Хормоните на глада

hormonВъпросът за теглото в нашето общество може би е сложен, изпълнен със смесени послания и научни противоречия. Едно нещо обаче изглежда ясно. Връзката между затлъстяването и по-високия риск от заболяване, включително рак на гърдата, е реална.

Тепърва проучванията започват да откриват вътрешните механизми, които „превключват“ на затлъстяване. Голяма част от текущите изследвания в тази област са фокусирани върху два хормона – лептин и грелин.

Лептин, грелин и затлъстяването

Лептина и грелина са известни като „хормони на глада“, защото спомагат за регулирането на апетита. Лептинът намалява апетита, докато грелинът го повишава. Те са преди всичко стабилизатори на теглото. Когато човек си брои приетите калории, тялото може да приеме, че не се генерира достатъчно енергия (под формата на храна), за да се компенсира енергийната продукция. Тогава ще се произвежда повече хормон за апетит – в опит да се възстанови равновесието. Ето защо може да бъде толкова трудно да се отслабне!

В допълнение, ако човек има значително повече бели мастни клетки в тялото си, сигналите на хормоните и възприеманите нива на ситост могат да се объркат. В резултат на това много хора със затлъстяване стават резистентни на лептин.

Проучване от 2007 г., проведено в Холандия, установило, че „при затлъстели индивиди, циркулиращото ниво на анорексигенния хормон лептин се увеличава, докато изненадващо, нивото на орексигенния хормон грелин намалява. С това се уставиновава, че пациентите със наднорменно тегло са лептин-резистентни.“ С други думи, тялото на много затлъстелите хора, прави прекомерно количество лептин, което мозъкът не разпознава. Тялото остава гладно, и човек яде повече. В резултат на всичко това се произвеждат повече мастни клетки и на свой ред повече лептин (който тялото все още не разпознава). Както изглежда, това може да е началото на един порочен кръг.

Връзката инсулинова резистентност – лептинова резистентност

Съществува връзка между тях. Разбира се, много хора със затлъстяване не са диабетици и има много диабетици, които не са с наднормено тегло. Все по-големият им брой е достатъчен, за да могат изследователите да проучат защо. В интервю за Daily Mail, експертът по невроендокринология и детско затлъстяване проф. Робърт Лустиг от Калифорнийския университет в Сан Франциско, разяснява новата си теория, че инсулиновата резистентност действително предизвиква лептинова резистентност. Виновните за връзката, според Лустиг, са простите въглехидрати, най-вече под формата на захарни храни и бяло брашно. Той обяснява, че широко разпространената връзка за резистентност към инсулин / лептин в нашата култура не се е случила за една нощ. Когато диетата „ниско съдържание на мазнини“, наистина подлуди немалко хора преди няколко десетилетия, производителите започнаха да поставят повече захар в нискомаслени храни, за да ги направят по-вкусни. В резултат на това хранителните навици се промениха като цяло. Дори и в постната нискомасленна епоха, консумацията на захар продължава да се покачва. Днес американците ядат средно по 3 кг захар на седмица, в сравнение с преди двеста години, когато са консумирали 2 кг за една година! „Епидемията на затлъстяването е започнала в резултат на това привидно логично и добронамерено, но трагично неправилно разбиране на нашата биохимия“, казва Лъстиг в интервюто.

Връзката лептин и рак на гърдата

Затлъстяването е свързано с по-високи нива на рак на гърдата, както и с по-високи нива рак на ендометриума, дебелото черво, бъбреците, жлъчния мехур и рак на черния дроб, според Центровете за контрол на заболяванията (CDC). Неотдавнашен мета анализ, проведен от китайски изследователи, също стига до извода, че нивата на лептин играят такава роля в развитието на рака на гърдата, че имат „потенциал за развитие като диагностичен инструмент“.

Друг мета-анализ през 2013 г., който оценява публикуваната литература от Националните институти по здравеопазване, както и от Chinese National Knowledge Infrastructure Database, показва, че като цяло „средното ниво на лептин в серума“ на тези, които са имали рак на гърдата,  е „значително по-високо от контролните групи. “

Няколко неща, които можете да направите, за да помогнете на гладуващите си хормони, според: https://www.naturalnewsblogs.com

Зарежете захарта. Доказателствата са ясни: излишната захар води до заболяване по много начини, включително и увеличаване нивата на лептин. Захарта обаче не идва само от бонбоните. Много пакетирани храни, като салатните дресинги и кетчуп, също съдържат захар. В допълнение, хляба, тестените изделия и белия ориз, могат бързо да се превърнат в глюкоза, в организма.

Раздвижвайте тялото си всеки ден. Може да пробвате с една бърза разходка, леко плуване, леко разтягане и др. Някои проучвания показват, че ежедневното раздвижване може да бъде сигнал за възстановяване баланса на лептин, чрез преобразуване на белите мастни клетки в кафяви мастни клетки.

Проверявайте си нивото на витамин D. Доклад за университета в Южна Флорида от Колежа по медицина, от 2014 г., установило, че витамин D може да балансира стимулацията на лептина и това може да помогне да се потиснат раковите тумори. Според Американската асоциация за изследване на рака, когато нивата на витамин D достигнат 50 ng / ml, случаите на рак на гърдата могат да бъдат намалени с до 83%. Първо проверете нивата си на витамин D и след това предприемайте някакви действия; ако е нужно търсете слънце всеки ден и приемайте качествени добавки D3 / K2.

Изследвайте редовно нивата на инсулин и лептин, за да сте в безопасност. Ако някое от тях е високо, погледнете какво ядете и коригирайте.

Като се придържате към някои основни насоки и се съобразявате с това, кое е по-подходящо за вас по отношение, както на движението, така и на храненето, ще можете да постигнете подходящото за вас тегло и да се заредите с повече жизненоважна енергия и цялостно здраве!

Превод за IntegraBG.info: Димитринка Станчева

 

Публикувано в Без категория

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *