Има начин да се „изключи“ алкохолната зависимост

%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%be%d1%85%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%81%d1%82Въздействие върху някои невронни вериги позволява да се „изключи“ зависимостта от алкохол, сочи ново проучване на учени от Scripps Research Institute (САЩ), съобщава http://zoom.cnews.ru/

В изследователския институт  са намерили начин за освобождаване зависимостта от алкохол, чрез въздействие върху специфични мозъчни неврони, опити с мишки вдъхнали оптимизъм на учените. Точното въздействие върху определени невронни връзки в главния мозък, позволява лесно освобождаване от необходимостта да се употребява алкохол.

В доклада за изследването се казва, че честата употреба на алкохол активира определени групи от неврони. Колкото повече човек употребява алкохол, толкова по-силно ги активира Сякаш, казват учените, мозъка си „проправя пътя“ между зависимостта от алкохол и насърчаването на мозъка. Целта на учените била да въздействат именно върху  този сигнален път, без да се засягат останалите. И при хората, и при плъхове, тези неврони съставляват само около 5% от всички неврони в централната част на амигдала.

Преди експеримента, учените открили специален протеин, който позволява разграничаването на алкохолно активираните неврони от останалите. Използването на тези протеинови маркери – важна част от проучването, както и в човешкия мозък, за определянето на свързаните с алкохола неврони по някакъв друг начин е невъзможно. След маркирането на необходимите неврони при мишките, въвели съединение, което може да инактивира само тях. В резултат на това, мишките спрели напълно  стимулирането (както при зависимост) с алкохол в течение на няколко седмици, докато протичало наблюдението. Повторението на експеримента показало същия резултат – мишките се освободили от алкохолна зависимост. В същото време, отбелязват учените, те са продължили пиенето на подсладената вода, т. е, дезактивирани са само невроните, отговарящи за приема на алкохол, и не всички онези, които са отговорни за „насърчаване“ на мозъка. Освен това, мишките са се избавили от отрицателните физически симптоми при спиране на алкохола, като треперене на крайниците.

Сега изследователите работят усилено, в близко време да намерят начин хипотезата да бъде тествана при хора.

      Превод Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *