Храни за здрав черен дроб

liverfoodsЧерният дроб е един от най-важните органи в организма на човека. Той функционира като филтър и управлява около 500 метаболитни процеса, които поддържат тялото ни здраво. Основните функции на черния дроб са: обменна, храносмилателна, екскреторна, терморегулаторна, резервоарна, хемолитична функция, детоксична и други. Черният дроб участва в междинната обмяна на основните органични хранителни вещества, обмяната на витамините и минералните елементи. Той запазва глюкозата под формата на гликоген и осъществява неговия разпад, когато на организмът му трябва енергия. Приема постъпващите отвън и натрупващите се в червата отрови, преобразува ги в нетоксична форма и снабдява другите органи с пречистена кръв.

Спасявайки организма от натравяне с вредните вещества, черният дроб сам страда от тях много повече в сравнение с другите органи. Като се имат предвид нашите вредни навици, като прием на много алкохол и нездравословно хранене, черният дроб се претоварва, а това може да доведе до много усложнения: цироза, асцит, хепатит, чернодробна недостатъчност и т.н.

В него се образуват повечето белтъчини и нарушението на функциите му води до разстройство на всички системи в организма. Едно от добрите неща за черния дроб е, че той има способността да се регенерира и да ремонтира малки щети. Затова той се нуждае не само от почистване, а е необходимо и да го улесняваме при изпълнение на неговите функции, като се храним с храни, които му помагат, лекуват и почистват.

Най-полезните хранителни вещества за черния ни дроб са в прясно изцедените сокове, най-вече от моркови, ябълка (особено зелена и кисела), цвекло, лимон, спанак, зеле, черна ряпа, листа от глухарче. Приемани на гладно в по-големи количества тези сокове буквално го измиват. Те са лесни за обработка от черния дроб, не се хаби излишна енергия, а в същото време се доставят максимум полезни вещества. Комбинации от тези сокове са още по-благотворни: моркови и цвекло; моркови, ябълки и цвекло; моркови и спанак; моркови, целина, магданоз; моркови, цвекло, краставица; ябълки и цвекло; моркови и зеле и т.н. Правете сокове, всякакви фрешове по всяко време, защото те лекуват, доставят приятни емоции и изпълват с енергия почти мигновено.

Всички плодове и зеленчуци са също толкова полезни за черния дроб, не само под формата на сок, а и цели. Лесни за обработка и вършат чудеса. Те съдържат широк спектър от полезни вещества, които участват и помагат за правилното протичане на чернодробните функции.

Има една група храни, които много помагат в процеса на детоксикация, извършвана от черния дроб. Това са храните богати на сяра. Молекулата на сярата е основната единици, с помощта на която черния дроб детоксикира широк спектър от лекарства, токсини, пестициди и др. Към тази група спадат чесън, лук, зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле и други от групата на зелето. Естествено те имат благотворно въздействие предимно, когато ги консумираме сурови, полезните им вещества намаляват и умират с термичната обработка.

За оздравяването на черния ви дроб, избирайте предимно плодове и зеленчуци, отглеждани природосъобразно – без пестициди, изкуствени торове, химикали и в чист район. Това е важно, защото всичките тези химикали и токсини попадат най-напред в черния дроб и така ние му утежняваме състоянието и го затормозяваме още повече.

Някои от най-добрите храни и билки за здрав черен дроб:

Зелени зеленчуци – прочистват и защитават черния дроб с антиоксидантните и противовъзпалителните си качества. Хлорофилът в зелените зеленчуци има важна роля в процеса на прочистване на кръвта от токсини, тежки метали, химикали и пестициди. Включете ги в ежедневното си хранене, защото са богати на витамини А, С и К, калций и антиоксиданти: зеле, маруля, репички, рукола, листа от глухарче, спанак, зелена чушка и цикория. Необходимо количество: 1-2 чаши зелени листни зеленчуци на ден.

Моркови – богати на антиоксиданти, витамини, минерали и диетични фибри. Учени от Националния институт по хранене, Jamia Osmania, Хайдерабад, Индия, открили, че сокът от моркови намалява значително нивата на DHA, триглицериди и MUFA (мононенаситени мастни киселини) в черния дроб и могат да ви защитят при неалкохолен мастен черен дроб и чернодробна токсичност. Необходимо количество: 1 чаша сок от моркови на всеки 2 дни; 1 чаша варен морков на всеки 2-3 дни

Ябълки – учени са проучили ефекта на дехидратираните ябълкови продукти върху нивата на липидите в черния дроб и серума, и  установили, че ябълковите продукти успешно намаляват серумните и чернодробните липидни нива. Китайски изследователи също потвърдили, че ябълковите полифеноли играят важна роля в потисне на възпалението и предпазват черния дроб от различни чернодробни заболявания, като чернодробна стеатоза. Необходимо количество: 1 ябълка на ден.

Аспержи – богат източник на витамини А, С, Е, К, фолати, холин и минерали като калций, магнезий, фосфор, калий и хранителни влакна. Учените от Националния университет в Джеджу, Корея, установили, че те имат защитни свойства върху черния дроб, могат да помогнат за потискане растежа на чернодробните клетки и намаляване на реактивните кислородни видове (ROS) и други клетъчни токсини като водороден пероксид. Необходимо количество: По 16 -32 мг на кг/тегло за ден.

Червено зеле – съдържа множество антиоксиданти и антоцианини; помагат да се намали възпалението, предизвикано от богата на холестерол храна; предпазва черния дроб от токсичност. Необходимо количество: 1 чаша зеле веднъж на ден, 2-3 пъти седмично.

Домати – също са добри за черния дроб. Те съдържат добро количество антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и увреждането на черния дроб и предпазват черния дроб от рак. Необходимо количество: 1 чаша доматен сок на ден; 2-3 домата на ден.

Глухарче – основното действие на листата на глухарчето  е диуретично. Билката се използва и като чернодробен и храносмилателен тоник. Корените на глухарчето имат  антиревматично, диуретично, леко слабително, и жлъчегонно/ т.е. подпомага отделянето на жлъчен сок/. Билката се използва при чернодробни увреждания и камъни в жлъчката, бъбреците и пикочния мехур. Пресните листа се използват за  лечение на анемия, авитаминоза на витамин С, атеросклероза, диабет. Необходимо количество: по 7 листенца на ден

Брюкселско зеле – богато на витамини А, К, С и фолат и минерали като калций, фосфор, магнезий и калий. Необходимо количество: ½-1 чаша, 2-3 пъти седмично.

Авокадо – богато на здравословни мазнини, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Това са много високо калорични, богати на хранителни вещества, плодове, които спомагат за синтеза на глутатион в тялото, а той предпазва клетките от действието на свободните радикали. Глутатионът помага на черния дроб да очисти организма от токсини. Необходимо количество: 2 -5 филийки, 2 – 3 пъти седмично.

Цвекло – съдържа антиоксиданти, известни като бетаалини, големи количества растителни флавоноиди и бета-каротин, които стимулират цялостната функцията на черния дроб. Изследователите от Катедрата по фармацевтична биохимия на Университета по медицински науки в Полша твърдят, че продължителния прием на сок от цвекло може да помогне за намаляване на увреждането на ДНК и увреждането на черния дроб, предизвикано от канцерогенни вещества. Необходимо количество: 1 чаша сок от цвекло на ден; 1 чаша цвекло, 2-3 пъти седмично.

Чесън – най-добрата храна за детоксикация и подръжане на здрав черен дроб. Чесънът е богат на алицин, антиоксидант, който предпазва тялото от оксидативно увреждане. Химическото съединение стимулира черния дроб да активира ензими, които помагат на тялото да се отърве от токсините, и има бактерицидно, и фунгицидно действие. Чесънът съдържа и селен, който е важен за организма, като участва в регулирането на обмяната на веществата, метаболизма на мазнини, белтъчини и въглехидрати, както и взема участие в много окислително-редукционни процеси. Необходимо количество: всека сутрин по една скилидка суров чесън; 1-2 супени лъжици на ден, смлян /нарязан/ чесън в сготвената храна

Броколи – отличен източник на изотиоцианати, съединения съдържащи сяра. Изотиоцианатите регулират експресията на гените, които участват в изчерпването на канцерогените и подобряването на метаболизма. Те също така имат противовъзпалителни свойства. Необходимо количество: 1 чаша, 2-3 пъти седмично.

Женшен – лечебна билка, открита в корените на растението Panax ginseng. Съдържа около 40 генсеносиди – съединения, отговорни за нейните лечебни свойства. Установено е, че предпазват от увреждане на черния дроб, чернодробна токсичност, цироза и мастен черен дроб. Необходимо количество: 2 чаши чай женшен на ден.

Зелен чай – антиоксидант с много ползи за здравето. Катехините – основни полифеноли, са отговорни за всички ползи на зеления чай. Китайските учени твърдят, че пиещите зелен чай показват значително намаляване на риска от рак на черния дроб, чернодробно заболяване, чернодробна стеатоза, цироза на черния дроб и хепатит. Изследователи от Исфаханския университет по медицински науки, Иран, провели двойно-сляпо, плацебо-контролирано, рандомизирано клинично проучване за 12 седмици, при пациенти с неалкохолни мастни чернодробни заболявани. След 12-та седмица установили, че екстрактът от зелен чай значително намалил чернодробните ензими, свързани с неалкохолна мастна чернодробна болест. Необходимо количество: 2-3 чаши зелен чай на ден.

Куркума – жълто пигментиран корен, който се използва при готвене. Лечебни му свойства се дължат на биоактивното съединение – куркумин с противовъзпалителни, антиоксидантни, противогъбични, антивирусни и антибактериални свойства. Куркуминът помага за защитата на черния дроб от чернодробни заболявания и наранявания, чрез намаляване на възпалението, свежда до минимум оксидативния стрес и подобрява липидния метаболизъм и инсулиновата чувствителност. Учените от медицинския център Тел-Авив Сурашки, Израел, провели опит върху плъхове с индуцирана чернодробна цироза, като им давали куркума в продължение на 12 седмици и до края на 12-та седмица учените открили, че противовъзпалителното свойство на куркумата потиска развитието на чернодробна цироза при плъховете. Необходимо количество: 1 – 3 гр куркума на прах на ден; 1,5 – 3 гр корен куркума на ден; като хранителна добавка: 400 – 600 mg 2 – 3 на ден; като тинктура (1: 2) – 15 – 30 капки, 3-4 пъти на ден; като течен екстракт (1: 1) – 30 – 90 капки на ден.

Лимони – богати източници на витамин С – антиоксидант, който намалява оксидативното увреждане в черния дроб. Витамин С участва в превръщането на токсичните вещества във водно разтворими вещества. Необходимо количество: от половин до един лимон на ден

Зехтин – студено пресован помага да се понижат нивата на лошия холестерол и серумните триглицериди, като и да се повиши инсулиновата чувствителност, и окисляването на липидите. Зехтинът, конопеното и лененото, тиквеното, сусамовото масло са полезни за черния дроб, ако се приемат в умерени количества. На липидна основа се абсорбират някои от вредните токсини в организма.

Орех – богати на здравословни мазнини, които имат противовъзпалителни свойства, помагат за намаляване на чернодробните триглицериди, понижават нивата на ензими, участващи в чернодробната хомеостаза, и потиска гените, участващи в чернодробно възпаление. Необходимо количество: 7 ореха на ден

Грейпфрут – богат източник на витамин С и антиоксиданти, които стимулират естествените процеси на прочистване на черния дроб от вредни вещества. Необходимо количество: сок от половин до един грейпфрут (прясно пресован и без добавена захар или изкуствен подсладител) на ден.

Цели зърна – като амарант, ръж, ечемик, кафяв ориз, киноа и т.н., са богати на диетични фибри, които помагат да се отделят мазнините, могат също да помогнат за предпазване от неалкохолна мастна чернодробна болест. Необходимо количество: 2-3 порции пълнозърнести храни дневно.

Всички пчелни продукти влияят изключително благотворно – мед, цветен прашец, пчелно млечице и прополис. Консумирайте без притеснения.

Чрез консумирането на храни и билки, които помагат на черния дроб да се очисти и да се възстанови, можете да поддържате тялото си в най-добро състояние. Не е нужно да ядете всички тези храни всеки ден, но се опитайте да ядете най-малко един или два пъти всеки ден, за да запазите черния дроб и цялото си тяло, защото всеки орган в организма разчита на черния дроб за неговото здраве и правилно функциониране. Ако черният дроб не може да изгради само един от хилядите ензими, които произвежда всеки ден, тогава има опасност от увреждане на цялостното функциониране на тялото.

Материалът подготви: Димитринка Станчева

One thought on “Храни за здрав черен дроб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *