Живот без алергии

jivot bez alergiiХроничните алергии не могат да се лекуват успешно, без да се стигне до първопричината. А тя често е инфекция с паразити, бактерии или гъбички. Това сподели на представянето на първата си книга „Живот без алергии“ д-р Василка Юрукова, хомеопат с 20-годишен опит. В нея тя дава нов подход към лечението на алергиите, базиран на нейния личен клиничен опит с пациенти. Цитирани са научни данни, които доказват представените факти, пише:https://bolenzdrav.com/

Знанията на д-р Юрукова за алергиите са лично изстрадани. Самата тя се сблъсква още преди години със сенната хрема и ограниченият подход за лечение, който предлага конвенционалната медицина. Тогава пробва хомеопатия за първи път и решава, че ще се занимава именно с такова лечение.

Защо броят на алергичните хора расте непрекъснато?

Броят на хората с алергии в съвременния свят обаче непрекъснато нараства – 3 пъти за 20 г. 20% от населението у нас страда от алергична хрема, а 9% от българите имат бронхиална астма. Кожните алергии засягат една четвърт от хората у нас – около 20% страдат от атопичен дерматит и близо 25% поне веднъж са имали уртикария.

Традиционно такива пациенти се лекуват с кортикостероиди и антихистамини, като курсовете може да продължат с години. Тази терапия обаче само потиска симптомите. Свързана е с редица странични ефекти, които могат да отключат нови заболявания като високо кръвно, остеопороза.

Как алергиите са свързани с инфекциите?

В дъното на някои упорити алергии стоят инфекции, казва д-р Юрукова. Може да има някакво генетично предразположение, но в никакъв случай тези заболявания не са наследствени, нито пък нелечими.

Възникването на алергията е свързано с влиянието на повече фактори и затова за справянето с тях е нужен комплексен подход. Нещата може да започнат от инфекциозни причинители (гъбички, паразити, бактерии), които отслабват имунната система и я правят по-реактивна към безобидни вещества. Ако успешно се излекува тази остра или хронична инфекция, постепенно се подобрява и картината на алергията.

Д-р Юрукова има интересни случаи с пациенти, страдащи от упорита уртикария. Нерядко при тях се открива паразитна инфекция с токсоплазмоза (пренася се от котки) или описторхоза. При размножаването си паразитите отделят токсини, които дразнят кожата и водят до появата на обриви. Излекуването на инфекцията чисти кожните прояви. Постепенно тежките лекарства като кортикостероиди и антихистамини се спират, най-добре под лекарско наблюдение.

Стафилококи може да провокират атопичен дерматит

При много от малките деца с атопичен дерматит пък се открива активна стафилококова инфекция. Тя може да се лекува успешно с хомеопатия и подходящ хранителен режим, и тогава постигаме подобрение, пояснява д-р Юрукова. Бактериалната инфекция с хламидия, микоплазма или гъбичките имат отношение към проявите на астма.

Предизвикателството идва оттам, че обикновено не става дума за моноинфекция, т.е. причинителят не е само един. Друг проблем е, че лечението само с антибиотик невинаги дава траен резултат. Ако то е продължително, може да се получи гъбична инфекция като страничен ефект.

Връзката между проблемите на стомашно-чревния тракт и всяка тежка астма, упорита алергична хрема трябва да се изследва внимателно, подчертава д-р Юрукова. Въпреки че вече има много проучвания, които ясно сочат връзката между инфекциите и алергичните прояви, уртрикарията или атопичния дерматит, все още традиционната медицина се фокусира само върху третиране на симптомите в белия дроб и дихателните пътища.

Токсини и продължителният стрес също влизат в сметката

Токсините, които попадат в организма чрез храната или замърсената околна среда, могат да „задръстят“ клетките и междуклетъчното пространство. Те затрудняват естествените очистващи процеси в организма, в които участват черен дроб, бъбреци, лимфната система, дебело черво, кожа и бял дроб. Д-р Юрукова вини за този проблем и генномодифицираните храни, които са нетипична храна за нашите тела.

Алергията може да се развие на психосоматична основа

От една страна съвременният човек живее под голям стрес и това продължава с години. Трупат се напрежение, неудовлетвореност, психотравми и конфликтни ситуации. Идеалната среда за развитие на алергичните заболявания идват от емоции като гняв, разочарование и обида. Възможно е да сме „алергични“ към хора, на чието одобрение много държим, но не го получаваме, разказва опитният хомеопат. В такива случаи тя често препоръчва хомеопатичното лекарство Стафизагрия, което действа срещу потиснат гняв, но успява да облекчи и упорити обриви.

Като част от лечението д-р Юрукова препоръчва чернодробен детокс, който може да се провежда 1-2 пъти годишно, а при хронично заболяване и 2-3 пъти. Включва в него комбинация от 4 хомеопатични лекарства с ниско разреждане D6. Лечението помага за втечняване и изхвърляне на секретите.

Хранителните алергии протичат по различен начин

Специално внимание в книгата е отделено на хранителните алергии и непоносимостти. Причината е, че тя, както и другите лекари, все по-често се сблъскват с такива пациенти.

Непоносимостите към глутен или млечни продукти могат сериозно да повлияят върху възникването и протичането на автоимунните заболявания. Затова е редно да се изследват в тази връзка. В други случаи всекидневната консумация на храна, която пациентите не понасят, провокира различни симптоми, като някои от тях приличат на алергичните.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение , консултирайте се с класически хомеопат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *