Витаминен дефицит

vitaminasНедостигът на основни хранителни вещества променя функции на организма и процесите в него на клетъчно ниво. Хранителните дефицити влияят на оптималния растеж, развитие и функция на организма. Дългосрочният дефицитът на витамини, може да доведе до заболяване или синдром, известен като авитаминоза или хиповитаминоза.

Недостатъчната наличност на витамини в организма, може да бъде причина за появата на различни забовянания, например:

Дефицитът на витамин А може да причини кератомалация. Това очно заболяване е резултат от недостиг на витамин А, необходим за поддържането на специални епители в роговицата и конюнктивата. Следните симптоми характеризират недоимъка на витамин А в организма: суха, лющеща се, груба кожа; ранно състаряване на кожата; влошаване на зрението при ниска осветеност („кокоша слепота”); чупливи нокти; ксерофталмия (сухота в очите) и усещане за песъчинки в очите; сухота на лигавиците и др.

Хиповитаминозата В1 (тиамин) причинява болестта „Бери-бери“ и синдрома на Wernicke-Korsakoff (енцефалопатия на Wernicke и психоза Корсаков).  Естествени врагове на тиамина са никотинът, захарта и алкохола. Една от причини за неговия дефицит са небалансираното хранене, нарастващото потребление на тестени продукти, които са бедни на тиамин. Недостигът му предизвиква чувство на умора; безсъние; депресия; необяснима раздразнителност; страх; слабост; силно главоболие; виене на свят; гадене; болки в гърба;
мускулни болки. Настъпват нарушения в работата на стомашно-чревния тракт, появява се мускулна слабост и умора. При по-сериозен дефицит може да се установят различни усложнения, които засягат: нервите, мускулите и сърцето.

Недостигът на витамин В2 (рибофлавин) причинява арибофлавиноза, срещана при мигрена; може да предизвика зачервяване и пукнатини в ъгъла на устата си и езика си, както и кожен обрив; възпалени клепачи и зачервяване на роговицата; косопад. Дефицитът на витамин В2 може да възникне при поддържане на нерационални диети, които изключват както протеините от животински произход, така и пресните зеленчуци. Симптоми на липсата на рибофлавин са умората без видима причина, болките и кръвоизливите в очите. По-серозни признаци за недостатъчен прием на витамин В2 са неправилното функциониране на надбъбречните жлези, както и развитието на заболявания като анемия, вагинален сърбеж и катаракта.

Дефицитът на витамин В3 (ниацин) причинява болестта пелагра, която се характеризира главно със симптомите на дерматит, деменция и диария. Това състояние води до люспести рани по кожа и може да предизвика подуване на езика. Леките симптоми на недостиг на витамин В3  са раздразненителността на кожата, психическата нервност и безпокойство.

Хиповитаминоза на витамин В5 (пантотенова киселина ) е причина за хроничната парестезия – необичайно усещане, като изтръпване, гъделичкане или парене по кожата на човек без видима физическа причина. Дефицитните признаци и симптоми включват умора, апатия, раздразнителност, проблеми със съня, гадене, повръщане, коремни болки, изтръпване, мускулни спазми, хипогликемия, а може би и повишена чувствителност към инсулина и др.

Дефицит на Витамин В6 – активната му форма, пиридоксал 5-фосфат, служи като коензим в около 100 ензимни реакции в аминокиселинния, глюкозния и липидния метаболизъм. Дефицита на витамин B6 може да предизвика анемия, отоци, психическа депресия и кожни заболявания. Симптомите са: напукване ъглите на устните, лош дъх в устата (лоша миризма в устата), нервност, екзема, камъни в бъбреците, възпаление на дебелото черво, увреждане на панкреаса, безсъние и др. Може да е причина за себореен дерматит, атрофичен глосит с язви, конюнктивит, интертриго, неврологични симптоми на сънливост, объркване, невропатия (поради нарушен фингозинов синтез) и сидеробластна анемия (поради нарушен синтеза на хемоглобина).

Дефицитът на витамин В7 (биотин} влияе отрицателно върху фертилитета и растежа на косата, ноктите и кожата. Недостигът може да бъде причинен от лоша диета или генетични фактори (като мутации в биотинидазата). Симптомите на дефицит могат да включват бледа и суха кожа, люспест дерматит, косопад, гадене, загуба на апетит, слабост и мускулни болки.

Недостигът на витамин В9 (фолат) може да се дължи на лоша диета или генетични фактори (мутации в гена MTHFR, водещи до компрометиран метаболизъм на фолат). Добавката на фолиева киселина драстично намалява честотата на дефекти при новородени (спина бифида). Симптомите, които могат да се наблюдават при неговия дефицит са: умора,раздразнителност, забавен поток на мисълта, възпаление и кървене на венците, диария и възпаление на езика.

Дефицитът на витамин В12 (кобаламин) може да доведе до злокачествена анемия, мегалобластична анемия, субакутна комбинирана дегенерация на гръбначния мозък и метилмалонова ацидемия при други състояния. Дефицитът може да причини симптоми като умора, загуба на зрение, загуба на апетит,задух, витилиго. Проучванията показват, че комбинация от експозиция на слънце и орална добавка с фолиева киселина и витамин В12 може да бъде полезна при лечението на витилиго. Дефицитът на витамин В12 може да доведе до анормални неврологични и психиатрични симптоми. Тези симптоми могат да включват: атаксия (треперливи движения и нестабилна походка), мускулна слабост, спазматичност, хипотензия (понижено кръвно налягане), проблеми със зрението, деменция, психоза и промяна в настроенията.

Витамин С (аскорбинова киселина) в краткосрочен дефицит може да доведе до слабост, загуба на тегло и общи болки и страдания. По-дългосрочното изчерпване може да повлияе на съединителната тъкан. Постоянният дефицит на витамин С води до скорбут, състояние, при което организмът не е в състояние да замени адекватно колагена. Това води до симптоми: болка в мускулите и ставите, подуване и кървене на венците, загуба на зъби, кръвотечение от носа, синини, болезнени или подути стави, повишена податливост към инфекции, бавно зарастване на рани, мускулни болки, червени точки на кожата и други.

Дефицитът на витамин D (холекалциферол) е известна причина за рахит и е свързан с множество здравни проблеми, както и псориазис. Дефицитът на витамин D е доста често срещано явление, но може неговите симптоми да се объркат с други подобнr, тъй като симптомите може да са много неясни, като умора и болки по цялото тяло. Но някои признаци са по-чести, отколкото други, например болки ниско в гърба, пулсираща болка в костите, чувство на натиск върху гръдната кост и мускулна слабост; симптоми на депресия, раздразнителност, загуба на интерес към дейности и упорити тъжни или тревожни чувства.

Дефицитът на витамин Е е причина за лошата проводимост на електрически импулси по нервите; води до промени в структурата и функцията на нервната мембрана. Витамин Е играе важна роля в защитата на кожата от увреждане на слънцето, което може да предизвика ускорено стареене и бръчки на кожата. Дефицитът на витамин Е може да бъде една от причините за появата миопатия или мускулните болки, нарушено зрение, дегенерация на ретината,. на хемолитична анемия, пречи на функционирането на централната нервна система. Нерaзположения, като загуба на баланс, лоши рефлекси, трудност при движението на крайниците са симптомите.

Дефицитът на витамин К (филохинон или менахинон) е отговорен за нарушеното кръвосъсирване, необходим за модифицирането на протеините, здравината на костите и сърцето. Според последни проучвания има важна роля в лечението на остеопорозата и болестта на Алцхаймер. Основни признаци на недостиг на витамин К са често кръвотечение от носа или продължително кръвотечение при повърхностни рани.

В кои храни да търсим витамините?

Витамин А – мастно разтворим, натрупва се в организма, среща се в нормалното пълномаслено мляко, маслото, в яйчен жълтък, черен дроб, риба, хайвер или дроб на морските риби.

Провитамин А (бета каротин) – водоразтворим, можем да намерим в: морковите, броколите, в тъмно зелени или оранжеви плодове и зеленчуци

Витамин B1 (тиамин): Особено богати на тиамин са житните растения и дрождите. Най-големи количества витамин B1 се съдържат в бирената мая, различните видове дрожди, семената на маслодайните растения, пшеничните и оризовите трици, бобовите храни, спанака, плодовете, орехите, жълтъка на яйцата, кравето мляко, свинското и говеждото месо.

Витамин B2 (рибофлавин): яйца, черен дроб и други органи, мляко, пълнозърнести храни, хляб, кълнове, мая, зеленчуци със зелена листна маса (лук, спанак, маруля и др.)

Витамин B3 (Ниацин):натрупва се в организма чрез: боб, фъстъци, жито, мая, черен дроб.

Витамин В5 (пантеонова киселина): черен дроб, кълнове, трици, бобови растения, зърнени храни.

Витамин B6 (пиродоксин): среща се в черен дроб, бъбреци, шунка, фъстъци, бобови растения.

Витамин В7 (биотин): синтезира се в червата, може да се набави и от сготвен черен дроб, яйца, фъстъци, орехи, бадеми, гъби, сладки картофи, лук, кълнове, овесени ядки, домати, моркови, кисело мляко, банани, малини, авокадо, ягоди, диня.

Витамин B12: натрупва се в организма чрез: черен дроб, вътрешности, стриди, сьомга, яйца, телешко, мляко.

Витамин С: намира се във всички цитрусови плодове (мандарините са на първо място), ананас, папая, всички свежи плодове, горските плодове, броколи, домати, зеленчуци със зелена листна маса, печени картофи, ряпа.

Витамин D:  среща в мляко, хайвер и черен дроб на морски риби, жълтък, краве масло.

Витамн Е (токофенол): мастно разтворим, не се натрупва в тялото, синтезира се в червата – съдържа се в телешки черен дроб, бъбреци, царевица, ръж, пшеничен зародиш, зеле, грах.

Витамин К: мастно разтворим, натрупва се в черния дроб, синтезира се от стомашна бактерия. Среща се във всички пресни и сушени билки, но най- много в сушения босилек, градинския чай и мащерката; кориандър и в ригана.

Знаете ли, че:

 • В 100 грама пресен лук се откриват 207 микрограма витамин K, което представлява 259% от препоръчителната дневната доза.
 • Листните зеленчуци са много богати на витамин К и като бонус имат високо съдържание на калций. Най-много от витамина се открива в кейла, вид зеле, в което има 882 микрограма в 100-грамова порция, което представлява 1103% от дневната доза. Други зеленчуци, които имат високо съдържание на витамин К са листа от глухарче, зеле, кресон, спанак, листа от ряпа, цикория и марули.
 • Чили на прах, къри, сладък и лют червен пипер – тези подправки, освен високото си съдържание на витамините С и Е, съдържат високи дози и витамин К. В 1 супена лъжица къри се съдържа 7% от препоръчителната дневна доза витамин К; в сладкия червен пипер – също 7 %, а в лютия съдържанието е 5%.

Статията подготви Димитринка Станчева

8 thoughts on “Витаминен дефицит

 1. Как,може да се установи наличието на витамини и минерали на човек в кръвта и къде се правят евентуално тези изследвания?

  1. Ако имате някакъв дългосрочен дефицит, то ще имате и симптоми за това. За нивата им в кръвта се правят биохимични изследвания във всички Клинични медицински лаборатории.

 2. Изследвания на витамини и минерали се правят с кръвни изследвания във всяка клинична лаборатория.

 3. Няма еднозначен медицински „тест“, който да унагледи недостига на витамини в организма на глобално ниво. Всички състояния на хипо- и авитаминоза (частична или пълна недостатъчност на витамини) се съпътстват с определени, специфични за съответния витамин белези и патологични клинични или лабораторни находки.

 4. Можете с едно кръвно изследване да установите нивата на следните витамини и минерали:
  Витамини
  Витамин А
  Витамин В1
  Витамин В2
  Витамин В3 / ниацин
  Витамин B5 /калциев патонтенат
  Витамин В6
  Витамин В12
  Витамин B7 / биотин
  Витамин B9 /фолиева киселина
  Витамин С
  Витамин Д
  Витамин Е
  Витамин К
  Витамин Р (рутин)
  Минерали
  Натриев хлорид, натрий
  Калиев хлорид, калий
  Калциев карбонат, калций
  Магнезий
  Мед
  Желязо
  Алуминий
  Силиций
  Цинк
  Манган
  Калай
  Никел
  Кобалт
  Молибден
  Литий
  Хром
  Фосфор
  Йод
  Флуорид
  Злато
  Сяра
  Бисмут
  Бор
  Ванадий
  Германий
  Селен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *