Накратко за алкохола и мозъка

Казано общо, алкохолът пречи на комуникативните пътища на мозъка и може да повлияе не само на неговата структура, но и на начина, по който той работи. Алкохолът затруднява мозъчните зони, контролиращи баланса, паметта, речта и преценката, да вършат работата си, което води до по-голяма вероятност от наранявания и други негативни резултати. Злоупотребата с алкохол в дългосрочен план, причинява промени в невроните на мозъка, като намалява размера им.

Загуба на съзнание, предизвикано от алкохол

Злоупотребата с алкохол може да причини безсъзнание, както и замъглена мисъл – пропуски в паметта на човек за събития, настъпили в нетрезво състояние. Тези пропуски се случват, когато човек изпие по-голямо количество – алкохолът временно блокира прехвърлянето на спомени от краткосрочно към дългосрочно съхранение – известно като консолидация на паметта – в мозъчна област, наречена хипокампус.

Злоупотреба с алкохола

Продължаването на пиенето, въпреки ясните признаци за значителни увреждания, може да доведе до предозиране – отравяне с алкохол. То възниква, когато има толкова много алкохол в кръвния поток, че областите на мозъка, контролиращи основните функции за поддържане на живота – като дишане, сърдечен ритъм и контрол на температурата – започват да се изключват. Симптомите на предозиране с алкохол включват умствено объркване, затруднено оставане в съзнание, повръщане, гърчове, затруднено дишане, бавен сърдечен ритъм, лепкава кожа, притъпени реакции (като липса на рефлекс за повръщане, който предотвратява задушаване) и изключително ниска телесна температура. Предозирането с алкохол може да доведе до трайно увреждане на мозъка или смърт.

Алкохолно разстройство

Тъй като хората продължават да пият алкохол, с течение на времето могат да настъпят прогресивни промени в структурата и функцията на мозъка им. Тези промени могат да компрометират мозъчната функция и да стимулират прехода от контролирана, случайна употреба към хронична злоупотреба, която може да бъде трудна за контролиране и да доведе до алкохолно разстройство (това разстройство, свързано с употребата на алкохол е медицинско състояние, характеризиращо се с нарушена способност за спиране или контролиране употребата на алкохол, въпреки неблагоприятните социални, професионални или здравни последици). Индивиди с умерено до тежко алкохолно разстройство, могат да влязат в нездравословния цикъл на алкохолната зависимост. Алкохолната зависимост е хронично рецидивиращо разстройство, свързано с компулсивно пиене на алкохол, загуба на контрол върху приема и появата на отрицателно емоционално състояние, когато алкохолът вече не е достъпен.

Как се развива зависимостта в мозъка?

Алкохолът, подобно на другите наркотици, има мощен ефект върху мозъка, създавайки приятни чувства и притъпявайки негативните чувства. Тези чувства могат да мотивират някои хора да пият алкохол отново и отново, въпреки възможните рискове за тяхното здраве и благополучие. Например, проучванията показват, че с течение на времето пиенето за справяне със стреса – въпреки че може да осигури временно облекчение от емоционалния дискомфорт – има тенденция да засилва негативните емоционални състояния между пристъпите на консумация на алкохол. Тези промени могат да мотивират по-нататъшното пиене и да накарат индивида да остане в нездравословен цикъл на консумация на алкохол.

Промените могат да продължат дълго след като човек спре да пие алкохол и могат да допринесат за рецидив на пиенето. Степента за способността на мозъка да се върне към нормално състояние, след дълготрайна трезвост, не е напълно проучена, но нарастващият брой проучвания показват, че поне някои мозъчни промени, предизвикани от алкохолното разстройство, както и промените в мисленето, чувствата и поведението, които ги придружават, могат да се подобрят и евентуално да се обърнат след месеци на въздържание от пиене.

Етапи в цикъла на пристрастяване

Пристрастяването може да се очертае като повтарящ се цикъл с три етапа. Всеки етап е свързан с останалите и се захранва от тях. Тези етапи включват предимно три влияния: значимост на стимула, негативни емоционални състояния и изпълнителна функция, които се отразяват съответно в три ключови области на мозъка: базалните ганглии, разширената амигдала и префронталната кора. Човек може да премине през този триетапен цикъл в продължение на седмици или месеци или да премине през него няколко пъти на ден. Човек може да влезе в цикъла на пристрастяване на всеки един от следните етапи:

Етап на пренасищане или интоксикация: награда, значимост на стимула и патологични навици.

По време на този етап човек изпитва възнаграждаващите ефекти на алкохола, като еуфория, намаляване на тревожността и облекчаване на социалните взаимодействия. Повтарящото се активиране на системата за възнаграждение на базалните ганглии засилва поведението при пиене на алкохол, увеличавайки вероятността от повторна консумация. Базалните ганглии играят важна роля в мотивацията, както и във формирането на навици и други рутинни поведения. Това повтарящо се активиране на базалните ганглии също в крайна сметка задейства промени в начина, по който човек реагира на стимулите, свързани с пиенето на алкохол, като конкретни хора, места или свързани с алкохола сигнали, като например определени стъклени изделия или изображения или описания на пиене. С течение на времето тези стимули могат да предизвикат силно желание за пиене на алкохол. Повтарящата се консумация на алкохол също води до промени в базалните ганглии, които водят до формиране на навик, което в крайна сметка допринася за компулсивна употреба.

Отрицателен ефект или етап на оттегляне: дефицит на възнаграждение и излишък от стрес.

Когато човек, който е пристрастен към алкохола, спре да пие, той изпитва симптоми на отнемане – или симптоми, които са противоположни на положителните ефекти на алкохола, които се изпитват при пиенето му. Тези симптоми могат да бъдат физически (нарушения на съня, болка, усещане за болест) и емоционални (дисфория, раздразнителност, безпокойство и емоционална болка). Смята се, че негативните чувства, свързани с отказването от алкохол, възникват от два източника. Първо, намаленото активиране в системите за възнаграждение – или дефицитът на възнаграждение – на базалните ганглии затруднява хората да изпитат удоволствията от ежедневието. Второ, повишеното активиране на мозъчните системи за стрес – или стресово пренасищане – в разширената амигдала – допринася за тревожност, раздразнителност и безпокойство. На този етап човекът вече не пие алкохол за приятните ефекти, а по-скоро, за да избяга от неприятните чувства, които са резултат от хроничната злоупотреба с алкохол.

Етап на загриженост или очакване: копнеж, импулсивност и изпълнителна функция.

Това е етапът, на който индивидът отново търси алкохол след период на въздържание. Човекът е обзет от мисълта за алкохола, как да получи повече от него и очаква с нетърпение следващия път, когато ще го пие. Префронталната кора – област от мозъка, отговорна за изпълнителната функция, включително способността да се организират мисли и дейности, да се приоритизират задачите, да се управлява времето и да се вземат решения – е компрометирана при хора, страдащи от алкохолна зависимост. В резултат на това, тази област на мозъка играе ключова роля в този етап.

Хиперкатифея

Хиперкатифея е дума, която може да се използва за описание на негативното емоционално състояние, свързано с отнемането на наркотици. Предполага се, че това свръхактивно отрицателно емоционално състояние стимулира консумацията на алкохол, за да се намери облекчение от това емоционално състояние, и може да бъде причинено от дълбоки промени в мозъчните системи за възнаграждение и стрес.

Защо трябва да се тревожим за алкохолното разстройство и пристрастяването към алкохола?

Консумацията на алкохол е свързана с много здравни и социални последици, включително намеса в личните взаимоотношения, сърдечни и чернодробни заболявания, рак, катастрофи с моторни превозни средства и други злополуки, свръхдоза алкохол, насилие, убийства и самоубийства. Ако дадено лице има алкохолно разстройство, особено ако е умерено до тежко и включва пристрастяване към алкохол, по-вероятно е това лице да консумира редовно алкохол в нива, свързани с тези ефекти върху здравето. Младите хора са особено изложени на риск от алкохолно разстройство. Употребата на алкохол по време на юношеството (от предтийнейджърските години до средата на 20-те години), може да повлияе развитието на мозъка, което прави по-вероятно, те да бъдат диагностицирани с такова по-късно в живота си. Въпреки това, повечето хора с алкохолно разстройство – независимо от тяхната възраст или тежестта на техните алкохолни проблеми – могат да се възползват от лечение с поведенчески здравни терапии, лекарства или и двете.

Влияние върху юношеския мозък

Мозъкът на подрастващите са по-уязвими към отрицателните ефекти на алкохола, отколкото мозъците на възрастните. Злоупотребата с алкохол по време на юношеството, може да промени развитието на мозъка, потенциално да доведе до дълготрайни промени в мозъчната структура и функция.

Пренатална въздействие на алкохола
Излагането на алкохол преди раждането, може да причини увреждане на мозъка, водещо до редица проблеми в развитието, когнитивни и поведенчески проблеми, които могат да се появят по всяко време в детството. Алкохолът може да попречи на развитието на плода на всеки етап от бременността, включително много ранна бременност и преди жената да разбере, че е бременна.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *