По-здрави през зимата

Слънчевото лято си отиде, идва есента и зимата. Децата тръгнаха на училище и детски заведения. При първата по-рязка промяна на времето пред лекарските кабинети е пълно с чакащи. Особено са засегнати децата в по-малка възраст. За съжаление, когато това се случи, цялото семейство е засегнато – дали от вируси, или от тревоги…

В лекарските кабинети често влизат пациенти и родители с молбата „Моля, дайте нещо за имунната система!”. И започва изписване на безкрайни и обикновено скъпи хранителни добавки и имуностимулатори. Ако до 1-2 дни  детето не оздравее, следва нов преглед, включване на антибиотици, кортикостероиди, противоалергични средства и т.н., които в повечето случаи отговарят на нивото на тревожност на родителите и заетостта на лекаря, а не на нуждите на болното дете.

И това се повтаря многократно през сезоните с най-много инфекции. Става един затворен кръг и потърпевшият е пациентът. Това е най-често действителността, а резултатът е подтисната имунна система и развитие на хронични болести.

Уважавам здравия, родителски инстинкт, който кара родителите да търсят друг подход, за да намерят изход от тази ситуация. Най-идеалният случай е, когато самите родители са се лекували с хомеопатия и други методи на интегративната медицина. Така те раждат здраво потомство и отглеждат децата си заедно с лекар, който има холистичен подход, познава детето от раждането, както и семейството с неговите наследствени предразположения, особености, житейски ситуации и болести. И най-важното –има изградено доверие между семейството и лекаря. В България има вече хора от второ поколение, които се лекуват по този начин. За съжаление доверието е в много голям дефицит в тази действителност и се гради и отстоява дългосрочно и с много усилия от двете страни.

В повечето случаи този идеален сценарий не се случва и ние имаме насреща си  много притеснени родители и едно постоянно болно и уплашено дете.

Може ли това да се промени?

Да, но се изисква много време и търпение от страна на лекаря, много обяснения за правилен начин на хранене, режим на отглеждане, закаляване, спорт, какво се случва с детето им, когато е болно и как да подкрепим имунната му система, за да се справи с поредицата от предизвикателства.

Това е процес, който изисква време, разбиране и умения на лечителя. Защото съвременните родители са много информирани и объркани. Това, което ги съветвам е, че интернет може само в известна степен да ги насочи, но не може да ги лекува и че е необходимо да си изберат лекар, на който да се доверят.

Този лекар е важно да има холистичен подход към пациента и да прилага лечение, което да е индивидуализирано,безвредно и ефективно,каквото предлага хомеопатията.

Избира се лекарство от природата, приготвено при спазване на строги стандарти, което е съобразено с индивидуалните особености на физическо, емоционално и умствено ниво на пациента. Спазен е основният принцип в хомеопатията на подобието и лекарството действа като мощен информационен стимул на защитния механизъм в посока самоизлекуване. Действието е на всички нива,където балансът е нарушен. Ако имаме проблеми в семейството,децата много често ги поемат емоционално и ги изразяват чрез физически симптоми и боледуване. Познаването на семейството, помага на холистичния лекар да намери причините за проявите при детето,да даде обратна връзка на родителите и да помогне с правилно подбрани хомеопатични лекарства и добронамерен съвет проблемите да се преодолеят.

Като помощни методи може да се използва шуслеровата терапия,която е също балансираща и повлиява организма още на тъканно ниво да не се проявят болестни нарушения. Тя разполага с ефективни схеми и комбинации,доказали ефекта си в годините и широко използвани по света. Много хора ги познават и при първи прояви на настинка и грип или отит започват ш.с.№3 Ferrum phosphoricum, или още от есента дават доказаната комбинация от соли № 3,6 и 7 или от октомври до май алтерниращо приемане на соли № 3 и 5.

Друг добър метод са цветните есенции на д-р Бах, които помагат да се трансформира негативната емоция,за да не се отключват болести и се прилага в различни комбинации. Защото всички сме научени от деца, как да поддържаме личната си хигиена, но никой не ни казва, че ако дълго време сме в силна негативна емоция на гняв, тъга, вина, разочарование ще отключим болест.

В холистичния подход към пациента освен много познания и професионален опит е много важно да притежава лечителя и качеството емпатия, както и да бъде и с качества на психолог, за да стигне до същността на проблема. Затова се говори за интегративен подход и медицина-всички методи на официалната и алтернативна медицина заедно, в името на това да сме здрави и да не се отключват хронични и дегенеративни болести. Всяка провинция в Китай от древността е имала лекар, който е трябвало да познава и добре да се грижи за пациентите си. Ако някоя се разболеел от хронична болест или починел по различна причина от злополука или дълбока старост се отнемало от заплащането на лекаря. Можем само да се учим от това.

За да бъде резултатът от лекуването при холистичния лекар успешен е необходимо и пациентът или родителите на детето да поемат част от своята отговорност. Това е процес, в който участват и двете страни. Особено, когато се лекува дете е важно да се наблюдават симптомите на болестта, какво ги подобрява или влошава, общо състояние, желание за течности, изпотяване, поза на сън, желания и отвращения към храни и напитки, прояви на стомашночревен тракт, влошаване от климатични въздействия, поносимост към студ и топлина и т.н. Това е важна информация за лекаря хомеопат, която помага да предпише точното хомеопатично лекарство,съобразено с индивидуалните особености на пациента. Защото лекуваме болния човек,а не етикет диагноза по схема.

Това е много важно при остри състояния, а при първоначално посещение за интервю, което е с по-голяма продължителност може да бъде предварително попълнено и записано на специални бланки. Необходима е и наличната медицинска документация, за да се прецени нивото на здраве, от което пациентът започва лечение с алтернативни методи и се даде прогноза за изхода и продължителността на лечението. Ако се извършва лечение на дете присъствието на майката е задължителна, а ако дойдат и двамата родители е още по-добре. Това говори за добро разпределение на отговорностите в семейството спрямо детето и добри връзки между тях.

Много често майките дават информация през емоциите си, а бащите наблюдават спокойно и са по-точни и логични в описанията си. Ако детето е малко и е с един родител е добре да има някой допълнително, защото е важно през поведението на детето да се получи информация, но обикновено трудно могат да бъдат в затворено пространство продължителността на интервюто/около 90 минути/. В тази среща се уговарят и параметрите на честота на проследяванията и възможността за реакция при остри състояния.

Ако желаете да направите консултация с д-р Мария Грозева, моля обадете се на 0887 529 645

Статията е написана с любезното съдействие на д-р Мария Грозева – педиатър, хомеопат, шуслеров и Бах терапевт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *