Житейски мъдрости

chek up„Много по-добре е да предотвратиш болестите отколкото да ги лекуваш,  както е по-добре да предвидиш бурята и да се спасиш от нея отколкото да се оставиш да те връхлети.“

Б. Рамацини

≈≈≈

stones„Най-добрият лекар е природата дори само за това, че лекува три четвърти от всички болести и никога не се изказва лошо за своите колеги.“

В. Шербюле

                                ≈≈≈

kniga-zdrave-svqt-86029-500x0

 

Когато е млад, човек пилее здравето си, за да спечели пари, а когато остарее, пилее пари, за да откупи здравето си, но досега това не се е случило никому.“  – Индийска поговорка

  ≈≈≈

79„Тези, които изучават и лекуват външните прояви на болестта – следствията, приличат на онези, които си въобразяват, че могат да прогонят зимата, като изринат снега от вратата. Не снега причинява зимата, а зимата причинява снега!“ –  Парацелз                                                                           

  ≈≈≈

71„Няма нелечими болести – има неизлечими болни. Това са онези, у които отсъства разум за осъзнаване на природните закони и у които отсъства сила на волята, за да се възползват от всички преимущества на природните сили“                                                                       Кенет Джефри

≈≈≈

88

                                                                                                          „Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо“                                                                                                                                                                        Шопенхауер

 

≈≈≈

sport-against-cancer

 

„Здравия човек – най-драгоценното произведение на природата.“                                                                                                                                                      Томас Карлайл

 

≈≈≈

47

 

„Ако човек иска да бъде здрав, то отначало трябва да бъде попитан, дали е готов да се отърве от причините за болестта. И тогава да му се помогне.“  – Хипократ

 

Морихей Уешиба

Уроци за живота, оставени в наследство от Морихей Уешиба

Съхранявай разума си светъл и чист, като необятното небе, великия океан и най-високия връх, пуст от всички мисли. Винаги съхранявай тялото си пълно със светлина и топлина. Изпълни го с мъдрост и просветление.

Не ти трябват къщи, пари, власт или положение, за да практикуваш световното изкуство. Небето е там, където се намираш сега, и това е мястото, където можеш да се обучаваш.

Животът е миг след миг, а мярката на вашия живот е това, как духът ви процъфтява във всеки един миг.

Смисълът на победата е отсъствието на конфликт. Смисълът на отсъствието на конфликт е в отсъствието на изолация.

Да не разбереш какво е поражение, значи никога да не си бил на война.

В света има зло и безпорядък, защото хората са забравили за това, че всички неща се случват от едно място. Върни се към онова място и остави всички егоистични мисли, напразни желания и гняв. Този, който не владее нищо, владее всичко.

Движи се като лъч светлина, лети като мълния, удряй като гръм, върти се около устойчивия център.

Техниките изискват четири качества, в които се отразява природата на нашия свят. В зависимост от обстоятелствата, ти трябва да си: твърд като диамант, гъвкав като върба, плавен като течението на реката или празен като небето.

Началото на всички методи – хармонично сътрудничество на дясно и ляво. Лявата ръка държи живота и смъртта. Дясната ръка ги управлява. Четирите края са като четири подпори в небето. Те се проявяват в осем направления, Ин и Ян, външно и вътрешно.

Когато противника върви напред, излез и го приветствай. Ако иска да се отдръпне, изпрати го.

Всеки има дух, който трябва да усъвършенства, тяло, което трябва да тренира и път, който да измине.

Ролята на човечеството е да постига целите си с чисто сърце, намиращо се в хармония с Вселената и обичащо всичко.

Наблюдавай създаването на този свят, слушай думите на мъдрите и приемай всичко добро като свое. Въз основа на това, отвори своята собствена врата към истината. Не подминавай истината, която стои пред теб. Изучавай течението на водата в ручея, плавно и свободно обгръщащо камъните. Учи се от свещените книги и мъдрите хора. Всичко наоколо – дори горите, реките, тревите и дърветата – трябва да станат твои учители.

Прогресът идва към онези, които тренират ден след ден. Следващите тайни техники, няма да постигнат нищо.

Всички закони на небето и земята живеят в теб. Животът сам по себе си е истина и това няма да се промени. Всичко живо на небето и земята диша. Диханието е нишка, свързваща всичко живо в едно.

Не гледай на този свят със страх и отвращение. Смело гледай в лицето онова, което ти предлагат боговете.

В момента, в който започваш да търсиш “доброто” и “лошото” в своите близки в твоето сърце се отваря дупка, през която влизат лошите мисли. Ако изпитваш другите, състезаваш се с тях и ги критикуваш – това довежда до отслабване и поражение.

Целта на тренировките е отслабналото тяло да заякне и да шлифоваш духа.

В света на изкуството няма състезания. Истинският войн е непобедим, защото не се сражава с никой. Да нанесеш поражение означава да поразиш собствения си противоречив ум.

И не забравяй: всеки има дух, който може да усъвършенства; тяло, което да тренира; и път, който да извърви…

≈≈≈

SLСергей Лазарев: Искате да сте здрави? Никога към никого и за нищо не предявявайте претенции!

Счита се, че освободените от наложени страхове и модели на тълпа хора, с интерес изучават работата на такива психолози като Сергей Николаевич Лазарев. Той е преминал през голям изследователски път. От 80-те години на миналия век е натрупал толкова много от собствените си открития, опитвайки се да проследи причинно-следствената връзка между възгледите на човека и произтичащите от тях събитията, че това било достатъчно за 29 книги.

Невероятно интересните случаи, описани от Лазарев, и дадените им обяснения, са достойни за четене. Едни от най-интересните цитати, ние публикуваме днес, специално за вас, пише :https://econet.ru/

Всяко заболяване, независимо дали е нарушение на ниво органично или функционално, възпрепятства развиващата се агресия в душата.

Не разбирах по-рано, защо в  културата има неписано правило, което забранява четенето по време на хранене. Оказва се, че яденето с книга пред телевизионния екран, обсъждането на политически и семейни проблеми, може да навреди на душата, защото по време на храненето информацията се влива свободно в подсъзнанието.

Знаете ли защо пиете?

Човек трябва да обича света около себе си и ако не изпитва любов към света, в душата му се развива неудобство, започва духовна мъка. Човекът се опитва да заглушава умствената болка с помощта на някакви средства. Това води до пристрастяване към наркотици, алкохолизъм, различни видове злоупотреба с вещества. Истинската причина за наркоманията и алкохолизма е намаленото ниво на любов в душата ви. Такова състояние възниква заради силна обида, защото се потиска любовта към хората.

Искате ли да ви посъветвам, как да бъдете здрави и да живеете дълго?

Никога към никого и за нищо не предявявайте претенции! Нито към съдбата, нито към Бога, нито към миналото, нито към хората. Външно се дръжте както искате, но вътре – всяка от претенциите ви е програма за унищожаване на човека, към когото я предявявате. Клетките не могат да предявят претенции към организма,  съобразявайки се с интересите си. Не може, защото такава програма разпада организма. Такава клетка се отхвърля, заболява.

В ежедневието ние често си позволяваме да говорим лошо за хората, за себе си, за собствената си съдба. Оказва се, че този навик унищожава човек … злобна мъдрост.

Ние винаги подсъзнателно сме първите, които обиждаме този, който след това ни нанася обида. Всъщност заповедите на Христос не са насочени към формата, а към съдържанието, към нашите емоции. „Ударят ли те по бузата, обърни и другата“ – това не е отричане на физическа защита. Това означава, че ответната агресия не трябва да бъде вътрешна.

Реално да измениш ситуацията около себе си е възможна, само ако промениш себе си. Първото, което трябва да направиш: откажи се от желанието да управляваш ситуацията. Разбери, че ситуацията, макар да е против вас, тя главно работи върху вас.

Представете си, че сте срещнали красива жена, и душата ви жадува за нея, и вие сте готови да плачете от щастие, и когато мислите за нея всичко вътре във вас трепти, и в душата ви се появява усещане за необяснима и неизразима красота. чувстваш, че започваш да се променяш, душата става по-хубава и по-красива, и си мислите, че това е любовта, но това не е любов, а полово увлечение. И сега си представете, че възлюбената жена ви е обидила или предала или тя се държи недостойно. И ако всички тези чувства, които сте изпитали в началото, успеете да спасите, тогава това е истинска любов. Истинското познание за света започва не толкова с удоволствие и болка, а по-скоро с преодоляването му. Най-голямата болка може да издържи този, който може да издържи най-голямото щастие.

Започнете с усещането, че всяка секунда всичко, което е около вас, може да изчезне, че любим човек може да предаде, да напусне, да обижда или да умре всяка секунда, че всяка секунда можеш да умреш и ти. Тогава малките претенции ще изчезнат и любовта ще остане. Твоето усещане за любов не трябва да зависи от нищо.

Божествената милост няма възможност да контролира вашите очаквания.

Не може да се молиш на някой, когото ненавиждаш!

Оказва се, че всяко пряко недоволство от Бога влиза в душата и остава тамИ затова в критична ситуация човек започва да се моли, но молитвата не му помага. Освен директните претенции към Бога, има индиректни такива.

Те преминават през три момента:

  • недоволство от околния свят, общество, държава, група хора.
  • претенции за родители, любими и близки хора.
  • недоволство от самата ситуация, от себе си, от своята съдба.

Всяко продължително недоволство от себе си или от ситуация е подсъзнателно обида към себе си, към съдбата и към Бога.

Всеки метод на лечение, който не разчита на духовно развитие на човека, води до деградация.

Когато човек искрено иска прошка, душата му може да бъде много наранена, защото това е промяна

Изолирането, нежеланието и неумението да общувате с хората – това е един от признаците на голяма гордост.

С чувства, размисъл, обвинения и молби, да се възпитават хора е нереално. Почувствайте абсолютната вътрешната уязвимост. Изхвърлете всичко освен любовта!

Отношението към човека е средство за развитие на любовта, а самото отношение не е целта.

Ако някой е агресивен към мен, това означава, че в моята душа има аналогична програма. Аз я изчиствам и агресията автоматично се прекратява. Всяка форма на агресия е невъзможна, ако в моята душа няма аналогична програма.

Човешките възгледи, неговите емоции, влияят на временното тяло по- силно от физическите действия.

≈≈≈

 

Дзен – будистки мъдрости, които със сигурност ще успокоят душата ви и ще ви позволят да погледнете на живота от малко по-различен ъгъл. Според Дзен-будистката теория Истината е навсякъде — както във всяко отделно Аз, така и във всичко около него. Истината е неделимост на обект и субект, тя е в красотата на цялата природа, в пречистващата радост на всекидневния труд, в изкуството да умееш да живееш, и то сега, в този момент, тъй като няма нито минало, нито бъдеще, а само настояще. За да се овладее изкуството на съществуването, трябва да се преодолее илюзорността на материалния свят и собственото Аз да се идентифицира с единственото истинно съществуващо — Пустотата (яп. ку). Просветленото съзнание е освободено от всякакви логически разсъждения и мисловни построения:

Когато ученикът е готов, учителят се появява.

Усмивката е една от най-висшите форми на медитация.

Изкушението да се откажем е най-голямо точно преди победата.

Смисълът на живота е да умреш млад, но възможно най-късно.

Не говорете, освен ако нямате да предложите нещо по-добро от тишината.

Пътуване от хиляда мили започва с първата крачка.

Не се бой да се поколебаеш, страхувай се да не се откажеш.

За глупака и щастието е глупост.

Ако се препънеш и паднеш, това още не означава, че си на грешния път.

По-добре да живееш в колиба, в която кънти смях, отколкото в богат дворец, където цари отегчение.

Винаги гледай на нещата от светлата страна, ако няма такава – изчакай на тъмно, докато не изгрее слънце.

Какво и да се случва, се случва до време.

Тези, които посочват грешките ви, не винаги са ви врагове; и ако някой признава вашите заслуги, не е непременно ваш приятел.

Не се бойте, че не знаете – притеснявайте се, ако спрете да учите.

Учителите просто отворят вратата, а вие сами трябва да влезете.

Колкото и силно да духа вятърът, планината няма да се преклони пред него.

Живейте, запазвайки вътрешния си мир. Изисква се време цветята да разцъфнат.

Един приятел никога не е без недостатък; ако търсиш недостатък – ще останеш без приятелство.

Нещастието влиза през врата, която сами сме му отворили.

Никой не се връща от пътуванията си какъвто е бил преди това.

Тези, които са в състояние да се изчервяват, не могат да бъдат с черно сърце.

По-добре един ден да си истински човек, отколкото хиляда дни да бъдеш нечия сянка.

Вашият дом е мястото, където вашите мисли намират спокойствие.

Човекът, който е в състояние да премести планина, е започнал с пренасянето на малки камъни от едно място на друго.

Ако направите грешка – смейте се над нея.

Най-доброто време да засадиш дърво е преди 20 години. Следващият най-добър момент е днес.

Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път.

Колкото по-силно стискаш, толкова по-малко имаш.

Ако си депресиран – значи живееш в миналото. Ако си притеснен – значи живееш в бъдещето. Ако си спокоен – значи живееш в настоящето.

Няма его, няма болка.

Владей ума си, за да не те владее той.