Разрушителят на захарта и диабетът

Gymnema sylvestreДиабетът е метаболитно заболяване, характеризиращо се с високи нива на захар в кръвта, поради липса или недостатъчно снабдяване с инсулин или неспособност на тялото да използва инсулин правилно, или и двете заедно.

Gymnema Sylvestre (“gymnema“ на латински означава – гол, a sylvestre“ – гора, лес) е пълзящ храст, който се среща във влажните тропически гори на южна и централна Индия, и Шри Ланка. Gymnema sylvestre се нарича още gurmar, което на хинди означава „разрушител на захар“ и е използвано в древната индийска лечебна практика Аюрведа в продължение на повече от 2000 години. Растението е най-известно с екстракта от листата му, който потиска сладките рецептори на езика. Активната съставка, причиняваща тази физиологична реакция, се нарича гурмарин полипептид, съставен от 35 аминокиселини. Счита се, че тя е безопасна за възрастни и е обект на изследване за потенциални медицински и промишлени приложения. Гимнама (Gymnema Sylvestre) се използва като допълнение към терапията, както за диабет тип 1, така и за диабет тип 2. Въпреки че не е заместител на инсулина, тя може да помогне за контрола на кръвната захар.

Gymnema Sylvestre се приема в следните случаи:

 • за понижаване на кръвната захар
 • за намаляване на количеството захар, абсорбирано от червата
 • за понижаване на LDL холестерола
 • за стимулиране освобождаването на инсулин от панкреаса

Понякога се използва и за лечение на стомашни проблеми, запек, заболявания на черния дроб и задържане на течности.

Ефективна ли е връзката диабет – Gymnema Sylvestre и дали Gymnema е бъдещето лечението на диабета, пита: https://www.healthline.com/:

Няма достатъчно доказателства, които да докажат окончателно ефективността на Gymnema за балансиране на кръвната захар при диабет, въпреки показания потенциал от многобройните проучвания в тази област. Изследване установява, че 65 души с висока кръвна захар, които са приемали екстракт от листа на гимнама за 90 дни, са имали по-ниски нива. Gymnema изглежда увеличава гликемичния контрол при хора с диабет тип 2. Авторите на проучването стигат до извода, че gymnema може да помогне за предотвратяване на усложненията от диабет в дългосрочен план.

Gymnema Sylvestre може да е ефективна поради способността си да увеличава секрецията на инсулин, като увеличава пропускливостта на панкреатичните клетъчни мембрани според проучване в Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. Това, от своя страна, помага за понижаване нивата на кръвната захар.

Най-добрите спициалисти, които включват gymnema като добавка към лечението на диабета, са на мнение, че е безопасена (под лекарско наблюдение), но има и няколко негативни странични ефекти или лекарствени взаимодействия. И макар, че все още се проучва, има предварително доказателство, че gymnema помага на хората с диабет да управляват кръвната си захар.

Терапевтични приложения и ползи от Gymnema Sylvestre, според: https://www.herbal-supplement-resource.com/

 • Има способност да блокира абсорбцията на глюкозата в червата и помага да се намали апетита за захар и може да се използва в приложения за отслабване с билки.
 • Дъвченето на листата, или приемането им под формата на таблетки или капсули, може да промени вкуса на приетата захар и да намали сладостта.
 • Помага да се намали броят на въглехидратите съхранявани в мастните запаси, като увеличава изгарянето им. Това води до намаляване на мастните запаси и увеличаване на наличната енергия.
 • Може да намали броя на триглицеридите и количеството на лошия холестерол в кръвния поток. Това е важна стъпка в борбата със сърдечните проблеми, особено при диабетици.
 • Има лек диуретичен ефект, като с това подпомага на организма при задържане на течности.
 • Листата използвани за лечение на стомашни заболявания, запек и заболявания на черния дроб и показват антибактериални и антивирусни свойства при течни приложения.
 • Ревматоидният артрит и подагра също са лекувани ефективно с помощта на gymnema sylvestre.

Дозировка и начин на приемане

Растението най-често се употребява в западната медицина под формата на капсули и таблетки, което прави дозировката по-лесна за контрол и наблюдение. Може да бъде и под формата на прах или екстракт от листата.

Активните съставки постепенно се натрупват в организма и генерират сумативен и кумулативен ефект.

Най-честата доза за контрол на кръвната захар е 400 до 600 mg от билката.

Повечето добавки с gymnema sylvestre са стандартизирани до минимум 25% от гимнамната киселина, активната съставка в листата и корена.

Препоръчва се билката да се приема през деня и с храна.

Предупреждение: 

Gymnema sylvestre не е заместител на лекарствата за диабет.

Докато понижаването на високата кръвна захар, като цяло е положително при хората с диабет, намаляването му твърде много, може да бъде изключително опасно. Gymnema може да има допълнителен ефект – хипоглекимия, когато се приема в комбинация с лекарства:

за диабет;

за понижаване на холестерола;

за отслабване.

Ако ще приемете gymnema за лечение на диабет, направете го под наблюдението на Вашия лекар. Проверявайте нивата на кръвната си захар по-често, докато не разберете как тя засяга тялото ви и всеки път когато увеличавате дозата.

Gymnema не може да се използва от деца и бременни или кърмещи жени.

Жените, които кърмят, бременни или планират да забременеят, не трябва да приемат gymnema.

Трябва също така да спрете приема на gymnema най-малко две седмици преди хирургичната процедура, за да избегнете всякакви негативни реакции.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение!

                          ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист!

                          ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *