Кацудзо Ниши – формули за здраве

Почистване на кръвоносните съдове и капилярите

Отпадъците и вредните вещества, неизбежно образувани по време на живота на всеки организъм, в случай на нарушаване на съдовата система, престават да се отделят навреме и започват да се натрупват в застрашителни количества. Органите „гладуват“, появяват се болести и патологични процеси. Тялото започва да се трови, превръщайки се в нещо като сметище за отпадни води. На първо място, черният дроб, кожата и нервната система са засегнати.

Почистване на съдове със сокове

Правете ден със сок веднъж седмично. За прочистване на кръвта е най-подходяща смес от моркови и цвекло. Тези сокове перфектно стимулират образуването на кръв, повишават хемоглобина в кръвта, повишават устойчивостта на организма към инфекции, допълват кръвта с основни вещества, разтварят вредните отпадъци и бързо ги отстраняват от кръвта.

В деня на соковата диета не ядете и не пиете нищо друго (освен чиста вода, която може да се пие между приемите на сок).

Разделете литър и половина зеленчуков сок на 4-5 дози, като между тях изпивате 1 чаша вода. Към морковите и цвеклото, които, разбирам, могат да се отегчат, можете да добавите други сокове за промяна. Бих препоръчал всички червени нюанси: нар, череша … Разбира се, това не са зеленчуци, но те също работят чудесно върху кръвта.

И едно предупреждение: не пийте чист сок от цвекло, той е силно дразнещ за вътрешностите. Смесете го с други. Но за да може кръвта да остане чиста, преминавайки през съдовете и в същото време да не застоява никъде, самите съдове трябва да са чисти и здрави. Тук чесънът може да бъде от голяма полза.

Почистване на кръвоносните съдове с чесън

Чесънът е естествен склад за хранителни вещества. Почти всеки знае за това. Въпреки това, поради специфичната му миризма, малко хора консумират чесън редовно. Но напразно. Просто няма по-добро средство за прочистване на кръвоносните съдове от сока от чесън. И ако добавите използването на специално приготвена тинктура от чесън към моите капилярни упражнения, вашите капиляри ще се изчистят много по-бързо. Чесновият сок съдържа алуминий, селен, германий. От тези микроелементи зависи целостта на лигавиците, включително вътрешната обвивка на съдовете. Затова, без да губим време, приготвяме тинктура върху сок от чесън. Смелете до състояние на каша 350 г обелени скилидки чесън. След това се слагат в стъклен буркан, покриват се с капак и се увиват в тъмна кърпа. В тази форма чесънът ще стои. След това ще трябва да отделите от общата маса, без филтриране, 200 г от получения сок с малко количество пулп (ще бъде на дъното на буркана, по-дебела маса ще се издигне до върха). Изсипете тези 200 г течност в буркан от половин литър и добавете там 200 мл чист медицински спирт. Никакви заместители не са строго разрешени! Бурканът се затваря плътно и се покрива с друг съд отгоре. След това поставете съда на хладно място, но не в хладилника: сокът не трябва да замръзва. Изчакайте 10 дни, след което изцедете масата през плътна ленена кърпа и изцедената течност поставете под капачката за още 2-3 дни. След това продуктът е готов за употреба. Препоръчва се тинктурата да се приема по 10 капки 2-3 пъти на ден 30 минути преди хранене.

Почистване на съдове с пектин

Обогатете диетата си с храни, съдържащи пектин. Това е прекрасен дар на природата: те не само премахват вредните вещества и токсини от тялото, но и намаляват нивата на кръвната захар, предотвратяват натрупването на холестерол, „почистват“ кръвоносните съдове, като по този начин предотвратяват развитието на атеросклероза. Пектиновата маса обгръща стените на стомаха и червата, предотвратявайки абсорбирането на вредни вещества в кръвта, абсорбира токсините и ги извежда от тялото с несмилаеми остатъци, омекотява ефекта на активните вещества върху стените на стомаха и червата, намалява възпаление на лигавицата и предотвратява появата на стомашни язви. Много пектинови вещества се съдържат в горските плодове (череши, касис, горски ягоди, дива роза, боровинки, плодове от калина), плодове (ябълки и круши, както и техните сокове; сливи, лимони, портокали), зеленчуци (тиква, ряпа), растителни стъбла (ревен), водорасли (водорасли) и др. Всички тези продукти могат да се консумират пресни, под формата на желе, задушени; изцедете сок.

Пречистващи вибрации

Почистването на тялото е важен компонент за поддържане на здравето на тялото. Както е невъзможно да се нарисува красива картина върху мръсно платно, така е невъзможно да се поддържа здраве в замърсен организъм. Можете да „измиете“ вътрешните органи с ритмично разклащане: идеални са леко бягане, скачане и просто бързо ходене. По време на физическа активност, по-специално изброените видове, тялото се нуждае от повече кислород, така че капилярите започват да се свиват по-интензивно. Това подобрява кръвообращението като цяло и кръвта преминава по-често през органите, прочиствайки ги. Бягането е полезно за здрави хора, развива издръжливост. Бързото бягане развива в човек скоростта на реакция на нервната система. Но интензивните натоварвания по време на бързо бягане се понасят добре само от здрави хора. Всеки ден, като бягате с бавно темпо, укрепвате сърцето и кръвоносната система, увеличавате капацитета на белите дробове, увеличавате запасите на кислород в кръвта. Бавното бягане е профилактика на атеросклероза, затлъстяване и диабет, исхемична болест на сърцето и нарушения на кръвното налягане. Бягането укрепва мускулите на краката, торса и корема. Разтърсването по време на бягане стимулира работата на вътрешните органи. В резултат на повишената физическа активност се подобрява краткосрочната памет и изчезва депресията. Бягането по пясъка натоварва много сърдечно-съдовата система, така че само много здрави хора могат да го правят. По-добре е да бягате по земята, а не по твърда настилка или път с камъни. Най-полезно е тичането по пътеки сред красиви дървета.

Лекото и спокойно бягане на място е чудесен начин да накарате тялото си да вибрира, което означава как да стимулирате кръвообращението и да накарате капилярите да работят. Бягането е напълно естествено явление и състояние за всяко живо същество на земята, включително и за човека. Бягането на място не цели преодоляване на някакво разстояние и следователно изпълнява чисто терапевтична функция. Трудно е да си представим по-полезен метод за лечение. Такова бягане, без да ни изтощава излишно, идеално загрява тялото до всяка негова клетка, поради което продуктите от разпадането се разтапят интензивно и се извеждат през порите. Това означава, че не само се стимулира кръвообращението, но и кръвта се пречиства! Тялото трябва да е напълно отпуснато, така че ръцете да висят като камшици, краката да са свободно свити в коленете и да не са напрегнати. Краката трябва само леко да се повдигат от земята, като правят леки скокове – не е нужно да вдигате краката си високо и да скачате. Необходимо е да се опитате целият организъм да вибрира леко и приятно и в никакъв случай да не получава груби удари. При такова бягане основното за вас е ефектът от лек скок, който разклаща всички мускули. Трябва да се избягва всяко мускулно напрежение. Нека в началото този скок да е едва забележим. Като за начало основното е да се насилите да направите поне няколко от тези спокойни подскачащи движения. С течение на времето бягането на място ще става все по-лесно, но се сдържайте, не правете резки и силни движения, останете в отпуснато, спокойно състояние, само леко подскачайки, едва повдигайки краката си от земята.

Прочистване на кръвта с билки

Почистването на капилярите и кръвоносните съдове не може да се направи без пречистване на кръвта. По-добре е да го почиствате с билкови лекарства – това е един от най-достъпните и древни методи. Структурата на растенията е близка до структурата на човешкото тяло, така че те се възприемат от тялото по-добре от химическите препарати. Билките са лесно достъпни, използват се от векове, а рецептите за тяхното приложение са добре познати и изпитани във времето. Струва си да обърнете внимание на растенията от целия свят, а не само тези, които растат близо до вас. Човек съдържа сложна комбинация от гени, които е наследил от своите предци. Човешките предци биха могли да дойдат от всяка част на земното кълбо, така че растенията, които са най-подходящи за хората, също могат да живеят по цялото земно кълбо.

Почистване на кръвта с инфузия на листа от бреза

Това е много просто, но ефективно средство за прочистване на организма с дълготраен ефект. Не ми е известно да има противопоказания. Запарката от майски брезови листа не само почиства кръвта, но и нормализира обмяната на веществата. Пречистването се извършва през пролетта, веднъж годишно (възможно е веднъж на пет години). Ако е необходимо, е допустимо по всяко време на годината, но ефектът ще бъде по-слаб – вероятно ще се наложи втори курс след месец. Когато листата започнат да цъфтят на брезата и достигнат диаметър от един или два сантиметра, те се събират и изсушават за бъдеща употреба. За пречистване на кръвта две малки листа се заливат с чаша гореща вода и се запарват. Пийте запарката топла или студена – както ви харесва. Не трябва да горчи (ако е горчиво, варете по-малко листа или добавете повече вода). Обикновено се пие една чаша инфузия на ден. Продължителността на курса е от 5 до 30 дни. Ако е необходимо, може да се повтори след месец. Можете да пиете настойката сутрин или вечер, няма да има сериозни разлики в ефекта. Допустимо е да се събират листа от бреза с размер до три сантиметра, но те са по-слаби. Набраните листа се сушат на сянка. Правилно изсушеният лист не губи цвета си.

Почистване на кръвта с горски ягоди

Този метод за пречистване на кръвта може да се използва, ако не сте алергични към ягоди и ягоди. Най-голям ефект имат горските ягоди, прясно набрани от храста. Трябва да ядете една или две чаши плодове през ден в продължение на десет дни. Но не трябва да заменяте горските ягоди с градински ягоди. Горските ягоди абсорбират повече активни вещества, съдържат повече енергия, жизненост и са много по-полезни. Горските ягоди са особено добри, набрани сутрин, преди настъпването на горещините. Преди да берете плодове, полезно е да се полюбувате на ягодовия храст за няколко минути, да изразите своята благодарност и едва след това да берете плодове. В този случай плодовете ще ви помогнат повече от просто събрани и още повече събрани от ръцете на някой друг.

Почистване на кръвта с листа от коприва

Копривата е древен спътник на човека. Има легенда, че в древни времена мъдър човек я убедил да живее близо до къщите на хората, така че лекарството винаги да е под ръка. В замяна мъдрецът обещал винаги да проявява почит и уважение към копривата, да наторява земята в близост до къщите, за да й бъде по-удобно да расте. Копривата ни лекува, и храни, и облича. Храни от това растение, салата от коприва с орехи, бъркани яйца с листа от коприва са не само вкусни, но и съдържат много вещества, необходими на организма. Облеклото от стъблата му е много меко и полезно за човека. Торбички за събиране на билки и черги, изтъкани от нишки от коприва, служат на хората почти векове.

За пречистване на кръвта копривата се използва по следния начин. Запарете две листа коприва с чаша гореща вода. Леко охладена чаша запарка се изпива цяла. Този метод трябва да се използва внимателно при хора с повишено съсирване на кръвта – копривата сгъстява кръвта.

Почистване на кръвта с боровинки

Боровинките отдавна са известни със своите лечебни свойства и има защо – това е едно от малкото плодове, които могат да удължат човешкия живот, и то активен живот, в чист ум и пълно здраве. Почистването на кръвта с боровинки е много просто. Когато боровинките узреят, те се берат и се консумират по две чаши на ден. Трябва да ядете само прясно набрани плодове, без да ги оставяте на следващия ден. Това трябва да се прави седем дни подред, за предпочитане сутрин. В тези дни е желателно да се консумират предимно зеленчуци и млечни продукти.

Пречистване на кръвта с отвара от репей

В Япония репеят (гобо) се радва на заслужено уважение, отглежда се като градинско растение и се яде всеки ден. Репеят удължава живота на човека. За пречистване на кръвта една супена лъжица корени от репей се заливат с чаша гореща вода и се варят на тих огън 30 минути при често разбъркване. Прецедете. След изстиване и затопляне на отварата се приема по половин чаша два пъти на ден преди хранене. Отварата се приготвя само за един ден. Колкото по-пресен е, толкова по-добри са резултатите. Трябва да вземете отвара в рамките на една седмица. Втори курс може да се проведе след месец. Коренът от репей трябва да е едногодишен и да се събира през есента, с непокътната кожа. Може да се реже и суши при температура не по-висока от 40 градуса.

Пречистване на кръвта с чай от малинови листа

За приготвяне на чай се събират три връхни млади листа от малина, изсушават се при температура 40 градуса, леко се натрошават (но не съвсем на прах) и се съхраняват в затворени опаковки (за предпочитане стъклени или дървени). Една чаена лъжичка смлени листа от малина се залива с вряща вода и се запарва като чай. Пие се топъл. Чаят от малинови листа прочиства добре кръвта, понижава кръвната захар.

Храни за пречистване на кръвта

Много зеленчуци, плодове и подправки, които ядем всеки ден, имат способността да пречистват кръвта. Ако трябва да пречистите кръвта, просто ги яжте по-често. Можете да опитате необичайни продукти – вероятно ще ви харесат. Например, можете да задушите ситно нарязани корени от репей (гобо) като част от зеленчукова яхния – вашето домакинство ще го яде с удоволствие и осезаеми ползи за здравето. Можете да добавите една десета от брашното от корена на репей към брашното за печене – пайовете от това ще станат само румени.

Зеленчуци

Морков. Ние ядем моркови почти всеки ден, но сокът от моркови е много полезен за подобряване на състава на кръвта. Трябва да пиете по една чаша през ден. Голямо количество сок, изпито за един ден, може да оцвети кожата в жълтеникав цвят, както при жълтеница. След спиране на приема на сок цветът на кожата се възстановява. За подобряване на състава на кръвта морковите се консумират пресни в салати, подправени с масло (морковените витамини се усвояват по-добре в присъствието на мазнини), както и варени или задушени. Децата много обичат пюрето от моркови, ако добавите към него пюре от тиква и пюре от спанак, ще получите „светофар“ от пюре. Сладкото от моркови помага за подобряване на състава на кръвта. Но всичко е добро в умерени количества, а морковите още повече. Не трябва да ядете повече от 300 грама от него на ден (освен ако, разбира се, тялото ви не изисква увеличени порции).

Цвекло. Добре почиства кръвната салата от сурово настъргано цвекло, леко осолено и подправено с растително масло. Задушеното, пърженото и вареното цвекло също пречиства кръвта. Повишава хемоглобина, особено когато се консумира суров (но не се препоръчва при болен стомах). Ежедневната консумация на цвекло е допустима само за пречистване и не повече от седем дни подред и в количество не повече от 50 г на ден. Най-добре е да ограничите консумацията на цвекло до два дни в седмицата. Сокът от червено цвекло също помага за пречистване на кръвта – по-добре е да използвате прясно изцеден сок от 20-30 г на ден. Сокът от червено цвекло може да се ферментира и да се правят студени супи с него през лятото. По-рядко се използва кисело цвекло.

Тиква – растение, добре познато на целия свят, е незаменима за прочистване на тялото и кръвта, повишава устойчивостта на човек към липса на кислород. Неговият сок и пулп могат да се консумират в почти неограничени количества. Особено се препоръчват салати от сурова тиква в комбинация със стафиди. Кампьо – сушена тиква, нарязана на ивици – използва се при изчерпване на прясната тиква или при готвене по специална рецепта.

Домати – оказва се, са много полезни за пречистване на кръвта и лечение на анемия.Една чаша доматен сок на ден помага за подобряване състава на кръвта При холелитиаза не се препоръчва яденето на домати, те могат да причинят спазъм на жлъчния мехур. За здрав човек е достатъчно да изяде 200 г домати, за да поддържа здравето си.

Хрян и чесън

Перфектно почиства кръвта от хрян, особено полезен е за жени над 40 години. Една чаена лъжичка настърган хрян на ден ще помогне за стабилизиране на свойствата на кръвта и ще ви освободи от кървене. Вече казах, че чесънът има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, възстановява малките кръвоносни съдове. Много е добре да добавяте чесън към ежедневната храна – той пречиства кръвта и лимфата, има подмладяващ ефект. Достатъчно е да изяждате една-две скилидки чесън на ден.

Празът е известен със способността си да пречиства кръвта и да премахва вредните вещества от тялото. Съдържа в състава си много протеини, микроелементи и витамини. Включен в диетата, предотвратява развитието на много заболявания, включително ревматизъм и подагра. Било е високо ценено от древните египтяни и гърци заради способността му да поддържа човешкото здраве.

Пипер и пащърнак

Червеният сладък пипер стимулира хемопоезата и пречиства кръвта. В прясно състояние се използва в салати, добавя се към първи ястия, пълнени и задушени.

Преди това вместо картофи ядяха пащърнак, който носи големи ползи за здравето. Пащърнак (кореноплод) дава на тялото заряд на жизненост, повишава жизнеността, почиства кръвта и подобрява кръвообращението. Пащърнакът се слага в супи, пасира се, добавя се към салати с краставици и домати.

Сливи и лешници

Едно от най-добрите средства за пречистване на кръвта са сливите умебоши: осолени, изсушени на слънце и отлежали една година.

Лешниците са не само деликатес, обичан от мнозина, техните ядки помагат за увеличаване на кръвообразуването, укрепване на кръвоносната система, подобряване на сърдечната дейност, повишаване на имунитета и повишаване на жизнеността на тялото. По-възрастните хора се възползват от така нареченото ядково мляко, което се прави, като ядките се смилат в хаванче и постепенно се добавя малко вода.

Подправки

Канелата има леко кръвопречистващо действие и укрепва кръвоносната система. Използван е още три хиляди години преди новата ера!

Червеният пипер стимулира кръвообразуването и пречиства кръвта. Използва се в малки дози.

Куркумата перфектно почиства кръвта, стимулира образуването на нови кръвни клетки.

Шафранът (изсушени близалца се използват в готвенето) е доста скъпа подправка: от сто хиляди цветя се получава само един килограм шафран! Но той перфектно обновява кръвта, възстановява кръвоносната система, подобрява метаболизма и има благоприятен ефект върху женската полова област. Това е една от най-обичаните и ценени подправки на Изтока, най-вече, разбира се, за готвене на ориз. Шафранът се използва и при приготвянето на бистри супи, добавя се към тесто за печене, както и към зеленчукови ястия. Хармонично съчетава лечебни и вкусови свойства.

Карамфилът е изсушените цветни пъпки на карамфиловото дърво. В древността карамфилът е бил ценен повече от златото заради лечебните си свойства, той е много ефективен за прочистване на лимфната система. Използва се за приготвяне на ликьори, компоти, добавя се към плодови сокове, добавя се към супи, основни ястия, маринати. Но употребата на карамфил не се препоръчва при възпаление и хипертония.

Из книгата на Кацудзо Ниши „Формула за здраве на съдове и капиляри“

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *