Мъжкото здраве и витамин D

prostataВръзката между ниските нива на витамин D и агресивния рак на простатата

Ниските нива на витамин D или дефицита на витамин D при мъжете, могат да бъдат свързани с агресивна форма на рак на простатата, според ново проучване, публикувано неотдавна в Journal of Clinical Oncology, пише: http://prostatecancer911.com/the-relationship-between-low-levels-of-vitamin-d-and-aggressive-prostate-cancer/. Откритието е важно, защото може да предложи на мъжете и техните лекари ръководство, което предлага активно наблюдение прогресията на рака, а не премахването на простатата. Предишните проучвания, показващи връзка между нивата на витамин D и агресивния рак на простатата, се базират на изтеглената кръв преди началото на лечението. Новото проучване на Northwestern University предлага по-директна корелация, тъй като измерва нивата на витамин D в рамките на няколко месеца, преди туморът да бъде визуално идентифициран, като агресивен по време на радикална простатектомия.

Новото изследване

За проучването изследователите в Северозападния университет са анализирали медицинските досиета на 190 мъже, чиито простати са били отстранени заради рак. Всички мъже са около 64-годишни и са имали простатектомия между 2009 и 2014 г. От тази група 87 от 190 мъже са имали агресивен рак на простатата. Тези с агресивен рак имат средно ниво от 22,7 нанограма на милилитър витамин D, значително под нормалното ниво, което трябва да е повече от 30 нанограма / милилитър.

Дефицитът на витамин D може да предскаже агресивния рак на простатата като биомаркер“, заявил главният изследовател урологът д-р Адам Мърфи (Adam Murphy), асистент по урология в Northwestern University Feinberg School of Medicine. „Мъжете с тъмна кожа, недостатъчен прием на витамин D или ниска експозиция на слънце, трябва да бъдат тествани за дефицит на витамин D, след като бъдат диагностицирани с повишен PSA или рак на простатата. Този дефицит трябва да бъде коригиран с добавки. “ Д-р Адам Мърфи, водещ изследовател

Информацията от това изследване, кара учените да вярват, че дефицитът на витамин D може да помогне да се предскаже агресивен рак на простатата, преди да се наложи операция. Определен от високия резултат на Gleason, агресивният рак на простатата означава, че болестта е прогресирала отвъд простатната жлеза. В допълнение, предварителните изследвания, проведени от Мърфи и колегите му, показаха, че афро-американски мъже, живеещи на места с ниска слънчева светлина, са с 1½ пъти по-голяма вероятност да имат недостиг на витамин D в сравнение с мъжете от кавказкия свят.

Как можете да получите повече витамин D:

Излезте на слънце

Когато сме изложени на пряка слънчева светлина, тялото естествено синтезира витамин D и според скорошното проучване, най-доброто време за получаване на витамин D е около обяд. По това време на деня дължините на вълните са по-къси и са разположени с по-непряк ъгъл. Препоръчваното излагане на слънчева светлина трябва да бъде само между 10 и 15 минути.

Яжте мазни риби

Консумирането на тези видове риба е добър начин да се предотврати недостиг на витамин D. В около 100 г филе от сьомга се съдържат 450 IU витамин D, което е над 50% от дневната препоръчителна хранителна доза. Те са от полза и за сърдечно-съдовото здраве.

Превод за IntegraBG: Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *