Точката ДЗУ САН ЛИ 足三里

Точката ДЗУ САН ЛИ 足三里 „на три мили от крака“

Местоположение: отвън на коляното, разположена на 3 цуна под долия ръб на колянното капаче и на широчината 4 пръста от точката ду би (хоботът на слона)

Свойства: укрепва стомаха и далака, балансира червата и премахва застоя на храна, регулира потока на енергията и кръвта, успокоява болката, отпушва меридианите и каналите, прочиства патогенната енергия и укрепва имунитета.

Лекува: стомашно чревни болести, лошо храносмилане, подуване на корема, киселини в стомаха, гадене, повръщане, хълцане, оригване, горчив вкус в устата, изпадане на стомаха, язва на стомаха и дванадесетопръстника, къркорене на червата, липса на апетит, булимия, анорексия, гастрит, колит, запек, диария, болести на обмяната на веществата, диабет, високо кръвно, ниско кръвно, астма, очни болести, шум в ушите, кашлица, мастит, хепатит, холецистит, камъни в жлъчката и бъбреците, херния, дисменорея (болезнена менструация), изпадане на ректума, екзема, уртикария, болки и парализа в краката, подути крайници, атрофия на краката, отоци на коленете, артрит на коленните стави, парези на краката, инфаркт, безсъние, аритмия, атеросклероза, заекване, афония, треперене, паркинсон, невроза, превъзбуда, истерия, болки по тялото, преумора.

Внимание да не се използва по време на бременност!

Дзу сан ли е една от най-важните точки за здравето. От древността до днес хората й отдават голямо значение. Наричат я „първа точка на дълголетието“.

Едно от другите й названия е „ся чи хай“, т.е. „долно море на енергиите“. Чихай е важна точка за енергиен обмен, разположена малко под пъпа. Навътре от чихай, в коремната кухина се намира дантиен („полето на енергиите“) – мястото, където се съхранява изначалната енергия в тялото.

Древните лечители неслучайно наричат дзу сан ли – „долно море на енергиите“. С това те подчертават колко важно е значението на дзу сан ли за регулиране и засилване потока на енергията в цялото тяло, по същия начин както прави и точката чи хай. При натискане на дзу сан ли се подобрява перисталтиката на червата и се засилват функциите на стомаха. Храносмилането се нормализира, а стомахът става здрав и силен. Дзу сан ли подобрява и регулира апетита, като активизира аминокиселините, участващи в процеса на храносмилане.

Ето защо в Китай казват: „За да излекуваш корема, спри се на дзу сан ли!“

За старите хора е особено важно да имат добро храносмилане, стомахът и далакът да са здрави. Само тогава те ще могат пълноценно да усвояват витамините, минералите и всички останали полезни съставки от храните. Например както всички знаем, калцият е полезен за костите. Но дори и да го взимаме като хранителна добавка, ако стомахът ни не е наред и не са активни необходимите ензими, тогава калцият няма как да бъде добре усвоен и организмът ни ще го изхвърли. Ето защо е изключително важно да обръщаме внимание на стомаха и да се стремим той да бъде здрав.

Известният лечител от древността Хуа Туо пише: „Дзу сан ли лекува петте преумори и седемте наранявания, премахва застой на кръв и твърди образувания в гърдите.“

Петте преумори представляват слабост на функциите на петте основни органа в тялото (бели дробове, сърце, черен дроб, далак и бъбреци) поради недостиг и изхабяване на енергия. Според други специалисти от древността, петте преумори всъщност са различни пози и действия, които ако се прекалено дълго време, водят до изхабяване.

 • прекаленото лежане изхабява енергията;
 • прекаленото седене изхабява мускулите;
 • прекаленото стоене изхабява костите;
 • прекаленото гледане изхабява кръвта;
 • прекаленото ходене изхабява сухожилията.

Седемте наранявания представляват изхабяване на вътрешните органи. Тук „нараняване“ означава дисфункция на даден орган или отслабване на енергията му.

Ето какво се случва, когато имаме седемте вида наранявания:

 • когато черният дроб е наранен, човек много сънува;
 • когато сърцето е наранено, човек много забравя;
 • когато далакът и панкреасът са наранени, човек често е жаден;
 • когато билите дробове са наранени, човек често е отпаднал;
 • когато бъбреците са наранени, човек много спи;
 • когато костите са наранени, човек често е гладен;
 • когато пулсът и кръвоносните съдове са наранени, човек често кашля.

Дзу сан ли подобрява сърдечния ритъм. Лекува аритмия и високо кръвно. регулира нивото на червените и белите кръвни телца, подобрява качеството на кръвта. Регулира и кръвната захар и съответно е важна точка при диабет. Подобрява функциите на надбъбречните жлези и отделителната система. Укрепва имунитета. Китайската поговорка гласи, че „натискането на дзу сан ли е все едно да ядеш пилешка супа за здраве“.

Много китайци, практикуващи здравословен начин на живот, редовно прилагат моксотерапия, особено в точката дзу сан ли. Моксотерапията е стар метод в Китай. Използва се пура, пълна със сушени билки (особено с листа от пелин), която се запалва и се доближава до определени точки. Лечебните свойства на билките и топлината на моксата отпушват енергийните точки по тялото и стимулират потока на енергията и кръвта. Не всички точки обаче стават за моксотерапия. При някои тя е противопоказна, а при други – благотворна. По отношение на точката дзу сан ли моксотерапията влияе много добре. Достатъчно е 1-2 пъти на седмица, всеки път точката да се отпушва с мокса в продължение на 15-20 минути. Моксата се държи на 1-2 см разстояние от кожата на тялото и се движи нагоре-надолу върху дзу сан ли. Ако усетите болка или силно затопляне на точката, тогава отдалечете малко моксата, за да не изгорите кожата си. Китайските лекари от древността твърдят, че „ако човек над 30 години не използва мокса върху дзу сан ли, тогава лесно се стига до покачване на огън към главата, който уврежда очите“. Хубаво е всеки ден по 5-10 минути да масажирате дзу сан ли. Най-удобно е с възглавничката на палеца или с върха на средния пръст на ръцете. Целта е да почувствате затопляне, подуване или лека болка в тази зона.

Някои лекари в Китай използват масажни чукчета върху определени акупресурни точки. В Пекин има един възрастен лекар, който е вече над 80 години, но въпреки това все още приема пациенти в клиниката си. Ако го видите няма да му дадете и 50 години. Лицето му е младолико, а тялото – гъвкаво и енергично. Той обяснява, че всеки ден почуква точката дзу сан ли по 40-50 пъти с масажно чукче. Така поддържа нормално храносмилане и проходимост на меридиана на стомаха. Има добър апетит, но след ядене не чувства тежест в корема. Не страда нито от запек, нито от диария. А е всеобщо известно, че когато хората остаряват, често ги застига диария или запек. При тях тези две състояния показват, че органите на храносмилане са отслабнали и жизнената енергия в тялото е намаляла.

Из „36 точки за здраве“ – Ван Циенцюн, Ани Пешева

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *