Емоции и здраве

Емоциите и здравето в традиционната китайска медицина

За традиционната китайска медицина емоциите са тясно свързани със здравето. Този интегриран подход към ума и тялото при лечението на болестите действа в динамичен цикъл, където емоциите оказват влияние върху тялото и обратното. Например прекалената раздразнителност и гняв могат да засегнат черния дроб и да доведат до множество неразположения като менструални болки, главоболие, световъртеж и др. Съответно дисбалансът в черния дроб може да предизвика буря от емоции. Поставянето на диагноза в китайската медицина е силно персонализирано. Терапевтичният подход се определя според уникалните симптоми и характеристики на всеки пациент. Според традиционната китайска медицина емоционалният дисбаланс може да се прояви като симптом и причина за физическите проблеми. Освен това психическото състояние на човек много често е свързано със специфични физически заболявания на ключовите органи.

Традиционната китайска медицина се практикува от повече от 2000 години. Тя е базирана на принципа, че психическото и физическо благосъстояние са сложно преплетени. Оптимално здраве се постига чрез балансирането на Ци (жизнената енергия), енергиите Ин и Ян и петте първоелемента – Огън, Вода, Земя, Дърво и Метал.

Основните емоции според традиционната китайска медицина са пет и те съответстват на петте елемента и органни системи в тялото: гневът на черния дроб; страхът на бъбреците; радостта на сърцето; мъката на белите дробове; безпокойството на далака.

Например подуването на гърдите, менструалните болки и раздразнителността по време на менструалния цикъл се лекуват с едни билки и акупунктурни точки, които въздействат на черния дроб. Докато за главоболието, световъртежа, прекомерния гняв, зачервяването на лицето, които също е възможно да са знак за дисбаланс в този орган, се използват други.

Подходът на традиционната китайска медицина

Какво общо има черният дроб с мигрената или менструалните болки? Функцията на органните системи според китайската медицина съвпада с тази в западната. Разликата е, че на Изток ги възприемат като част от една интегрирана, цялостна система. Затова за да се подобри здравето, трябва да се обърне внимание не само на тялото, но и на душевното състояние. Черният дроб осигурява гладкия поток на енергията Ци и кръвта. Той регулира и секрецията на жлъчка, съхранява кръвта и има връзка със сухожилията, ноктите и очите. На основата на тези връзки традиционната китайска медицина обяснява защо очните проблеми, като конюктивит например, е възможно да се дължат на дисбаланс в черния дроб. От емоционална гледна точка този орган е свързан с гнева и когато е в дисбаланс, това може да се прояви в изблици на прекалена избухливост и раздразнение и дори депресия. Това емоционално неравновесие може да е едновременно симптом или причина за чернодробната дисфункция. За да се справят със симптомите, практикуващите китайска медицина се опитват да открият къде в организма е настъпил дисбаланс, който причинява промени във физическото и психическо състояние. В лечението те комбинират различни методи, например акупунктура, билки, мокса, масаж, вендузи, лечебно хранене. Според китайската медицина сътществуват и други фактори, като начинът на хранене и живот, околната среда и наследството, които също допринасят за нарушаване на хармонията и способностите на организма да се самолекува.

От ключово значение е да се разбере взаимодействието между всяка двойка органи и емоциите. Как връзките и дисбалансът между тях допринася за основните физически и психически проблеми?

Далакът е от важно значение за имунитета. Той действа като филтър на кръвта, премахвайки нечистотиите от тялото. В традиционната китайска медицина далакът е свързан със следните емоции и заболявания:

Емоции: прекалено мислене, притеснения или фокусиране върху една определена тема

Функция: смилане на храната и усвояване на хранителните вещества, помага в образуването на кръвта и енергията и поддържа кръвоносните съдове. Свързан е с мускулите, устата и устните, както и с мисленето, ученето и паметта

Симптоми на дисбаланс: умора, загуба на апетит, отделяне на слуз, лошо храносмилане, подуване на корема, течни изпражнения, диария, слаби мускули, бледи устни, силна менструация и друго необичайно кървене

Белите дробове снабдяват тялото с кислород, изчистват въглеродния диоксид. Те са свързани с мъката и следното:

Емоции: мъка, тъга и чувство за изолираност

Функция: дишането снабдява тялото с енергия от въздуха, а белите дробове я разпределят до всички органи. Те работят заедно с бъбреците за регулирането на водния баланс, важни са за имунитета и за устойчивостта към вируси и бактерии, регулират потните жлези и космите по тялото и овлажняват кожата.

Симптоми за дисбаланс: задух, плитко дишане, изпотяване, умора, кашлица, чести настинки, алергии, астма и други белодробни състояния, суха кожа, депресия и прекомерен плач.

Черният дроб се свързва с гнева, депресията и следните физически симптоми:

Емоции: гняв, възмущение, раздразнителност, язвителност.

Функции: съдейства за плавния поток на енергията и кръвта в тялото, регулира отделянето на жлъчка и съхранява кръвта. Свързан е със сухожилията, ноктите и очите.

Симптоми на дисбаланс: подуване на гърдите, менструални болки, главоболие, раздразнителност, неуместен гняв, замаяност, сухи и зачервени очи, други очни проблеми, тендинит.

Сърцето изпомпва кръвта до цялото тяло. В традиционната китайска медицина този орган е свързан с радостта, като дисбалансът може да се дължи на прекалените ѝ изблици или липса на такава.

Емоции: липса на ентусиазъм и жизненост, психическо безпокойство, депресия, безсъние, отчаяние.

Функции: регулира кръвообращението и кръвоносните съдове, отговаря за равномерния пулс и влияе върху жизнеността и духа. Сърцето е свързано с езика, цвета на кожата и артериите.

Симптоми на дисбаланс: проблеми със съня, сърцебиене, неравномерен сърдечен ритъм, прекалено много сънища, проблеми със запомнянето и психологически разстройства.

Бъбреците отстраняват отпадъците и излишните течности под формата на урина. В традиционната китайска медицина са свързани със страха, което може да се прояви в хроничен страх или тревожност, когато Ци не е в равновесие.

Емоции:страх, слаба воля, неувереност, отдалечаване и изолиране от хората

Функция: ключов орган за поддържането на живота, отговорен за възпроизводството, растежа и узряването. Заедно с белите дробове участва във водния метаболизъм и дишането, свързан е с костите, зъбите, ушите и косата.

Симптоми на дисбаланс: често уриниране, неволно изпускане на урина, нощно изпотяване, сухота в устата, лоша краткосрочна памет, болки в кръста, шум в ушите, загуба на слух и други проблеми с ушите, преждевременно побеляване на косата, косопад, остеопороза.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *