Цветето на утешението

orinthogalum-umbelatumЦветотерапия на д-р Бах – цветето на утешението – Витлеемска звезда; Гарвански лук; Orinthogalum umbelatum

От шок … до успокоение

В негативно състояние: Чувства се нещастен и тъжен, парализиран от грижи след разочарования, лоши новини, злополуки и други шокиращи събития. Те могат да датират още от детството и могат да бъдат неосъзнати. Неприятните преживявания остават дълго в съзнанието. В тежки моменти не може да приеме утеха. Трудно му е да се справи вътрешно с преживяното. Възможни са някои съпровождащи явления от страна на тялото: колеблива походка, безчувственост, дрезгав глас. Изумява го безочието на някои личности.

Тук личността е преживяла шок на физическо, умствено и психическо ниво, независимо дали това се е случило преди време – в детството например или съвсем наскоро.Той е уязвим вследствие на душевна рана. С всяка нова травма болката се увеличава и неговата търпимост се изчерпва и той започва да губи контрол над себе си.

Star of Bethlehem е най важното цвете от комбинацията Спешна помощ, тъй като тя неутрализира всички травми до момента и спомага за спонтанното оздравяване на организма. Д-р Бах нарича това цвете лек, утешител на душата, лек способен да успокои страданията. Човекът нуждаещ се от тази есенция понякога може да изглежда апатичен и безразличен, но в душата му да се крие огромна болка, идваща от най – ранно детство.

Типични фрази за поведението Star of Bethlehem:

Бях много силно разочарован!

Дълго време не успявам да забравя неприятните неща!

Често ми се плаче, като се сетя за миналото си!

Нямам сила да се изправя срещу събитията и оставам пасивен!

Не мога да се освободя от много от болестите си, въпреки че се лекувам!

Не мога да понеса никаква лоша новина!

Откакто почина съпруга ми чувствам огромна празнина в себе си!

Физически симптоми и ситуации: Есенцията е утешител след преживян шок, травма, загуба на близък, ри подтиснати травми – истерии, неврози, проблеми на щитовидната жлеза, функционални сърдечни проблеми, бронхиална астма, сексуални проблеми, раздразнен на нервна почва пикочен мехур. При новородени – за преодоляване на травмата от раждането, при болезнена менструация, липса на глас, проблеми при преглъщане, вегитативна дистония, треперещи колена, студени тръпки.

С приемането на есенцията Star of Bethlehem се регулира нервната система и така е по лесно да се приеме заобикалящия ни свят и обединяването на енергията във физическото, менталното и духовното ниво, помага да се освободи заседналата в човека болка, отблокира травми и помага да се възстанови загубеното равновесие.

В позитивно състояние: Вътрешна активност, духовна яснота и вътрешна сила. Добро приспособяване. Бързо възстановяване на силите.
Утвърждения, които помагат: Чувствам се спокоен и умиротворен. Освободен съм от преживяната травма. Вътрешна активност, духовна яснота и вътрешна сила.
Тази есенция е от групата: Отчаяние

Цветето на освобождението – Sweet chestnut; Сладък кестен; Castanea sativa

От тъмнината … до светлината

В негативно състояние: Душевното състояние е изключително критично. Хората в това състояние не смятат, че е възможно човек да понесе толкова много. Загубена е всяка надежда, но това не се показва навън. Човек е убеден, че сега трябва да дойде нещо съвсем ново. Този тип личности са обзети от дълбоко отчаяние и се чувстват на края на силите си. Неочаквано събитие или ситуация са ги довели до ръба на възможностите им. Те не намират смисъл в нещата които правят. Отчаянието им е толкова голямо, че имат чувството, че са забравени даже и от Бога. Д-р Бах казва, че Sweet chestnut е цвете за вътрешното страдание, при което изглежда заплашено съществуването на душата, за тези които мислят, че са достигнали лимита на поносимостта. Типа Sweet chestnut изпадат в негативно състояние, когато останат сами – за тях няма вчера или утре, има само днес и сега, чувстват се притиснати до стената и незащитени. Те крият болката си, но понякога именно тя им помагат да погледнат вътре в себе си ,да надживеят временните си проблеми и да продължат напред.

Типични фрази за поведението Sweet chestnut:

Абсолютно съм отчаян!

Не мога да продължа напред по никакъв начин!

Лишен съм от всякакви емоции – не мога нито да плача, нито да се смея!

Опитах всичко и сега съм в пълно отчаяние!

Не мога да понеса повече нищо, ще се разпадна окончателно!

Бог ме изостави напълно!

Не намирам вече никакъв изход от тази ситуация!

Физически симптоми и ситуации: Есенцията помага в ситуации когато човек се чувства разнищен, изпепелен, след разрушителна, трудна връзка. При тежка депресия, крайно отчаяние, при тежко болни.

Приемането на есенцията Sweet chestnut води до голямо вътрешно спокойствие. Помага на личността да премине през всички мъчителни фази на промени без да изгуби напълно себе си

В позитивно състояние: Прозрение, че стои с празни ръце на прага на нови хоризонти. Бил е загубен и сега е намерил отново себе си. Възкръсва като птицата феникс от пепелта. Разпознал е шанса да изживее коренна промяна, започнал е пътя към себе си. Отново вярва.
Утвърждения, които помагат: В трудни минути намирам смелост и вяра. Когато нуждата е най-голяма помощта е наблизо.

Тази есенция е от групата: Отчаяние.

Цветето на ентусиазма – Varvain; Върбинка; Verbena officinalis

От прекаления ентусиазъм … до умереност в мислите и действията

В негативно състояние: Човек е въодушевен от определена идея и желае да привлече и други хора към нея. Дейността му е трескава, надхвърля границите, стреми се към 150% изпълнение. Поддава се на импулси. Настроен е идеалистично дори мисионерски. Вечна вътрешна готовност за действие. Поучава другите, действа заедно с тях, опитва се да ги принуди за тяхно добро. Преувеличава, надхвърля възможностите си, налага на всяка цена идеите си и по този начин постига обратни резултати. Смел е, поема рискове, готов е на жертви за своите цели. Принуждава се чрез голям преразход на енергия да продължава дейността си, дори когато физическите му сили са изчерпани. Дразни се и нервничи, когато нещата не вървят според неговото желание. Вътрешно е толкова напрегнат, че почти никога не може да се отпусне. В това състояние личността стига до фанатизъм в името на налагането на собствените си идеи. Обкръжаващите го отбягват, защото неговите идеи ги уморяват и натоварват. Личността Varvain в един момент става напрегната, нервна и когато нещата не вървят по нейния план реагира раздразнено.Тя дори да иска да си почине физически не може да го направи, не може да се отпусне.

Типични фрази, за поведението Varvain:

Когато ми хрумне някаква идея искам непременно да привлека и другите към нея!

Аз съм импулсивен идеалист, но вътрешно съм напрегнат и много активен!

Когато съм убеден в нещо му се отдавам тялом и духом!

Не мога да понасям несправедливостта!

Аз съм перфекционист!

Аз съм много убедителен!

Поставям си цели в живота и не се отказвам докато не ги постигна!

Ако нещата не се случват както аз искам, ставам нервен и раздразнителен!

Физически симптоми и ситуации: Есенцията помага при ситуации на свръхтревожност, проблеми със съня, при стрес. Още при схващания, гърчове, конвулсии, високо кръвно, колики, нервни тикове и вътрешно безпокойство.

Приемането на цветната есенция Varvain помага на личността да използва енергията си без прекалено вълнение, а с любов. Човек става по отворен и склонен да изслушва другите. Успява без усилия да ентусиазира другите.

В позитивно състояние: Държи на идеята си, но признава и на другите правото на собствено мнение. При спорове е в състояние да приеме аргументите на другите. Вижда нещата по-широко. Без усилие вдъхновява, увлича и насочва другите.

Утвърждения, които помагат: Аз съм умерен в мислите и действията си. Оставям другите да вярват в това, което искат.

Тази есенция е от групата: Прекалена загриженост за благото на другите.

Цветето на силата – Vine; Лоза; Vitis vinifera

От доминиране и тираничност … до уважаване и зачитане на чуждото мнение

В негативно състояние: Способен, извънредно самоуверен, притежава голяма сила на егото. Има проблеми със заповедите и подчинението. Поема охотно управлението и често е „спасител в критични ситуации“. В състояние е да злоупотребява с големите си способности за постигане на лични цели. Не се съобразява с мнението на другите. Главата доминира над сърцето. Не влиза в спор, защото винаги има право. Вътрешната неотстъпчивост може да доведе до непоносимо вътрешно напрежение и до физическа болка. Водещото при този тип личности е, че те се проявяват като тирани спрямо околните, вследствие на амбицията си за власт. Те създават впечатление за способни и уверени в собствените си сили хора. Той е самотен, защото всички му се подчиняват, но не го обичат. Тези индивиди са убедени, че единственият начин да доставят удоволствие на другите е да им нареждат какво да правят и изискват от тях да го правят по точно определен ред.

Типични фрази, за поведението Vine:

Целта оправдава средствата!

Това което изисквам от другите е само за тяхно добро!

Не се отказвам, дори другите да не са съгласни!

Аз най-добре зная как да се справя с това!

Наричат ме тиранин, когато защитавам правата си!

Изобщо не се съобразявам с мнението на другите!

Не страдам от никакви скрупули!

Аз съм рационален човек и не се вслушвам в сърцето си!

Aз съм винаги прав и не приемам чужди мнения!

Другите се страхуват от мен, но това не би ме променило!

Физически симптоми и ситуации: Това е есенцията за тези, които обичат да се налагат, за сприхавост, за тези които тормозят животни. Помага и на по-инатливи личности, властни, арогантни.

С приемането на цветната есенция хората Vine се научават да обичат. Отварят се към висшето си АЗ и свързват силата на волята си с любовта и мъдростта.

В позитивно състояние: Мъдър и разбиращ ръководител, любим учител, който се радва на заслужен авторитет. Може добре да разпределя задачите и да постави качествата си на водач в услуга на по-висша задача. Помага на другите да си помогнат сами и да намерят собствен път. Намери отново нежността в себе си!

Утвърждения, които помагат: Уважавам правата на другите. Вярвам в себе си, както вярвам и в другите.

Тази есенция е от групата: Прекалена загриженост за благото на другите.

Цветето на обновлението – Walnut; Орех; Juglans regia

От нерешителност и непостоянство … до поставяне на ново начало

В негативно състояние: Човекът в това състояние има ясни цели в живота и знае точно какво иска, но има в момента затруднения да остане верен на себе си. Обикновено е много самостоятелен, но временно може да стане колеблив поради семейни съображения, обществена обвързаност, сантиментални спомени или мнението на скептично настроени личности. Взел е важно решение за живота си, липсва само последната крачка за осъществяването му. Би искал да остави зад гърба си всички ограничения и въздействия, но това не му се отдава напълно. При жизненоважни решения трудно се освобождава от влиянието на силни и впечатляващи личности: учител, партньор, други примери за подражание. Поради неочаквано външно събитие е принуден да преосмисли изцяло плана си за живота. Осъществяват се решаващи промени в живота: смяна на професията развод, пенсиониране, преместване в друг град, постъпване в старчески дом и т.н. Предстоят решаващи фази на биологическа промяна: менопауза, бременност, пубертет, растеж на зъби, болест в краен стадий. Желае вътрешно да бъде наясно с промените. Въпреки решението си, по неизвестни причини все още не може да скъса с някаква стара привичка. Партньорството е прекратено, но въпреки разделянето чувства все още въздействието на партньора. Това са хората в момент на повратна точка в живота си, които се чувстват неуверени и лесно се поддават на чуждо влияние. Когато е в процес на големи промени личността Walnut взема под внимание чуждото мнение, възприема чуждите идеи дори и да са погрешни, като това въобще не съвпада с неговото собствено мнение. Това става така, защото той реагира слабо на своите импулси или със закъснение. Всички важни ситуации свързани с промяна се характеризират с по-голямо напрежение и вътрешна нестабилност. Тогава и най –стабилният характер става колеблив.

Типични фрази за поведението Walnut:

Чувствам се като попивателна хартия!

Обикновено знам какво искам и имам ясни идеи, но в момента ми е трудно да остана верен на себе си!

Не успявам напълно да се освободя от всички ограничения на миналото!

Вече приключих старата си връзка, но въпреки това все още се чувствам длъжен на партньора си!

Обикновено съм независима личност, но в момента ми се струва, че много се влияя от семейството си и от обществото!

Вече взех това решение, но ми е трудно да направя първата крачка!

Физически симптоми и ситуации: Този цвят е незаменим лек при преходите от бременност към раждане, през пуберитета, развод, нов партньор, след тежка болест, във възрастта на пенсионирането, при никнене на зъби, през климакса, тръгване на детска градина, на училище, при смяна на жилище, ремонт, при епидемии, за защита от вредни влияния на енергийно ниво.

Приемането на цветната есенция Walnut помага да останеш верен на себе си и да действаш според собствените си убеждения. Препоръчва се за по – плавни преходи в живота. Човек не е обвързан с другите около себе си. Този цвят е медиатор, който отваря каналите към природата и го прави трайно. Подходящ е за всички хора, които се нуждаят от защита от негативните вибрации на другите: социални работници, медицински работници, психотерапевти, енерготерапевти.

В позитивно състояние: Човек остава верен на себе си. Преследва неотклонно целта си в живота, въпреки всички препятствия и въпреки мнението на другите. Приема новото непринудено и открито. Вижда закономерността, която се крие зад промяната. Не е чувствителен за външни влияния и е отворен за вътрешните си импулси.
Утвърждения, които помагат: Разкъсвам всички окови, които спират развитието ми. С лекота преминавам в следващия етап от живота си.
Тази есенция е от групата: Свръхчувствителност.

Цветето на общуването – Water violet; Водна теменуга; Hottonia Palustris

От резервираност … до споделянето

В негативно състояние: Поради своето превъзходство човекът в това състояние се чувства понякога изолиран. Действа снизходително или гордо. Не търпи чужда намеса в личните му работи. Решава сам всичките си проблеми, без да занимава другите с тях. Понеже установява вътрешна дистанция, се възприема от околните като високомерен, надменен или арогантен. Трудно му е да се държи непринудено с хората. Искрено желае да слезе от своя вътрешен пиедестал, но не знае как. Понякога не знае докъде трябва да стигне в дадено положение и ако не е сигурен, се оттегля. Желае да се изолира от всичко. За другите е трудно да преодолеят вътрешната му защитна преграда и да бъдат в истински контакт с него. Избягва емоционалната размяна на мнения, понеже го изтощава. Търсен съветник, понякога и изповедник. Те са си самодостатъчни. Не съумява да се отпусне и разтовари достатъчно. Плаче рядко, стреми се към вътрешна сдържаност. Липсват им умения за комуникация – дръпнати, със снобарско излъчване.Те са способни и независими хора, обичани от всички заради толерантността и превъзходството им. В трудни ситуации може да се разчита на тях, защото са обективни и не се опитват да налагат мнението си. Не се бъркат в нещата на другите , защото мразят да се бъркат и в тeхните дела. Water violet е способен да изслушва, но не и да говори за себе си. Ако някой го обиди, в момента може да не избухне или да реагира по някакъв начин, но по-късно просто изтрива от живота си човека, който го е обидил. Този тип личности трудно допускат хора до себе си, затова много често са самотни. Истинските Water violet са силни характери, готови да помогнат, но само при условие, че успеем да влезнем в контакт с тях.

Типични фрази за състоянието Water violet:

Чувствам се нещо повече от другите!

Хората ме считат за мнителен!

Във всяка област винаги съм бил най-добрият!

Не понасям хората да се бъркат в личните ми дела!

Искам да решавам сам трудностите си, без да натоварвам другите!

Не искам нищо от никого, така не трябва да им благодаря!

Трудно ми е да се подчинявам дори и на шефа си!

Моят дом е моята крепост!

Предпочитам да избягвам емоционалните конфликти!

Физически симптоми и ситуации: Есенцията работи при плексит, проблеми с координацията, множествена склероза, невроза, аутизъм. В ситуации на самотност, самодостатъчност, за тези които не могат да изразяват чувствата си, тя е за всички, които се опитват да се оттеглят от света, за тези които нямат социални контакти.

С приемането на Water violet личността се размразява, слиза от пиедестала и едва сега забелязва, че другите имат също какво да й дадат. Развива се комуникацията и се постига емоционален баланс.

В позитивно състояние: Сърдечен, спокоен, тактично сдържан. Вътрешно независим, уравновесен. Способен, компетентен, често превъзхожда другите. Има добро самочувствие, познава способностите си. Справя се добре сам, обича да остава сам със себе си. Общо взето е уредил добре живота си. Движи се тихо и ненатрапливо, често говори тихо, учтиво и проникновено. Толерантно отношение към другите: „живее и оставя да живеят“. Не би се намесил никога, дори да е на съвсем различно мнение. Издига се обикновено над дребнавостите. Работи сигурно и съвестно, предпочита да е на заден план. За другите е пример на уравновесен и вътрешно независим човек. Действа скромно, с обич и мъдрост. Създава около себе си атмосфера на спокойствие, сигурност и търпимост.

Утвърждения, които помагат: Споделям с другите любовта, мъдростта и смирението си. Аз имам нужда от този свят и този свят има нужда от мен.

Тази есенция е от групата: Самота

Цветето на душевния мир – White chestnut; Бял конски кестен; Аеsculus hippocastanum

От неспокойни, повтарящи се мисли … до спокойствие на ума

В негативно състояние: Нежелани мисли или образи се трупат непрекъснато в съзнанието и човек не може да се освободи от тях. Даден проблем или събитие не го оставят на мира. Непрекъснато мисли, „какво е трябвало да каже“ или „какво би трябвало да каже“.Тук личностите постоянно водят непрестанен вътрешен диалог и в съзнанието им се връщат едни и същи мисли. Типа White chestnut никога не успява да се отпусне, той е задръстен от мисли, не е способен да реши проблемите си и мислите му отново се връщат при него.Често страда от безсъние или просто се буди рано и повече не заспива ,а мислите му стават фикс идея. Главата регистрира като ехо всичко чуто. Обработва вътрешно едни и същи проблеми, без да стигне до някакво решение. Вътрешна свръхактивност на мисловния процес, поради което в ежедневната си работа не е концентриран. Заспива трудно и се буди много рано. Вътрешното му напрежение се изразява често със скърцане със зъби, дъвчене, чувство за напрежение в челото и очите.

Типични фрази за състоянието White chestnut:

Не мога да се освободя от някои мисли, непрестанно се връщат в ума ми!

Често разговарям със себе си!

Трудно ми е да спра да мисля!

Често се сещам за неприятни ситуации и те отново ме угнетяват!

Непрекъснато ме преследват натрапчиви мисли!

И до ден – днешен се дразня за разговори отпреди много време!

Ако някой ме е ядосал ,с дни не мога да забравя!

Почти всяка вечер не успявам да заспя ,защото ме нападат всякакви мисли!

Мечтая да постигна вътрешно спокойствие ,като се отърва от натрапчивите си мисли!

Физически симптоми и ситуации: Есенцията помага при обременено мислене, натрапливи страхове, безсъние, фикс идеи, неврози, главоболие, нервност, проблеми с паметта и концентрацията.

С приемането на White chestnut индивидът натоварва мозъка си избирателно, възстановява спокойствието в ума си и прави така, че той направлява мислите си без да става тяхна жертва.

В позитивно състояние: Уравновесено състояние на духа, в главата цари мир и спокойствие. Вътрешното спокойствие осигурява решението на всеки проблем. Работи конструктивно със силата на мисълта си. Съзнанието си е твое, не му разрешавай да властва над теб!

Утвърждения, които помагат: В ума ми цари мир и покой. Умът ми притихва и отговорите, които търся започват да се появяват.
Тази есенция е от групата: Липса на интерес към настоящето.

Цветето на призванието -Wild oat; Див овес; Bromus asper

От търсене … до намиране

В негативно състояние: Човек има неясни представи за целите и посоката в живота си. Това води до неудовлетвореност, чувство за празнота или скука. Човекът в това състояние е честолюбив и желае да постигне нещо изключително, но не знае точно какво. Притежава разностранни дарби, пробва много неща, но нищо не му донася истинско удовлетворение. Талантите и способностите му остават неоползотворени напълно. Вътрешно не се определя и затова несъзнателно попада във все по – незадоволяващи положения. Пилее силите си. Тук индивидът не е сигурен по отношение на правилния път в живота. Той е неудовлетворен, защото не намира призванието си в живота. Той винаги е в търсене на нещо, изпробвал е много начини, но все още не е открил правилния. Типа Wild oat сменя често работят си , партньора, къщата си и започва няколко неща едновременно, без да ги довърши, защото нищо не е в състояние да го удовлетвори. Според него живота му е скучен и еднообразен, без въодушевление, защото не открива смисъл в това което прави. Вътре в себе си Wild oat е вечния юноша, мечтаещ да опита от всички възможности които живота му предлага , оставяйки всичко недовършено. Проблемите му идват от там, че в непрекъснатите промени той изразходва енергията си и по този начин успява да избяга от връзката със самия себе – а това е неговият най-голям страх.

Типични фрази за поведението Wild oat:

Амбициозен съм и искам да извърша велики неща в живота си, но не зная кои точно!

Нещо отвътре винаги ме подтиква към нови проекти!

Нищо не ме прави щастлив, защото не знам какво точно искам!

Вечно търся призванието на живота си!

Не намирам смисъл в това,което правя!

Вечно чакам нещо да се промени,но нищо не се променя!

Изразходвам времето и енергията си за много различни начинания!

Подтиснат съм , защото не сами ясни перспективите в живота ми, както е при другите хора!

Физически симптоми и ситуации: Есенцията помага в ситуации, когато личността не е ориентирана за избор на професия, ерудирана, с няколко образувания, но никаква реализация, за незрели мъже, за правилен път в живота, при депресии предизвикани от собствена нереализация, липса на апетит.

Приемайки тази цветна есенция личността се успокоява и постепенно умът и се избистря и тя получава увереност в себе си. Започва да реагира по- малко импулсивно и все по-добре осъзнава какво желае.

В позитивно състояние: Способен е да оцени своите възможности и да ги разгърне напълно. В многостранните си дарби може да следва една линия и да довежда всяко дело до успешен край. Има ясни представи и амбиции и нищо не може да го отклони от тях. Способен е да прави много неща добре, а при необходимост и да упражнява успешно няколко професии едновременно.

Утвърждения, които помагат: Следвам целите на душата си с реални действия. Знам пътя в живота си.

Тази есенция е от групата: Несигурност.

Цветето на желанието за живот – Wild rose; Шипка; Rosa canina

От примирение … до жизненост и жажда за живот

В негативно състояние: Човек се предава вътрешно, въпреки че обстоятелствата не са толкова безнадеждни или негативни. Пълна загуба на радост от живота и на вътрешен подтик, поради неосъзнати отрицателни преценки. Не прави нищо, за да промени живота си в положителна насока. Примирява се със съдбата си, приема я такава, каквато е, например несполучлив брак, незадоволителна професия, хронично заболяване и т.н. Вярва, че е наследствено обременен. Чувство на тъга, постоянна досада, равнодушие и вътрешна празнота. Не се оплаква, защото приема състоянието си за нормално. Отпуснатост, пълна липса на енергия, вегетиране.Тук личността е примирена, апатична, без енергия и желание за живот, капитулирала. Типът Wild rose, тъй като не вярва, че нещата ще се променят рано или късно, приема всичко случващо се без да се оплаква, апатичен е и не се интересува от нищо което го заобикаля. Отдавна е отминал стадия на депресията и като осъден на смърт се е примирил с положението. Той е лишен от стимули и енергия, непрекъснато е уморен и говори монотонно.

Типични фрази за поведението Wild rose:

Изцяло съм загубил мотивация!

Всичко ми изглежда безсмислено!

Аз съм фаталист!

Отказал съм се от всяко усилие, за да променя живота си!

Нищо не ме радва и няма смисъл за мен!

Чувствам се като умрял!

Отказал съм се от всякаква борба!

Изтощен съм, нямам енергия и денят ми минава в пълна апатия!

Примирил съм се със съдбата си!

Физически симптоми и ситуации: Есенцията е подходяща в ситуации на примирение, домашен тормоз, при болни след химиотерапия, лъчелечение, ниско кръвно налягане, умора, сексуално изчерпване

С приемането на цветната есенция индивидът усеща, че малко по малко се връщат силите му за живот. Той започва да живее собствения си живот, в който с радост приема и малките, и големите му дарове.

В позитивно състояние: Изпитва нов интерес към живота. Изпълнява ежедневните си задължения без чувство на досада. Следва с радост своите вътрешни жизнени интереси. Живее с чувството за вътрешна свобода и гъвкавост.

Утвърждения, които помагат: Усещам се жив и животът е интересен за мен.
Намирам нови и позитивни цели в живота.
Тази есенция е от групата : Липса на интерес към настоящето.

Цветето на съдбата – Willow; Върба; Salix vitellina

От чувство, че си жертва на съдбата … до поемане на лична отговорност

В негативно състояние: Човек огорчен от живота и от съдбата. Чувства се онеправдан. Не смята, че сам е отговорен за положението си, виновни са другите или самите обстоятелства. Има чувството, че животът е твърде пестелив с него. Изпитва безпомощност пред житейските ситуации. Иска от съдбата, но не е готов да дава. Приема помощ от другите, като нещо, което е естествено и така постепенно се отчуждава от тях. Подчертава отрицателните страни на нещата и затова често го определят като мърморко, който разваля доброто настроение на останалите. Обладан е от чувство за безсилие. Завижда вътрешно на другите за по-добрата им съдба, за щастието или здравето им. В екстремните случаи дори опитва да наруши доброто настроение и оптимизма на другите. Прави злобни и отрицателни забележки поради вътрешно огорчение. Кипи в тиха ярост, но не избухва. Вътрешно не желае да признае собствената си отрицателна настройка и затова не може да промени нищо. Чувства се жертва на съдбата, огорчен и изпълнен с вътрешен яд той обвинява всички, освен себе си. Има чувството, че на другите им е по-добре отколкото на него. Личностите Willow са лесно обидчиви, винаги са жертви на другите и са убедени, че с тях се отнасят несправедливо. Те преглъщат яда си и се затварят в себе си още по-огорчени. Винаги има нещо, което се е случило в душата на Willow и е оставило белег там.Тъй като той не може да го приеме, за него това е голяма несправедливост. Живеейки, той поддържа един образ: Какъв би бил живота му ако съдбата не е настроена против него? Много често се опитва да развали настроението на другите, защото не може да разбере тяхната веселост и безгрижие. Характерът Willow има проблем със социалните връзки. Той винаги изисква много от другите, а нищо не дава. Тъй като се чувства жертва, той има алиби да не поема никакви отговорности за съдбата си. Важно за тези хора е да разберат, че всяко външно събитие е проекция на мисленето: Ако човек се чувства жертва, той рано или късно става такава!

Типични фрази за поведението Willow:

Често се питам: Защо точно на мене?

Чувствам се жертва на съдбата!

Предпочитам да преглътна яда си вместо да се карам!

Завиждам на здравето на другите!

Не мога да забравя никога злината, която ми сториха!

Лекарските грешки са виновни за настоящето ми здраве!

Съдбата се отнася зле с мене!

Толкова съм огорчен,че непрекъснато ми се въртят в главата ядни мисли!

Физически симптоми и ситуации: Есенцията помага при лошо храносмилане, гастрит, колит, депресии, за тези които ако не си с тях, значи си против тях.

Приемайки цветната есенция Willow човек осъзнава, че не е жертва, а творец на съдбата си. Открива, че има неограничени умствени способности, които могат да му помогнат в изграждането на бъдещето. Тези хора започват да излъчват спокойствие, вяра и оптимизъм.

В позитивно състояние: Поема сам отговорност за собствената съдба. Разбира зависимостите между своето мислене и външните събития. Знае, че може да привлича както положителното, така и отрицателното, според закона „каквото е вътре, такова е и навън“ и съзнателно работи с този принцип. От жертва става създател на своята съдба.

Утвърждения, които помагат: Освобождавам се от всички обвинения и огорчения към другите. Поемам отговорност за живота си. Сега мисля, върша и постигам позитивни цели.

Тази есенция е от групата: Отчаяние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *