Дентални проблеми и хомеопатия

Dental problems and homeopathyВ практиката на денталните лекари хомеопатичните средства са едно силно допълнение към конвенционалната терапия, тъй като се приемат добре от пациентите и нямат нежелани странични ефекти.
Устната кухина и дъвкателният апарат са част от целия организъм, така че всяко хомеопатично лекарство може да се приложи за третиране на различни дентални заболявания, ако отговаря на цялостната картина от симптоми, пише: http://www.puls.bg/. Ето някои често срещани дентални проблеми, които могат да се решат по-бързо и по-успешно с помощта на хомеопатията:
При кървящи венци
Лошата устна хигиена може да доведе до оточни и подути венци, до поява на кървене, гингивит. В тези случаи е подходящо хомеопатичното лекарство Хекла лава D10, което е много ефикасно при пародонтити и възпаления в устната кухина. Препоръчителната дозировка при гингивит е 2 пъти дневно по 1 доза (10 лобули) за продължителен период от време (2 до 6 месеца), до настъпване на подобрение.
При необходимост от ортодонтски корекции
Ортодонтското лечение не бива да се възприема като вид козметична процедура. То е необходимо не само, за да имаме красива усмивка, а и за да се осигури правилно подреждане на зъбите и добро разпределение на дъвкателното налягане. От това зависи и здравето на зъбите в дългосрочен план.
Най-сериозният проблем при брекетите е, че настъпва влошаване на устната хигиена, задържат се хранителни остатъци и се образува зъбен налеп. А всички те са предпоставка за поява на кариеси. Почистването на зъбите трябва да се извършва по-старателно и за по-продължително време, като се използват специални четчици за по-добър достъп до всички повърхности. А за да се облекчи болката, свързана с носенето на брекети и с всички необходими манипулации, се препоръчва прием на Арника D6 – по 1 доза 2 пъти дневно при болка след поставяне на ортодонтски апарат или брекети, като приемът продължава до подобрение.
При вадене на зъб
Тъй като това е вид травматична манипулация, се препоръчва прием на Арника D30 в продължение на няколко дни след интервенцията. Ако се налага да се вади мъдрец, към Арника D30 трябва да се прибавят Хиперикум D6 и Фосфорус D30.
Фосфорус D30 може да се приема по 1 доза неколкократно в дните преди отстраняването на мъдреца. А след екстракцията на зъба, за предотвратяване на постоперативните усложнения, се приемат и Арника и Хиперикум.
Арника D30 – по 1 доза 2 пъти дневно за 3-4 дена. Така се постига намаляване на болката, предотвратяват се кървенето и отока на тъканите, ускоряват се оздравителните процеси. Специалистите забелязват, че прилагането й редуцира постоперативните усложнения с повече от 70%.
Хиперикум D6 – 3×1 доза дневно, до настъпване на подобрение. Помага за овладяването на силни, пронизващи травматични болки в нервните окончания.
Често страховете от зъболекарският кабинет започват още в детска възраст, като съпровождат някои пациенти през целия им живот. Ето някои обичайни проблеми, които могат да се решат по-бързо и по-успешно с помощта на хомеопатията.

При пробив на зъби
При поява на млечни зъби – това може да е много болезнен процес за кърмачето. Хомеопатичното лекарство Хамомила D6 се препоръчва при този тип болезнена дентиция. Характерно за състоянието на детето е да пищи, да иска да го носят на ръце или да го люлеят, но трудно може да бъде утешено, възможно е да има повишена температура. В кърмаческа възраст Хамомила се прилага лесно, като 1 доза от лекарството се разтваря в 100 мл вода. По 1-2 лъжички от тази течност е достатъчна да успокои бебето.

При затруднен пробив на мъдреци – това е вторият период в живота на човек, когато появата на зъб причинява наистина сериозни проблеми. Пациентът ще има голяма полза от приема на Магнезиум карбоникум D30 (по 1 доза на всеки час), в случаите когато болката е силна и се провокира от студено или от най-лекото докосване на зъба с езика. Когато болката е ирадиираща, може да се използва и хомеопатичното лекарство Хекла лава D30 – по 1 доза на всеки час, до настъпване на подобрение.

При афтозен стоматит
Това заболяване се среща често в детска възраст, като причинителят е херпес-вирус. Болката от афтите по устната лигавица е толкова силна, че децата отказват да се хранят, дори да пият вода. Този тип афтозни и други тежки стоматити, свързани с разранявания по лигавицата, с лош дъх и с поява на налепи, може да се преодолее с помощта на лекарството Меркуриус солубилис D12, което ускорява заздравяването на раните и успокоява болката.
При страх от стоматологични манипулации
Причината за това състояние се корени още в ранно детство и е свързана с минали травмиращи преживявания на зъболекарския стол. Пациентът е тих и трепери, като парализиран от страх (вцепенен и умствено блокирал), изпитва желание за често уриниране, понякога е възможно да има разстройство. В тези случаи може да помогне прием на лекарството Гелсемимум D30 – по 1 доза в деня преди часа на преглед, а в деня на манипулацията – по 1-2 дози, през 1 час.
При рефлекторно гадене по време на интервенции в устната кухина
Някои пациенти са особено чувствителни и трудно понасят голяма част от процедурите в зъболекарския кабинет, тъй като докосването в областта на устната кухина провокира позиви за повръщане. За тях е особено подходящ приемът на Ипекакуана D6 или D30, по 1 доза при нужда. Помага за овладяване на гаденето и позивите.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *