Всичко за полски хвощ

HvoshХвощ, полски, прешлица, конска опашка – Equisetum arvence L. Сем. Хвощови – Equisetaceae

Разпространение: По влажните места, орниците, насипите, край реките и на мочурищата, а също и като плевел навсякъде из България до 1450 метра надморско равнище.

Описание: Многогодишно тревисто растение с дълго, разклонено, възлесто коренище, с кафявочерни грудки по него и 2 вида стъбла: пролетно и лятно. Пролетното е светло – до възчернокафяво, плодно, членесто, неразклонено е завършващо със спороносно класче, съставено от щитовидни спорофили. Спорангиите са разположени по ръба на спорофилите. След като спорите узреят и разсеят, спороносното стъбло умира и се развива лятното, което е зелено, безплодно, членесто и разклонено, високо до 40-50 см. Разклоненията са също членести и са разположени в прешлени, като долните са по-дълги, а към върха стават по-къси. Стълбото и разклоненията са кухи, надлъжно набраздени, а възлите им са обхванати от влагалищата на срасналите в тръбица 6 – 12 ланцетни листчета.

Използваема част: Лятното зелено стебло, брано от май до септември. Суши се на сянка или в сушилня при tº до 40ºС. Изсушената билка е със светлозелен цвят, без миризма и с блудкав, слабо нагарчащ вкус.

При събирането полският хвощ не трябва да се събира с блатния хвощ (Equsetum palustre L.), който е само с разклонени стъбла, които са плодни. Растението съдържа алкалоида еквизетин и е отровно за рогатия добитък и свинете; с мочурния хвощ (Equsetum limosum L.), чийто листа са зелени, но прости или с единични клонки; с големия хвощ (E. telmateja Ehrh.), чийто влагалища са с 20-30 шиловидни зъбчета и има зелени, обикновено неразклонени клонки, а стъблата му са дебели 1 – 1,5 см; с презимуващият хвощ (E. himale L.), чийто стъбла с неразклонени. Този фураж се употребява за зимен фураж на конете.

Химичен състав: Билката съдържа до 5% сапунина еквизетонин, алкалоидите никотин и еквизетрин, изокверцитрин, лутеолин, витамин С, провитамини А, оксалова, еквизетова, аконитова и силициева киселина, дъбилни вещества, белтъчини, мазнини, горчиви вещества, смоли, алкални (разтворими) и алкалоземни (неразтворими) силикати и др.

Лечебно действие и приложение: Хвощът има изявено пикочогонно и кръвоспиращо действие. Поради това, че съдържа силициева киселина и нейните производни, действа противотуберкулозно. Прилага се при кръвохрачене, маточни кръвоизливи, възпаление на пикочните пътища, при камъни в бъбреците и жлъчката и белодробна туберкулоза.

В българската народна медицина полският хвощ се употребява още при напикаване, кръвопикаене, албумин, воднянка, подагра, ишиас, ревматизъм, стомашни болки, високо кръвно налягане, атеросклероза, кръвоизлив от белите дробове, хемороиди, повръщане на кръв и др. , а се препоръчва също за лапи при разширени вени, костна туберкулоза, ракови тумори, екземи и др., за бани и промивки при трудно зарастващи рани, бяло течение, за гаргара при болки в гърлото. Във ветеринарната медицина се прилага за посипване като стрита билка при рани и язви по добитъка.

Начин на употреба: 2 супени лъжици от билката се варят в 500 мл вода за 10 минути. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно – от книгата „Билките в България и използването им“ изд. 1973 г.

Препоръка: Хвощът е особено богат на кремъчна кисилина, която подсилва дейстивето на силициевият диоксид, участващ в образуването на белтъчната субстанция колаген в тялото и необходим за развитие и здравина на хрущялите, конюнктивата, сухожилията и костите, прави косата и ноктите еластични, здрави и устойчиви. Чай от хвощ се препоръчва особено при проблеми на ставите и на вените, с цел подсилване на хрущялите и кръвоносните съдове. Пийте профилактично четири до шест седмици всекидневно по две чаши чай от хвощ. С това ще подсилите оздравителния процес. Билката тръбва да престои от осем до десет минути със вряща вода. Така се разрушава фазерната структура на хвоща и се отделя кремъчната киселина. За приготвянето на две чаши чай предвидете три чаени чаши вода (една чаша се изпарява при варенето) и една супена лъжица хвощ.

От полски хвощ се правят билкови отвари и настойки с изразен диуретичен ефект; те могат да имат кръвоспиращ и противовъзпалителен ефект; подобряват състоянието на съединителната тъкан, ускоряват регенеративните процеси, активират функциите на надбъбречните жлези, нормализират фосфорно-калциевия обмен. Благодарение на флавоноидите полският хвощ има антимикробно и антисептично действие. Продуктите с полски хвощ подпомагат освобождаването на организма от оловни натрупвания, пише:https://www.lekar.bg/

Силициевите съединения подобряват метаболичните процеси и състоянието на съединителната тъкан, лигавиците и стените на кръвоносните съдове. Специфична роля имат солите на силициевата киселина за развитието и състоянието на костите. Същите съединения предпазват отделителната система от образуване на бъбречни камъни и кристализация на соли.

Силното диуретично действие прави растението добър помощник при опити за отслабване. Не бива да се забравя обаче, че с изхвърлените течности се лишаваме и от минерали, затова не бива да си позволяваме злоупотреби. Освен това да отслабваме само с диуретици не е разумно, тъй като килограмите след прекратения прием на въпросните продукти лесно се възстановяват.

Отварите и екстрактът от полски хвощ се прилагат при лечението на възпаления на пикочопроводите и пикочния мехур, при отоци, свързани с нарушения на кръвообращението, при плеврити, хемороидални и маточни кръвоизливи, подагра, ревматизъм. Външно отвара с полски хвощ, се използва за промивки при възпаления в устната кухина и гърлото, при незарастващи рани и др.

За една доза отвара са ни необходими 20 г суха билка полски хвощ. Заливаме това количество с 200 мл вряла вода в тенджерка и варим половин час кротко – под капак, на водна баня. Оставяме да поизстине и прецеждаме, като изстискваме в отварата и размекнатия хвощ. После доливаме получената отвара с вряла вода, така че отново да се получи обем от 200 мл. Използваме вътрешно при отоци от болни бъбреци, сърце или белодробна недостатъчност; при плеврит, бъбречни възпаления и цистит; при проблеми на стомашно-чревния тракт, диария, обилно кървене при цикъл, като профилактика срещу вътрешни кръвоизливи, гъбични инфекции. Отварата става още за гаргара при възпаления на устната кухина и гърлото, за промивки при незарастващи рани и декубитус, екземи и фурункули, за топли компреси при артроза и артрит. Вътрешно отварата се приема по 1-2 супени лъжици два-три пъти в денонощието, един час след хранене.

Настойката се приготвя от същите продукти и в същата пропорция, 20 г билка на 200 мл вряла вода. Заливаме, похлупваме и увиваме съда с голяма кърпа за един час. След това прецеждаме. Този продукт е добър при бъбречнокаменна болест, възпаления на черния дроб и пикочния мехур, сърдечни отоци, възпаления в женската репродуктивна система, атеросклероза, хипертония, счупвания на кости. За всички тези заболявания настойката се приема вътрешно. Става за промивки при трудно зарастващи рани, язви, екзема и фурунколоза, за почистване на пореста и възпалена кожа на лицето, за компреси при подагра и ревматизъм, за гаргара при ангина и възпаление на устната кухина. Вътрешният прием е по 1-2 супени лъжици 3-4 пъти в денонощието. Може да се прилага като очни капки, по 1-2 капки в око до три пъти в денонощието. Продуктът е подходящ и за изплакване на косата след измиване, за здравина и еластичност.

Сок от полски хвощ може да се приготви от прясната билка, която грижливо се измива, подсушава и накълцва, след което се изстисква през марля. Съхранява се в хладилник и се пие по две чаени лъжички 2-3 пъти в денонощието. Помага при отоци, вирусни заболявания, разширени вени и отслабена имунна система. С този сок може да се обработват гнойни и кървящи рани, а при кървене от носа ще решим проблема по-бързо, ако капваме по 1-2 капки сок във всяка ноздра.

Екстракт от полски хвощ може да се набави от аптеката; препоръчван е при лечение и профилактика на бъбречно каменна болест, намалена еластичност насъединителната тъкан, слаби нокти и коса, атерасклероза, оловни отравяния, кашлица и хрипове в гърдите, туберкулоза на кожата и белите дробове, захарен диабет, отслабен имунитет, ревматични болки. При всички тези заболявания екстрактът трябва да се приема вътрешно. При ангина и възпаление на венците се препоръчва като средство за гаргара и жабурене. Помага и при гъбични инфекции – за външна обработка. Вътрешният прием е по половин чаена лъжичка 3-4 пъти дневно.

Спиртният извлек (тинктура) оптимизира обмяната на веществата и е препоръчван като общо укрепващо средство. Може да се приготви и в домашни условия по следната рецепта:

 • 20 г суха билка се залива с литър бяло вино и се оставя да кисне една седмица. След това се прецежда и се пие по две супени лъжици – сутрин на гладно, в продължение на две-три седмици.

Лапи при разширени вени, рани, костна туберкулоза

Лапи или компреси с отвара от хвощ помагат за укрепване и свиване на стените на кръвоносните съдове, за възвръщане на тяхната еластичност. Отвара от хвощ може да се приема профилактично – за подобряване на кръвообращението, особено ако прекарвате много време прави или седнали зад бюро. Външното приложение неутрализира неприятните симптоми – болки, синдром на уморените крака, поява на подкожни кръвоизливи, отоци.

 • За целта трябва да се приготви топла отвара от полски хвощ – прави се от 100 г суха билка и един литър вода. Ври на тих огън 15 минути, след което се отдръпва от огъня и се оставя да поизстине. Още докато е поносимо топла, в течността се потапя памучна или ленена кърпа, накисва се и се изцежда, след което се поставя за 20 минути върху проблемното място на крайника. Този компрес се поставя веднъж на три дни.

Отвари с различна концентрация се използват за промивки на гнойни и трудно зарастващи рани; билката е антисептик, освен това ускорява регенерацията на епителните клетки.

При костна туберкулоза народната медицина препоръчва лапи от прясна билка, поставени върху болното място и привързани с памучно или ленено парче плат. Нашата билка присъства и в автентична рецепта на Петър Дънов за лечение на костна туберкулова и болни стави, заедно с още 21 билки (bgbilka.com). 50 г от билковата смес се варят 20 минути в половин литър вода, прецеждат се и тази течност се изпива на глътки в рамките на един ден.

Маз, вани

Мехлемът с полски хвощ е средство за локално външно приложение с антисептично действие; подпомага зарастването на рани. Може да се приготви много лесно вкъщи – достатъчно е да смесим четири части вазелин с една част наситнен сух полски хвощ. Помага при язви от венозен застой, драскотини, инфектирани рани.

Много добре действат ваните с полски хвощ; за една вана ни трябват 100 г суха билка, които се заливат с един литър вряла вода. След 30 минути прецеждаме и добавяме в приготвената вана. Ваната не трябва да е по-продължителна от 10-15 минути; прави се през ден, необходими са 15-17 процедури. Помага при нарушено кръвообращение в крайниците, забавена обмяна, измръзвания и гнойни процеси в кожата, ревматични заболявания, подагра, ставни проблеми.

Лечителката Мария Требен препоръчва от определена възраст нататък всички да изпиваме по една чашка чай от полски хвощ ежедневно. Ето как се приготвя:

 • Една препълнена чаена лъжичка от суровината се залива с 250 мл гореща вода, като сместа престоява най-много 2 минути. Ако пиете всеки ден по една чашка такъв чай, вие ще забравите за всички ставни болки.
 • При заболявания на бъбреците. В този случай се приема чай от билки при “сбръчкване на бъбреците”, днес по медицински това състояние се нарича нефросклероза. Необходими са следните билки: горски златник (златна пръчица), еньовче, бяла или жълта мъртва коприва – по равно от всяка билка. Една пълна чаена лъжичка от сместа се залива с 250 мл гореща вода като сместа престоява до 2-3 минути, ако билките са пресни – само една минута. От този чай се изпиват по четири чашки на ден.
 • Желателно е наред с пиенето на такъв чай да си правите и “седящи бани”: сложете 100 г полски хвощ в един-два литра студена вода, оставете да кисне през нощта, а на следващия ден поставете сместа да заври, след което я добавете в съда, в който ще си правите седящата баня. Осигурете си такъв съд, който да покрива областта на бъбреците. Продължителността на такава процедура е 20 минути. Без да се изтривате, се увийте в хавлиен халат и легнете за един час в леглото. След като приключите, можете да използвате водата от ваната като добавите използваната вече билка. Тя трябва да престои през нощта, след което на другия ден да я прецедете и използвате още 2-3 пъти.
 • През нощта можете да си правите и компреси с полски хвощ в областта на бъбреците. Ето как се приготвя такъв компрес: сложете две пълни шепи от растението в сито, което трябва да разположите над вряща вода. Когато билката се стопли и омекне, я поставете в ленена тъкан и я наложете на болното място. Непременно отгоре се завийте с нещо топло – вълнен шал например.
 • При болки в пикочния мехур и спазми няма по-добро средство от запарен полски хвощ. В продължение на 10 минути нагрявайте областта на пикочния мехур с парите на това уникално растение, като в същото време сте увити в хавлиен халат. Ако направите тази процедура няколко пъти, болката ще премине. Много е полезна тя и за възрастните хора, които имат проблеми с уринирането. Понякога не успяват да уринират, а това им причинява болка, тъй като урината излиза капка по капка. Опитайте няколко такива процедури и няма да ви се наложи да търсите лекар, който да ви поставя катетър.
 • При пясък в бъбреците, а също и при наличие на камъни в бъбреците и пикочния мехур, ще ви помогнат седящи бани с полски хвощ. През това време пийте топъл чай от същото растение, като се опитате да задържате уринирането, за да може след това да уринирате обилно. Ако съумеете да проведете тази процедура, камъните също ще излязат, ще ги изхвърлите, твърди лечителката.
 • Това е бързодействащо средство и при още едно състояние – воднянка (асцит, събиране на вода в коремната кухина и други органи). Ако никакво друго диуретично средство не действа, приемайте в продължение на 4-5 дни 5-6 чашки чай от полски хвощ на ден, но не забравяйте – той се пие на малки глътки.

Противопоказания

Въпреки всички ползи от растението, то има противопоказания и трябва да се използва внимателно. Не бива да се прилага в следните случаи:

 • При нефрити и нефрози;
 • Обилни вътрешни кръвоизливи;
 • Бременност – тъй като вътрешният прием на продуктите провокира контракции;
 • Лактация, кърмене;
 • Не се прилага при деца под тригодишна възраст;
 • Възможна е индивидуална непоносимост.
 • Полският хвощ съдържа тиаминаза – това е фермент, който разлага витамин В1. Прилагането на билкови продукти за по-дълго от три месеца причинява дефицит на въпросния витамин. Намалява и съдържанието на калий в кръвта, което заедно с изразения диуретичен ефект води до хипокалиемия. Това налага контрол върху стойностите на калия, ако билката се използва продължително.
 • Полският хвощ е несъвместим с продуктите, които съдържат литий. Той забавя извеждането им от организма и така се създават условия за проява на множество техни странични ефекти. Прилагането на полски хвощ трябва да се съгласува с лекуващия лекар, за да не се получат нежелани усложнения.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *