Есенно здраве

autumn healthПрез есента се освободете от негативните емоции и всичко излишно. Есента е сезон, когато от спокойното и безгрижно лято преминаваме към есента, чиято енергия се асоциира с обръщането навътре.

В китайската медицина есента се свързва с елемента Метал и белите дробове. През есента движението на енергията от бурно и насочено навън през лятото преминава към обърнато навътре и се свива. Това е добро време да завършите започнатите през пролетта или лятото проекти и да се радвате на резултатите от свършената работа. Есента е подходящ сезон и за започването на нещо ново, което е фокусирано повече върху вътрешното, върху култивирането на тялото и ума и обръщането навътре към себе си. Енергията на белите дробове предразполага „да оставим нещата да се случват“ и да „пуснем“ онова, за които сме се хванали здраво, за да отворим място за нови преживявания, които ще ни помогнат да натрупаме нови знания и опит, съветва: http://bulgarian.cri.cn/

Есента в традиционната китайска медицина се свързва с:

Елемента – Метал

Ин орган – бели дробове

Ян орган – дебело черво

Емоция – скръб/тъга

Климатичен фактор – сухота

Вкус – лют

Цвят – бял

Орган на чувствата – нос

Тъкан – кожа

Тъгата – емоцията на белите дробове

В традиционната китайска медицина всеки орган е пряко свързан с една емоция, а за белите дробове това е тъгата.

Този орган се асоциира с ясното мислене и комуникация, откритостта към нови идеи, позитивния образ за себе си, способността да се релаксира, да се отпуска и човек да се чувства щастлив. Когато енергията на белите дробове е в дисбаланс или мъката прекалено дълго се борите с мъката, ще ви е трудно да се справяте със загубата и промените, чувството на отчуждение и тъга няма да ви напускат. Белите дробове се свързват и с привързването. Ако ви е трудно да се разделите с някого, нещо, преживяване или прекарвате много време в мисли за минали събития, това може да доведе до недостиг на енергия в белите дробове. Ако тяхната енергия Ци е слаба, може да изпитвате непреодолима, постоянна мъка, която не отслабва. Ако не предприемете мерки, може да изпаднете в депресия или други нежелани състояния.

Но ако излеете мъката си и намерите начин да се справите с нея, то това ще ви направи физически и емоционално по-силни. Затова не се пазете от скръбта, а по-скоро се справете с нея по здравословен начин, което е и ключът към щастието и поддържането на хармонията във всички аспекти на живота.

Белите дробове и техния партньор дебелото черво

Всеки орган в традиционната китайска медицина има свой партньор, като единият се определя като Ин, а другият като Ян. Белите дробове са Ин, докато дебелото черво е техният Ян партньор. Те работят заедно, за да поддържат баланса в тялото. Белите дробове приемат новото. Физически това се проявява във вдишването на чист въздух, изпълването на тялото с кислород, за да може то да функционира оптимално. Дебелото черво има за задача да изхвърли отпадъците. Това е последния етап от храносмилането и изчиства всичко, което не е нужно на тялото, задържайки само онова, което е необходимо за нормалното му функциониране.

Емоционално това е и причината поради, която есента е добро време да обърнем внимание на нещата, към които сме се присламчили и да поработим върху себе си, за да ги пуснем и да се освободим от тях. Често хората, които не обръщат внимание на хронични проблеми като запека например, вероятно е трудно да пуснат нещата, за които са се хванали здраво. Тъй като белите дробове са свързани с тъгата и мъката, те могат да им навредят, ако са в повече, и обратното, недостигът на енергия в този орган може да ни накара да тъгуваме без причина.

Няколко неща, които може да направите, за да поддържате здравето на белите дробове и дебелото черво през есента:

  • Дълбоко дишане

Един от най-добрите начини да подсилите белите дробове е дълбокото дишане. Изглежда много лесно, но повечето от нас не дишат дълбоко и това влияе на паметта, нивото на енергията и имунната система. Когато дишаме дълбоко и насочим вниманието си към това, което се случва в тялото, в клетките и мозъка нахлува така необходимият им кислород, а белите дробове са в състояние да изпълнят задачите си. Най-доброто кое можем да направим е през есента да излезем на разходка на място с чист въздух и да изпълним белите дробове с така необходимата им жизнена енергия. Ето едно лесно упражнение за начало:

Вдишайте през носа и проследете как въздуха стига до корема като поемете, колкото може повече. След като почувствате, че белите ви дробове са се изпълнили, задръжте дишането и бройте до 5. След това издишайте рязко през устата, докато напълно изпразните белите дробове. Повторете три пъти. Желателно е да правите това упражнени по три пъти на ден.

  • Изгонете негативизма от живота

Освобождаването от негативизма винаги е от полза, но това е особено важно през есента, когато енергията на белите дробове е в апогея си. Често може да ни се струва, че негативните неща са под наш контрол, но ако осъзнаваме наличието им, можем да направим малки промени, за да ги избягваме колкото е възможно повече. Негативизмът може да бъде изключителна разрушителна сила за физиката и психиката, затова опитите да го държим далеч от живота ни е добра цел. Понякога самото осъзнаване може да ни накара да сме по-позитивно настроени и да внесе светлина в живота ни, защото положителната настройка е храна на всяко ниво и ни помага да сме щастливи и здрави.

  • Разходки сред природата

Едно от най-добрите неща, които можем да направим за укрепването на белите дробове и доброто настроение са разходките сред природата. Няма по-добро лечение от връзката с природата, а есента е достатъчно красива, за да й се наслаждаваме.

  • Реорганизация, почистване и даряване

Есента е идеално време да направите преглед на вещите си, да преорганизирате и изхвърлите старите неща, за да отворите място за нови. Това ще се отрази положително и на емоционалния ви свят. Прегледайте гардероба си, отделете онези дрехи, които не сте обличали от години и ги дарете на някой, който има нужда от тях. Изчистете и компютъра си като изтриете всичко онова, от което повече нямате нужда. Подредете и шкафовете и чекмеджетата. Всички тези действия могат да ви накарат да се почувствате по-свободни, в хармония с есента и дори да укрепят функцията на белите ви дробове.

  • Носете шал

Есента е сезон, когато духат ветрове, а според традиционната китайска медицина те са един от болестотворните фактори. Най-лесното нещо, което може да направите, за да се предпазите от вятъра, е да увиете шал около врата, защото студът влиза най-лесно в тялото именно от там. Освен, че ще се предпазите от настинките, ще изглеждате и по-елегантни.

Грижите за белите дробове през есента са важни за здравето като цяло. В традиционната китайска медицина те се определят като „деликатен орган“, защото са най-близката връзка на тялото с външния свят. Затова не бива да ги пренебрегваме и да им обърнем по-специално внимание през есента.

  • Полезни храни за есента

Тъй като времето започва да застудява през есента, желателно е в менюто да присъстват по-малко студени храни като салатите и суровите продукти. Трябва да се отдаде предимство на по-дълго обработените топлинно ястия, за да се подсили имунната система. За да укрепим храносмилателната система, е препоръчително да консумираме повече супи и задушени ястия.

И тъй като през есента трябва да се пазим от вятъра и сухотата, в менюто трябва да присъстват повече Ин храни като белите китайски гъби, както и храни които подсилват белите дробове. Такива са например: чесъна, сладкият картоф, джинджифила, лука, зелето, крушите, орехите, черният пипер, ряпата, ориза, лютите чушки, канелата, кардамона, соята, бадемите, броколите, целината, яйцата, маслините, млечните продукти, лимоните, гроздето.

Най-добрият начин да съхраните здравето през цялата година според традиционната китайска медицина е да познавате особеностите на всеки сезон и да живеете в хармония със заобикалящата ви среда.

През есента природата утихва и се подготвя за почивка през зимата. Затова е по-добре да поспивате повечко, да се храните с топла и подсилваща организма храна, да обърнете поглед навътре към себе си, да оставите за малко настрана материалните ценности и преследването на слава и богатство. Вместо това се опитайте да откриете онази сила, която винаги сте имали вътре във вас още от самото раждане. Така ще се почувствате по-цялостни, пълноценни и щастливи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *