Лопен

Лопен (Verbascum phlomoides) представлява двугодишно мъхесто-влакнесто растение. Нарича се още овча опашка, богородична хурка. Отнася се към семейство Scrophulariaceae (Живеничеви).
Устройство на лопен
През първата година от своето развитие билката образува розетка от листа, а през втората – покрито с власинки, право стъбло, със заострени, сиво-зелени, власинкови листа. Базалната розетка е с големина до 60 см в диаметър. Достига височина до 1,2 метра. Коренът е дълбок. Произвежда големи, дълги, плътно запълнени жълти съцветия. Цветовете са разположени на върха на стъблото в клас с форма на пирамида. Чашката и венчето са петделни. Тичинките са пет, сраснали за венчето. Плодът е многосеменна кутийка. Цъфти от юни до септември месец, а семената узряват от август до октомври. Видът има както мъжки, така и женски плодни органи и се опрашва от насекоми.

Разпространение на лопен
Лопенът расте в Европа и Азия. Вирее в тревисти, песъчливи места, из храсталаци, край ливади и ниви. Не може да се развива на сянка. Расте както на суха, така и на влажна почва.
Използваема част на лопен
Използват се цветовете, които се берат сутрин, преди изгрев слънце през месеците юли-август. Растението, прибирано по време на цъфтеж, трябва да се изсушава бързо и внимателно или ще загуби лечебните си качества.

Химичен състав на лопен
Изолирани от билката вещества са:сапонини; етерично масло; горчиви вещества; мастни киселини; кумарини; флавоноиди; полизахариди; мастни киселини; фенолни киселини;
глюкозиди и др. От цветът на този вид лопен са извлечени иридоиден естерен гликозид, ацилиран с р-кумаринова киселина, заедно с естери на кафеената киселина, вербаскоцид и форзитозид B. В растението са установени още форситозид В, фенилетаноиден тригликозид, ацилиран с кафеева киселина. Корените и семената на лопена съдържат сапотоксин, наречен ротенон. Билката може да съдържа още слуз, смола, сапонини, летливо масло, флавоноиди (хесперидин, вербаскозид), гликозиди (аукубин), производни на кафеената киселина (кафеева, ферулова, протокатехунова и вербаскозидна), стероли и танини. Също така е получен сапонин идентифициран като десрманозил-вербаскосапонин. Някои източници твърдят, че лопенът съдържа кумарини, но това не се подкрепя от наличните в момента клинични данни.
Лечебни свойства

Традиционната лекарствена употреба на лопеновите цветя се свързва с катар на горните дихателни пътища, кашлица и настинка, астма, спазматични кашлици и други заболявания на дихателната система. Счита се, че техните фенолни съставки са отговорни за противовъзпалителната и антимикробната активност на билката. Тя е известна с диуретичните си, аналгетични, отхрачващи и антисептични свойства. Въпреки че са докладвани сравнително малко фармакологични проучвания върху билкови препарати от лопен, фармакологичната активност на някои съставки, по-специално иридоидния аукубин и фенилетаноидния гликозид вербаскозид (ацеозид), са били широко проучени.
Свойства на билката: противовъзпалително; отхрачващо; омекчаващо действие.
Ефикасността на лопена като леко отхрачващо, успокояващо и омекотяващо вещество се дължи на наличието на сапонини и лепкави вещества, като се има предвид, че неговата противовъзпалителна, антимикробна и диуретична активност е свързана с фенолните съединения, флавоноидите и фенилетоноидите в него.
Намира приложение при: бронхопневмонии; бронхити; катари на горните дихателни пътища; ларингити и др. Използва се още при хемороиди, бавно заздравяващи рани, язва.
Семената се употребяват като противопаразитно средство срещу тении в организма. Те вероятно съдържат сапонини и затова трябва да се използват с повишено внимание. Цветовете и листата на лопена действат антисептично, стягащо, обезболяващо, омекотяващо, отхрачващо. Инфузията от тях се използва вътрешно за лечение на различни респираторни заболявания (както вече бе споменато – кашлица, бронхит, астма, дразнене на гърлото). Инфузия от пресни или сухи цветя в зехтин се използва за лечение на болки в ушите, рани, циреи и др.

Начин на употреба: запарка – 1 супена лъжица нарязана билка се залива с 400 мл. вода. Престоява около 20 минути и се пие по 1 кафена чашка три пъти дневно.
Растенията от рода Verbascum (Scrophulariaceae) са богати на биологично активни съединения, широко се използват в народната медицина и хомеопатичната практика на много страни и са интересни като фармакологични материали. В частност, диви V. phlomoides в Грузия се използват за много болести, така че химическият му състав е добре проучен. Въздушните части на V. phlomoides заедно с цветните глави (500 г сушен материал на въздух) се екстрахират с метанол (50%) на водна баня при 60 ° С. Екстрактите се събират, филтруват се и се дестилират под вакуум. Водният остатък се изпарява и се обработва с петролиев етер за отстраняване на баластни материали. Полученият воден концентрат се филтрува. Последва специална обработка на същия, за да се включи като билков медикамент при необходимост.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *