Нови китайски лекарства

 

bigstock-medical-doctor-holding-a-world-49089542-sПървото разработено от Китай лекарство срещу СПИН ще бъде пуснато на пазара през август. Очаква се то да помогне на десетки хиляди заразени с ХИВ вируса.

Медикаментът с името Албувиртид (Albuvirtide) бе одобрен наскоро от Държавното управление за контрол на лекарствата, се казва в съобщение на уебстраницата му, пише:http://bulgarian.cri.cn/

Разработено от компанията „Frontier Biotechnologies“, чието седалище е в гр. Нанкин, лекарството може да се инжектира веднъж седмично. То е в състояние да блокира сливането на вируса и мембраните на клетката-гостоприемник, прекъсвайки жизнения цикъл на ХИВ вируса в най-ранния му стадий. Това може да подобри качеството на живот на пациента и да намали разходите за лечението, твърдят от компанията. Все още обаче не се съобщава цената на новото лекарство.

Джао Дзянджун, представител на центъра за одобрение на лекарствата към държавното управление, каза в съобщение, публикувано на страницата на Националната здравна комисия, че то „предлага нови възможности за лечението на ХИВ“ в Китай. Появата на Албувиртид не означава само „пробив на местно разработено лекарство за ХИВ“, но и промяна в ситуацията с липсата на нови лекарства за лечението на ХИВ/СПИН, добавя той. Освен това то предлага алтернатива за пациентите, които са развили резистентност към вече съществуващите лечения.

В момента в Китай се използват или генерични, или вносни лекарства, и повечето болни от ХИВ/СПИН приемат по няколко таблетки на ден, обяснява У Хай, директор на центъра за инфекциозни заболявания към пекинската болница Йоу’ан. „В сравнение с вносните лекарства за борба със СПИН, които трябва да се приемат по веднъж всеки ден, ние открихме, че страничните ефекти от Албувиртид са минимални, особено върху черния дроб. Надяваме се това първо разработено в Китай лекарство да предостави нови варианти за лечението на пациентите с ХИВ.“, казва той.

Болницата, където работи У Хай, заедно с още 10 такива, участваха в клиничните изпитания на новото лекарство в продължение на 10 години със стотици пациенти.

Според доклада за развитието на националните здравни услуги през 2017 г., представен от Комисията по здравеопазване, през миналата година в Китай са регистрирани над 57 000 нови случая на заразени с ХИВ вируса и над 15 000 починали от заболяването.

„В момента ситуацията с ХИВ/СПИН в Китай е достигнала критичната си точка и е голямо предизвикателство за превенцията и лечението на заболяването“, казва Уан Тао, директор на центъра за одобрение на лекарствата към държавното управление.

Миналата година Държавният съвет публикува план за действие за превенцията и лечението на ХИВ/СПИН в страната, чиято цел е до 2020 г. на 90% от заразените в страната да им бъде поставена диагноза и назначено лечение. „Без значение дали лекарствата са вносни или местно производство, тези, които са от неотложна нужда и ще бъдат от полза за голям брой от пациентите, винаги са с приоритет в листата на медикаментите, чакащи одобрение.“, каза Уан Тао.

Група китайски учени обявиха, че е отбелязан прогрес в разработката на лекарство за лечението на Алцхаймер.

То носи името GV-971 и е дело на Китайския университет по океанология, Шанхайския институт Материя медика към Китайската академия на науките и фармацевтичната компания „Green Valley Pharmaceutical“, които работят върху него вече 21 години.

Лекарството е в третата фаза на клинични проучвания, която е последна от тестовете преди то да бъде пуснато на пазара. Участниците в проучването приемали по 450 гр от GV-971 перорално по два пъти на ден в продължение на 36 седмици и резултатите показали подобряване на конгнитивните функции. Извлечено от кафяви водорасли, лекарството е насочено към пациенти с лека и умерена форма на Алцхаймер. Независимите опити с животни също показали, че то може да регулира имунната система и да намали възпаленията на нервите, както и да подобри познавателните функции, пише:http://bulgarian.cri.cn/

Болестта на Алцхаймер представлява необратимо прогресивно мозъчно разстройство, което бавно руши паметта, уменията за мислене и способността да се изпълняват прости задачи. От него страдат около 48 милиона души в света, като броят им се очаква да се увеличи със застаряването на населението. За момента няма ефективно лечение на заболяването.

Разработеното от китайските учени лекарство открива нов път за лечението на Алцхаймер и предоставя на пациентите надежда и ново решение, каза водещият проучването Гън Мейю.

Китайските учени работят и върху ново лекарство за левкемия, съобщиха от Китайската академия на науките, пише:http://bulgarian.cri.cn/

То носи името HYML-122 и бе одобрено от Държавното управление на лекарствата за клинични проучвания през юни. Учените от провинция Анхуей работят вече четири години върху разработката на новото лекарство.

То е насочено към пациенти с остра миелогенна левкемия, която често завършва с фатален край и уврежда ДНК на стволовите клетки в костния мозък, които формират кръвта, в резултат на което се появяват анормални кръвни клетки. Без лечение пациентите с остра миелогенна левкемия умират за няколко седмици или месеца.

Генът FLT3 е един от най-често мутиралите при това заболяване. Проучванията показват, че 30% от случаите на този тип левкемия са свързани именно с него. Миналата година през месец май САЩ одобриха първото лекарство за лечението на заболяването, но то води до странични ефекти като албинизъм. Затова има спешна нужда от по-безопасно и ефективно лекарство, казва водещият на изследването Лиу Цинсун.

При опитите с животни HYML-122 лекарството показа, че е безопасно и ефективно. Ако и клиничните тестове бъдат успешни, то може да се окаже решение за пациентите, особено тези в късен стадий на заболяването.

Новото лекарство е патентно защитено и може да бъде пуснато на пазара след петгодишни клинични тестове.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *