтощен от умора!

Искам да ме оставят на мира и да поспя!

В този момент живота за мен е огромна тежест!

Не мога повече, накрая на силите съм!

В работата броя минутите до края на работния ден!

Физически симптоми и ситуации: Есенцията помага в ситуации на тотално изтощение, след приемане на антибиотици,след боледуване. Незаменима е при лечението на болестите с метаболизма – метаболитен синдром, анорексия, анемия, проблеми с бъбреците, за дисбактериоза, нарушена бъбречна функция, диабет, висок холестерол – тя тонизира тялото и душата, помага да се приключи с болест.

Когато приема тази есенция човек става по гъвкав, може да се справя със стреса със собствени сили, остава впечатление у другите, че е с огромен резерв от енергия. Възстановяват се силите на физическо, умствено и психическо ниво. Възстановява се и загубената хармония и баланс.

В позитивно състояние: Голяма сила и жизненост, разполага видимо с неизчерпаеми резерви. Във фази на натоварване се осланя изцяло на вътрешните си импулси и по този начин може да понесе големи напрежения с жизненост и при добро настроение. Когато всичко стане прекалено, не ти остава друго, освен да отстъпиш: това е най-доброто.

Утвърждения, които помагат: Умът и тялото ми са жизнени отново. Черпя от безкрайния източник на енергия вътре в мен. Отпускам се и след това усещам нови сили.

Тази есенция е от групата: Липса на интерес.

Цветето на приемането на себе си – Pine; Бял бор; Pinus silvestris

От отричането на себе си … до себеуважение

В негативно състояние: В разговор често търси форми на извинение. Не може да прощава, поема вината върху себе си. Често има гузна съвест. В многозначителни ситуации поема чуждата вина, чувства се отговорен за грешките на другите. Поставя си високи изисквания, повече отколкото изисква от другите. Дори и при успех се упреква вътрешно, че все пак нещо не е направил както трябва. Държи сметка повече за своите граници, отколкото за своите възможности, руши се вътрешно поради отрицателни схващания за същността си. Работи свръх съвестно и по този начин лесно попада в емоционален стрес. Чувства се малоценен и очаква да бъде наказан. Извинява се, когато е болен, изтощен или депресиран. Дълбоко в себе си се чувства като страхливец. Трудно му е да приеме похвала или награда, защото вярва подсъзнателно, че нищо не е заслужил. Чувства се виновен, ако трябва да каже на някого открито мнението си. Позволява си малко и веднага остава на заден план при повече искане, отколкото предлагане. Не вярва, че заслужава обич, вътрешно не оправдава съществуването си „извинявайте, че съм се родил“. Често поведението му е по детски страхливо. Понякога има мазохистична жертвоготовност. Прекалено подценява себе си – отрицателен нарцисизъм. Подсъзнателно силни схващания за добро и зло. Тези личности страдат от неоправдано чувство на вина, прекалено самокритични са и им липсва смелост. В повечето случаи обвиняват себе си за грешките на другите и се подценяват. Целият им живот минава в самонаказване. Те се извиняват дори когато са болни или уморени. Типа Pine среща трудности дори и при приемането на подаръци, защото си мисли, че не ги заслужава.

Типични фрази за поведението Pine:

Винаги обвинявам себе си, каквото и да се случи!

Търся всички грешки винаги само в себе си

Чувствам се виновен и за грешките на другите!

Винаги имам усещането, че съвестта ми не е чиста!

Когато съм болен също се чувствам виновен!

Оправдавам се за всичко, което съм постигнал!

Понякога се чувствам инфантилен и уплашен и очаквам да ми се скарат!

Често съм тъжен и потиснат, защото не мога да бъда доволен от нищо!

Физически симптоми и ситуации: Есенцията помага при комплекс за вина и самоупреци, при всякакви болки, при депресивност, при мазохисти, които искат да се върнат към началото си. Pine е важна есенция за решаване на проблеми с насилието.

Приемайки есенцията човек най – накрая се освобождава от оковите на чувството за вина. Тръгва по пътя да опознава себе си и възвръща себеуважението си, приема се такъв какъвто е с всичките си слабости. Разбира, че всяко живо същество има право на съществуване.

В позитивно състояние: Човек признава грешките си, приема ги, но не преувеличава тяхното значение. Има чувство за разкаяние, но не за вина, може да си прости и да забрави.

Утвърждения, които помагат: Освобождавам се от цялата вина. Приемам грешките си. Прощавам на себе си. Обичам и приемам себе си.

Тази есенция е от групата: Отчаяние

Цветето на обективността – Red chestnut; Червен конски кестен; Aesculus carnea

От вкопчване … до независимост

В негативно състояние: Силна вътрешна обвързаност с обичани хора. Непрекъснато мисли за грешките на другите, живее с техните проблеми, като че ли са негови собствени. Страхува се, че нещо лошо ще се случи на близките му. Съмнява се, че зад безобидните оплаквания на роднините му може да се крие сериозно заболяване. Мислите на Red chestnut се въртят в повечето случаи около здравето и добруването на семейството, приятелите и познатите. В негативно състояние Red chestnut превръща близките си в пленници на собствените си страхове, представяйки си постоянно че ги дебнат опасности. Така той вместо да предпази тези които обича им вреди.

Фрази, типични за поведението Red chestnut:

Много се притеснявам за другите!

Безпокоя се за семейството си и приятелите си!

Непрекъснато съветвам децата и внуците си да внимават!

Ако някой от семейството ми закъснее, сигурен съм, че му се е случило най – лошото!

Страх ме е, че ще се случи нещо лошо на децата ми и ще страдат!

Физически симптоми и ситуации: Есенцията е много подходяща за родители, терапевти, педагози, за хармонични отношения. При конфликт – майка – син, булимия, стягане в сърдечната област, проблеми със съня, ниско кръвно, нервност, сърдечна невроза, студени крайници.

С приемането на цветната есенция Red chestnut личността насочва енергията си в правилната посока. Стимулира положителните мисли, които дават нови сили на любимите хора и ги предпазват.

В позитивно състояние: Придобива способността да предава в трудни ситуации положителни мисли за сигурност, здраве и смелост на другите. Може и отдалеч да насочва и повлиява положително другите. В критични ситуации запазват душевен и физически контрол.
Никой не ти „принадлежи“- изпрати любов и мисли винаги позитивно!

Утвърждения, които помагат: Вярвам в естествения ход на живота. Аз съм спокоен и обективен.
Тази есенция е от групата: Страх.

Цветето на куража – Rock rose; Скална роза; Helianthum vulgare

От ужас и паника … до смелост

В негативно състояние: Човек е склонен бързо да изпадне във вътрешна паника. Внезапно чувство на страх при изключителни състояния на тялото и душата, нервната система е напълно объркана. Човекът в това състояние не разполага с много нервни резерви. Чувство за ужас и паника, изключително остри страхови състояния. Или описва това състояние като омекване на коленете. Много често изпадналите в силен шок описват състоянието като „удар в стомаха“, защото е придружено от спазъм на нивото на слънчевия сплит. При спешни ситуации, остри кризи, катастрофи, природни бедствия индивида Rock rose се чувства сериозно заплашен на психическо и физическо ниво. През останалото време той дори не изглежда страхлив,за разлика от типовете Aspen и Mimulus.

Типични фрази за поведението Rock rose:

Изпитвам неописуем ужас!

Чувствам се като истинска жертва на паниката!

Помислих, че сърцето ми ще спре да бие!

Полудявам от страх!

Получавам сърцебиене и ми се потят ръцете!

Изпитвам неконтролируема паника!

Физически симптоми и ситуации: Rock rose е цветето, което се ползва за особени душевни състояния, свързани с кошмари, от които човек се събужда ужасен и в паника. Когато има омекване на колената, при панически атаки, спазми в стомаха, лошо храносмилане, газове, повръщане, оригване. Използва се и при загуба на съзнание, парализа, усещане за студ, треперене – всичко в следствие на шока.

Приемането на есенцията Rock rose помага човек да се освободи от страховете си, дава присъствие на духа и смелост. Тя е част от комбинацията Rescue Remedy.

В позитивно състояние: Героична смелост. Може да надмине себе си в критични и изключителни положения и да мобилизира почти свръхчовешки сили. Бори се за благото на другите, без да се страхува за себе си.

Утвърждения, които помагат: Посрещам най-големите предизвикателства с непоклатима храброст. Аз съм нещо повече от моето тяло. Чувствам преливането на неподозирани сили в себе си. Подпомагащи препоръки: Провеждане на дихателни упражнения.

Цветето на гъвкавостта – Rock water; Скална вода;

От фанатична дисциплина … до вътрешна свобода

В негативно състояние: Силен стремеж към изрядност, подчинява живота си на строги теории и прекалено идеализирани представи. Въздържание от много неща заради строги принципи на живот; заради това губи радостта от живота. Строга самодисциплина, прави всичко за да бъде във форма, поставя си най-високи цели. Не разбира, какви лишения си налага. Криво разбрана духовност – ограничава се в несъществени неща (медитация, диети), като ги издига в култ. Стреми се принудително към извисяване на духа, но упорито държи на определени собствени представи. Вярва, че светската суета задържа духовното развитие, иска още на земята да стане светец: аскетизъм, душевно самобичуване. Потиска съществени физически и емоционални потребности. Не се намесва в разбиранията на другите за живота, защото изцяло е зает със собственото усъвършенстване. Тези хора често са строги вегетарианци и въздържатели, животът им е аскетичен. Те се упрекват ако нарушат строгата си дисциплина. Тялото е подложено на стресови изисквания.Тук личностите живеят по строги правила и норми, потискат нуждите си и са сурови към себе си. Типа Rock water се самоограничават, като по този начин се грижат за другите. Искат да са пример за обкръжаващите ги и затова си живеят по техните правила и норми, като не се отклоняват от тях, мислейки, че така ще убедят останалите в собствените идеали.Човек иска да бъде в най-добрата си форма, готов е на всякакви жертви единствено и само, за да реализира идеала си. Този стремеж го довежда до фанатизъм. Тези личности не са добри събеседници, тъй като не се интересуват от идеите на другите, а собствените си въобще не обсъждат. Rock water не признават, че лошите правила усложняват живота им, вместо да го улесняват.

Типични фрази за поведението Rock water:

Живея според строги правила и принципи!

Готов съм за всякакви жертви, за да постигна идеалната си форма!

За мен думата самодисциплина се пише с главна буква!

Аз съм абсолютен перфекционист!

Искам винаги да се представям добре пред другите!

Строго се придържам към избраната от мен диета!

Убеден съм, че не мога да си позволя много неща!

Желая всички да оценят това което правя!

Физически симптоми и ситуации: Есенцията помага при лишения от всякакъв тип – храна, облекло, секс, малки удоволствия, фанатизъм, крайности в режима на хранене. При скованост в ставите – Болест на Бехтерев, артрити, проблеми с черния дроб, образуване на камъни в жлъчката. Нужда от тази есенция имат планинските спасители, метеоролозите, постящите.

Приемайки тази есенция индивидът се освобождава от оковите си и заживява в реалността. Започва свободно да изразява емоциите си, позволява си малки радости. Открива детето в себе си и става по гъвкав и отворен към другите.

В позитивно състояние: Идеалист с открита душа към другите. Отстъпва от възгледите и теориите си, когато се изправи пред ново познание или по-висша истина. Не се поддава на чуждо влияние, защото е уверен, че ще намери в себе си вярното решение в точното време за това. Осъществява високите идеали в живота. Чрез радостта си от живота и чрез вътрешния си мир е естествен пример за подражание от другите.

Утвърждения, които помагат: Отворен съм към нови прозрения и преживявания. Аз съм гъвкав и спокоен. Открий радостта от удоволствията на живота, откажи се от твърдите правила и живей!

Тази есенция е от групата: Прекалена загриженост за благото на другите.

Цветето на равновесието – Scleranthus; Едногодишна хрущялка; Scleranthus annuus

От вътрешно колебание и раздвоеност … до баланс и хармония

В негативно състояние: Нерешителност поради вътрешно неспокойствие, мислите непрекъснато се колебаят между две възможности. Противоположни колебания на настроението: плач и смях, възторг и униние. Приема много външни импулси и скача като скакалец с мислите си тук и там. Липсва вътрешна мярка, няма равновесие, изпада в нервни кризи. Човекът в това състояние не може да се концентрира, скача от тема на тема, поради вътрешната колебливост губи много време и пропуска в живота и професията си някои добри възможности. При вътрешен конфликт не се съветва с другите, а се опитва сам да намери решение. Жестикулира неадекватно и рязко. Липсващият баланс на енергия може понякога да намери израз във физически прояви, като например резки колебания между активност и бездействие, колебания на телесната температура, симптоми, които се простират по цялото тяло – веднъж боли тук, утре там. В отрицателното състояние на Scleranthus човек трябва да направи всичко, за да може душевно и физически да намери своя собствен център, да установи свой собствен ритъм. Първият опит в тази насока трябва да бъде избягването на крайностите както в положителното, така и в отрицателното, за да се намери златната среда. Тези личности често се колебаят между две възможности. Сменят много бързо настроението и мнението си.Типът Scleranthus е проницателен и непостоянен. Води ”битка” със себе си, когато трябва да реши дадена дилема. В негативно състояние той се люшка между две възможности. Непрекъснатата промяна на мнения и чувства му носят слава на лабилен, колеблив и ненадежден човек. Типът Scleranthus иска винаги сам да взема решенията си. Той не би се доверил на близки, приятели, дори и на родителите си.Тези хора често пъти са изгубили връзката със себе си. Често им липсва концентрация при разговор, лесно се разсейват и скачат от една в друга тема. Много жени, които се нуждаят от тази есенция са в състояние да сменят няколко пъти на ден дрехите си, в зависимост от настроението в което са.

Типични фрази за състоянието Scleranthus:

Много често ми е трудно да избера между две възможности!

Аз съм изключително непостоянен!

Настроението ми се сменя много често!

Никак не харесвам вътрешното си настроение!

Често съм ентусиазиран, почти екзалтиран!

Изразходвам много енергия, защото се люшкам от една крайност в друга!

Чувствам се стресиран от факта, че трябва да кажа „да” или „не”!

Физически симптоми и ситуации: На физическо ниво есенцията е подходяща за проблеми с равновесието на вътрешното ухо, прилошаване в самолет, автомобил; за регулиране на вариращо кръвно – от много високо до много ниско; запек или диария; вълчи глад или липса на апетит; пълна апатия или силна възбудимост; есенцията помага и при гадене по време на бременност.

При приемането на тази цветна есенция човек се усеща с по-голяма вътрешна сила.Той започва да взема правилните решения и се чувства сигурен в тях. Помага на личността да възстанови контакта със самия себе си, да пораснем.

В позитивно състояние: Добра концентрация и решителност, запазва вътрешно равновесие при всички обстоятелства. Всестранност и гъвкавост, разкрива все повече възможности в живота си. Взима решения веднага и с поразителна точност. Присъствието му действа успокояващо върху околните. Равновесието не е утопия – то е благоденствие!

Утвърждения, които помагат: Аз съм решителен в мислите и действията си. Установявам баланс във всички сфери на живота си. Действам с вътрешна увереност.

Мисли за положителна настройка: „намирам своя вътрешен ритъм“, „в моя център ще намеря правилното решение“, „избирам златния път по средата“, „установявам връзка с моето Висше Аз“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *