Павел Ким за далака

„Далакът изпълнява сериозни и важни функции в тялото. Той „извлича“ хранителни вещества от това, което ядем и ги пренася в тялото. Подобрява функцията на имунната система.

Отговаря за интелекта: помага за генериране на идеи, концентрация, запомняне и анализиране. Но този важен орган, за съжаление, е много крехък. Проблемите със далака са нещо, което виждам в практиката си всеки ден.

Дисбаланс на далака: причини

Основната причина за дисбаланса на далака и панкреаса е недохранването: бързи храни, суха храна (сушена, пържена, пушена), храна в движение или в режим „заровен в телефона“.

Традиционната китайска медицина разграничава два основни вида дисбаланс в далака: стагнация и дефицит на енергията Ци в този орган.

Стагнация на Qi на далака

В този случай тялото, така да се каже, работи в излишък. Класически симптоми:

Пълнота. Метаболизмът се влошава, има малко енергия, докато човекът се опитва да компенсира липсата на енергия, яде още повече и бързо наддава на тегло. Пълнотата е придружена от оток.

Тревога. Постоянна, необяснима тревожност, която обикновено няма реална основа.

Жажда за сладко. Далакът „управлява“ сладкия вкус, така че при застой човек се хвърля на сладко. А сладкото допълнително отслабва далака.

Дефицит на Ци в далака

Тук картината е малко по-различна. Обичайните симптоми в този случай са:

Синдром на раздразнените черва. Това са болки и спазми в корема, гадене, къркорене в корема, метеоризъм, запек или, обратно, диария.
Умора. Усещането за хронична умора е придружено от „мъгла“ в главата.
Слабост в крайниците. Понякога се усеща като някаква тежест, особено в краката. Мускулите стават като памук, тонусът намалява и отново се появява подуване.
Капилярна чупливост. Това се дължи на факта, че далакът не може да задържи кръвта в съдовете.

В този случай човекът също е подложен на постоянна тревожност, безпокойство. В главата му се роят много мисли, които му пречат да заспи.
Друг често срещан симптом при проблеми с далака е загрижеността за другите за сметка на собственото здраве. Да помагаш на другите и способността да жертваш комфорта си в името на друг е добро само по себе си, но в този случай саможертвата има прекомерен, болезнен характер. Човек е изтощен на всички нива: умствено, емоционално, телесно.
Да, и още. Когато далакът е в дисбаланс, той превръща хранителните вещества в слуз (вместо в Ци и кръв). Тогава човекът има много слуз, включително в назофаринкса, а изхвърленото често ще бъде в бяло.
Как и с какво се храним силно влияе върху здравето на далака. Има няколко прости правила, които трябва да следвате:
Задайте му режим на хранене
Далакът отслабва, ако човек няма ясна диета. Яжте по график. Ако обядвате в един, опитайте се да го правите всеки ден.
Важно: 5 малки порции през деня са по-добри за слаб далак, отколкото 3 големи. Но те отново трябва да са по график. Далакът обича, когато храната пристига по график, той се подготвя за това и се чувства страхотно.
Ако се храните според режима в продължение на 2 седмици, тогава цялата храносмилателна система ще се приспособи към това и ще работи гладко.
Яжте с удоволствие
Това не е лукс, а необходимост. Ако ядете с удоволствие и благодарност, в приятна компания, далакът ще ви благодари. По възможност яжте по-често на открито, това е полезно и за далака. Няма нужда да пишете нещо, докато ядете, седнете на таблета, телефона, важно е да се концентрирате върху храната. Дайте си 10-15 минути, за да се насладите на храната си. Направете си правило никога да не ядете, когато сте стресирани, ядосани и т.н.
Само си мислите, че храната в този случай ще ви успокои – напротив, стресът ви блокира енергията в далака. След известно време ще получите всичко, за което писах по-горе: болки в корема, слабост, умора и т.н. Затова първо се успокояваме, после се храним.
Избягвайте студени храни
Ако имате отслабен далак (изобщо или в момента), тогава минимизирайте консумацията на сурови зеленчуци или храна направо от хладилника. Студените храни отслабват „храносмилателния огън“ и провокират дефицит на енергията Ци в далака. Яжте повече варени и топли храни.
Храни, полезни за далака
Яжте повече пълнозърнести храни. За по-лесно храносмилане е добре зърното да се накисва за няколко часа преди варене. Ориз, пшеница, овес, просо, елда, леща, боб, грах от всякакъв вид – това е, което можете да ядете всеки ден. От зеленчуците предпочитайте жълтите и оранжевите: тиква, сладки пиперки, както и сладки кореноплодни растения: моркови, пащърнак, картофи, ряпа. Месото и рибата са най-полезни за далака: пилешко, телешко, особено черен дроб или бъбреци, аншоа, скумрия, риба тон. Плодове като грозде и круши са добри за тонизиране на далака. Полезни при дефицит на Ци са медът, канелата и анасонът, както и топлите билкови чайове.

Храни, вредни за далака
Ако далакът е здрав, тогава малко сладко ще му бъде от полза – разбира се, нямам предвид сладкиши и торти, а естествени продукти. Но ако има дисбаланс в далака, тогава сладкият вкус го потиска. В този случай за известно време е по-добре напълно да се откажете от сладкишите, докато далакът „дойде на себе си“. Важно е да избягвате храни, които са „сурови“: алкохол, мазнини, бързи захари и млечни продукти (кисело мляко в малки количества е добре).
Важна забележка
Ако далакът не реагира на добра диета, той може да бъде претоварен от стрес, липса на движение, прекомерно безпокойство, болест или влажен климат. Тези фактори също трябва да се вземат предвид, въпреки че основното остава храненето.
Акупунктура за далака
Ако имате начален стадий на заболяването, тогава ще бъде достатъчно да следвате препоръките за хранене, които дадох по-горе. Ако въпросът вече е отишъл далеч, симптомите са изразени и вие сами не можете да се справите, акупунктурата е препоръчителна.

Акупунктурата работи добре при всички проблеми, свързани с далака. Премахва както стагнацията, така и дефицита на енергията Ци, отваря запушените канали и подхранва тялото с енергия. Тогава безпокойството, желанието за сладко преминават, подуването спада, човек губи тегло. Интелигентността, паметта, концентрацията на вниманието се подобряват – главата става ясна. В същото време други органи също се нормализират – защото доброто здраве е възможно само при координираната работа на всички органи. За това е акупунктурата.“

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *