Показателите за здраве

Медицинските показатели за здравето се определят от самата Природа (константи – от които зависи да живеем или да не живеем). Колкото по-далеч са медицинските показатели за здраве от нормата (във всяка посока) – толкова по-лошо. Как правилно да ги регулираме?

Медицински показатели на здрав човек :

кръвно налягане   – 120/80   

дихателна честота в минута  – 16

сърдечна честота в минута – 78

хемоглобин – 130 гр / л

билирубин – 20

дневно количество урина – 1,5 литра при специфично тегло = 1020

тегло = (височина -100) + – 10 кг

кръвна захар – 5,5

рН на кръвта – 7,43

брой на белите кръвни клетки  – 4000

телесна температура – 36,60 ⁰ C

кръвен холестерол – 6,5

Кръвно налягане (артериално налягане) В атмосферата нормалното налягане е 760 мм, а нашето артериално налягане е 120/80. При това съотношение всяка клетка получава максималното количество кислород. Ако няма достатъчно кислород до левия пръст на десния крак, например, тогава организмът ще повиши артериалното кръвно налягане. Ниското или високото кръвно налягане показва, че човек прави нещо нередно. Не е необходимо да го регулирате с таблетки, има и друг начин!

Кислородът трябва да прониква в клетките с определен интензитет. Нормата на дихателните движения е 16 пъти в минута. Когато бягаш – 26 пъти в минута, след минута трябва да е 16, ако не се върне към нормалното, значи нещо не е наред.

Сърцето ни бие с определен ритъм. Обикновено това е 78 удара в минута. Бързият пулс показва липса на кислород в клетката. Основната функция на всички системи в тялото: да поддържат равновесие. Изядох 1 кг – изхвърлих 1 кг; изпих 1 литър – отделих 1 литър, поспах – поработих. Не можете да промените броя на сърдечните контракции с хапчета! Можем да променим само себе си. Ако сте викали или сте раздразнени, ядосани, тогава се отделя адреналин, който повишава кръвното налягане. За да го изхвърлите – потете се, плачете, отидете до тоалетната!

Основната константа на хематопоетичната система – хемоглобин (червен респираторен пигмент на човешката кръв), пренася кислород от дихателната система към тъканите и въглероден диоксид от тъканта към дихателната система. Много заболявания на кръвта (като анемия) са свързани с нарушение на структурата на хемоглобина, включително и наследствена. Нормата е 130 г на литър. Ако е повече (гъста кръв), това означава, че пием малко вода. Ако са по-малко от 130 – малко червени кръвни клетки, малко кислород за клетките; или паразитите се хранят с червени кръвни клетки или не се абсорбират вещества за изграждането на хемоглобин.

Билирубинът  е показател за черния дроб. Той е оранжево-кафяв пигмент на жлъчката, продукт от разпадане на хемоглобина. Образува се главно в черния дроб, откъдето влиза в червата с жлъчка, малка част – в кръвта. Определянето на билирубин в кръвта и урината има диагностична стойност при някои стомашно-чревни заболявания. Нормата на билирубин 20.3.

Бъбреци и кожа. Ежедневно отделяме 1,5 литра урина със специфично тегло 1020 (плътност на токсините). Вдишваме отрова – половината се изхвърля от черния дроб, половината от бъбреците. Намаляването на специфичното тегло (плътността на токсините) показва нарушена бъбречна функция. Ако отделим 0,5 л урина – пием малко вода и вътрешният ни „аквариум“ е подкислен. В аквариум с истински риби 20 литра вода се сменя веднъж седмично. В същото време водата за рибите е защитена от хлор, а ние и децата пием вода направо от чешмата! Така е и с нашият организъм, и с нашите клетки – искат да живеят в чиста вода, и трябва да им я доставим. Ако ние не отделяме достатъчно урина (не пием вода), бързо остаряваме: първо има „бръчки“ по панкреаса, черния дроб, бъбреците, после по лицето, а след това – обща атрофия.  

Формулата за определяне нормата на телесно тегло:  Тегло = височина минус 100 + – 10 кг. Отлагането на мазнини се влияе главно от хормони и храна. За затлъстяването трябва да се провери ендокринната система!

Мазнините са запаси от вода и енергия. Ако не пием вода, тогава запасите под формата на мазнини ще се натрупват ускорено върху гърдите, корема и бедрата. Също толкова важно е да се следи качеството на храната и да се спазва режим на хранене. Не трябва да забравяме за физическата активност!

Захар в кръвта  (нормално 5,5) – запасът на енергия за един ден. Остатъците от глюкоза образуват полизахарида гликоген, основният запасен въглехидрат при хора и животни. Той се отлага под формата на гранули в цитоплазмата на клетките (главно в черния дроб и мускулите), следователно при повишаване на захарта е необходимо да се почистват клетките (чрез почистване на червата, черния дроб, бъбреците, лимфата), а не да се „тормози” панкреасът. При липса на глюкоза в организма гликогенът се разгражда от ензимите до глюкозата, която навлиза в кръвния поток. Регулацията на синтеза и разграждането на гликоген се осъществява от нервната система и хормоните. 

pH – основният показател за кръвта – нормално 7.43. При рН = 7,41 настъпва смърт.

Водата се разлага на H + и OH-, където OH-   е хидроксилен анион със свободен електрон, и водородният йон (протон) Н + – убиец. За поддържане на pH на кръвта се използват предимно калциеви йони. Ако в организма няма достатъчно калций, той започва да се измива от костите и ставите – възниква остеопороза. Освен това и зъбите се разрушават, ноктите се нацепват, косата пада.             

Скалата на киселинността (или алкалността) се разпределя от 1 до 14. Където: 7 е неутрална стойност:

 • От 7 до 1 киселинността се увеличава,
 • от 7 до 14 увеличава алкалността.

Когато pH на кръвта от 7,43 е леко алкална среда. Ето защо положително заредената (кисела) вода е опасна, убива ни. Живата вода е алкална, а мъртвата – кисела. Ако пием алкална вода, тогава се поддържаме. В спешната медицина реаниматорът винаги измерва pH на кръвта и влива венозно алкални разтвори. Калций, магнезий, натрий и калий алкализират тялото.

Имаме 4000 левкоцити – бели кръвни клетки, ако са повече – това означава, че в тялото има възпалителен процес (бори се с инфекция, токсини), ако са по-малко, то битката е загубена – смърт. За левкоцитите е нужно качествено клетъчно хранене и електрони.

Температурата на водата в тялото е нормална при 36,6⁰ С. Повишаването на температурата показва борбата на имунната система срещу инфекция. По-добре е да не се намесвате с антипиретични лекарства, а да помогнете с много алкални напитки. При повишаване:

 • Телесна температура 37⁰ С – започва борба с инфекцията,
 • 38⁰ С е активната фаза,
 • 40⁰ С – тежка битка,
 • 41⁰ С – смърт.

Но ако телесната температура се понижи до 35⁰ С – след бойните действия няма енергия, необходимо е хранене на клетките и обилно пиене.

Холестерол – мазнина, от която се състоят нервните влакна, произвежда се от организма на човек. Клетъчната мембрана е покрита с холестерол, който предотвратява слепването на клетките. Холестеролът е в основата на много хормони. Има два вида холестерол: „добър“ и „лош“ . Лошият холестерол, комбинирайки се с протеини, образува мастно-протеинови комплекси (LDL – липопротеини с ниска плътност): те са основа за появата на атеросклеротична плака и основен виновник в развитието на атеросклерозата. „Лошият“ холестерол се произвежда не само от самия организъм. Приемаме го с храната, особено рибен хайвер, яйчен жълтък, черен дроб, бъбреци и мозъци. За натрупването на „лош“ холестерол допринасят и храни, богати на наситени мастни киселини. Много от тях има в млечните продукти и в животинските мазнини. „Добрият” холестерол не се намира в храната, а се произвежда от самия организъм под влияние на системни физически тренировки, включително и при пациенти, прекарали инфаркт на миокарда или инсулт. За разлика от „лошия“, „добрият“ холестерол отделя излишните мазнини и плаки от стените на кръвоносните съдове и ги отвежда за унищожаване и евакуация в черния дроб. Концентрацията на „добрия“ холестерол се увеличава в кръвта и при прием на 60 -70 мл на ден силни напитки или чаша вино, но не повече. Ако редовно ядете майонеза, масло, пиете мазно мляко, обичате котлети или пържени храни и при това практически не се движите, можете да бъдете сигурни, че нивото на „лошия“ холестерол в кръвта ви е повишено. Можете да провеждате лабораторни кръвни изследвания във всяка медицинска институция. Нормата на холестерола е 6,5.

Основната константа: pH – 7,43! Нейното нарушение води до нарушение на всички останали показатели. Нашето тяло отделя излишната киселинност чрез урина, пот и бели дробове (въглероден диоксид) и може да съхранява алкални минерали. За да поддържате основната константа, трябва:

 • съзнателно да пиете вода  (30 – 40 мл на килограм тегло);
 • да пиете алкална вода .

Всички показатели са зависими от кислорода и водата. Кислородът присъства във въздуха, стойността му е постоянна и трябва да пием водата правилно, съзнателно и ежедневно. Питейната вода е основно и задължително, но не винаги достатъчно условие за поддържането на основната константа. Помощници на водата са:

 • правилно и пълноценно (клетъчно) хранене;
 • чистота на организма (клетки) – от токсини, паразити.

Преминахме от сложното към простото.!За да бъдете здрави и да поддържате показателите на организма в норма, е необходимо да дадете на своя организъм (клетката): 

 • вода;
 • клетъчно хранене;
 • кислород (кръвта го доставя в клетката, а кръвта е вода с еритроцити – червени кръвни клетки (изградени от клетъчното хранене – 514 аминокиселини и четири железни атома);   
 • горепосочените точки трябва да се изпълнят на чист организъм.

Наричаме това философия на здравето! Всеки човек може да осмисли и разбере това. Само тези четири стъпки всеки ден и през целия живот, и тялото ви ще ви отговори със здраве и дълголетие. Мнозина могат да не са съгласни, но какво да кажем за физическата активност, позитивното мислене, липсата на стрес, психологията и т.н. Може да погледнете на физическата активност като почистване на тялото (почистване на лимфната система). Всичко това е правилно, а всичко останало е необходимо! Четири основни точки в комбинация с позитивно мислене и физическа активност, позволяват на човек да работи компетентно с физическото си тяло. Публикувано в:http://econet.ru.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *