Кръвен тест ще предсказва Алцхаймер

amiloidiУчени от Япония и Австралия са разработили кръвен тест, който може да открие ранното натрупване на токсични протеини, свързани с болестта на Алцхаймер.

Новата разработка, публикувано в списание Nature, е важна крачка напред към кръвни изследвания, способни да открият причините за деменция. Изследователите отбелязват, че техният метод се оказва ефективен и точен за 90% от проведените тестове, в които са включени три групи: когнитивно нормални индивиди, индивиди с леко когнитивно увреждане и лица с болестта на Алцхаймер. Всички тестови биомаркери са показали висока ефективност при предсказване обременяването на мозъка от амилоид-β. Експертите твърдят, че разработваният метод е в ранен етап на развитие и се нуждае от допълнителни тестове, но е много обещаващ.

Болестта на Алцхаймер започва години преди пациентите да имат симптоми за загуба на паметта. Ключът към лечението на деменцията е ранното откриване на болестта, преди трайната загуба на мозъчните клетки, пише: http://www.bbc.com/. Ето защо има многобройни проучвания и изследвания за тази болест. Един от методите е да се търси токсичен протеин – наречен „амилоид бета“, натрупващ се в мозъка в хода на заболяването. Важно е да се знае, каква точно роля играе протеиновият фрагмент амилоид бета в болестта на Алцхаймер.

Според проучване, проведено от учени в Медицинската гимназия в Станфордския университет, токсичният протеин започва да унищожава синапсите преди да се слеят в плаки, което в крайна сметка води до смърт на нервните клетки. Синапсите са връзките между нервните клетки, които улесняват всички когнитивни функции, пише:https://www.naturalnews.com/

Новият подход, разработен в сътрудничество между университети в Япония и Австралия, търси фрагменти от амилоида в кръвта. Оценявайки съотношението на типовете амилоидни фрагменти, изследователите могат точно да предскажат нивата на амилоид бета в мозъка.

Основното значение на новият кръвен тест, е фактът, че е възможно да се провери кръвта, за да се види какво се случва в мозъка. Според д-р Abdul Hye, от King’s College в Лондон, в миналото това не е било възможно: „Това изследване има голямо значение, тъй като за първи път се доказва силното асоцииране на амилоида в кръвната плазма с мозъка и цереброспинална течност“. Д-р Hye добави: „Имайки предвид, че болестта на Алцхаймер има много дълга предклинична фаза, истинският тест ще бъде колко добре функционира този тест при здрави, когнитивно нормални индивиди или дори при индивиди в ранните стадии на заболяването“.

Една от ползите за създаването на новия им метод е свързано със спестяване на разходи, тъй като тестът за кръв е далеч по-евтин от мозъчното сканиране. Както самите изследователи отбелязват в своето проучване, техният метод е полезен за „потенциално предоставяне на възможност за по-широк клиничен достъп и ефективен скрининг на населението„. А когато става дума за действителното лечение на пациентите, този метод ще помогне за откриване на болестта на Алцхаймер възможно най-рано.

Професор Tara Spires-Jones от „Center for Discovery Brain Sciences“ в Единбург, казва, че данните от изследването могат да бъдат полезни при клиничните тестове. „Тези данни са много обещаващи и могат да бъдат невероятно полезни в бъдеще, по-специално за избора на хора, които са подходящи за клинични тествания, за измерване нивата на амилоида и дали те ще се променят след опитите за лечение“.

Макар да изглежда, че този нов метод ще бъде полезен само в процеса на клиничното изследване, той все пак ще се окаже ценен актив в надпреварата за откриване на опустошителни болести като болестта на Алцхаймер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *