Хомеопатия в денталната медицина

Едно споделено предложение за хомеопатично лечение на парадонтит и други приложения на хомеопатията в стоматологичната практика от д-р Нина Еленкова-Пападопулу, лекар по Дентална медицина – детски зъболекар, специалист по Класическа хомеопатия и Шуслерова терапия, Бахов терапевт и Австралиийски цветни есенции:

Парадонтитът представлява възпаление на меките тъкани около зъба и всички структури, които го поддържат. Статистиката на това заболяване е плашеща, а последствията от него са изключително сериозни. Според Световната здравна организация, почти цялото възрастово население е засегнато в някаква степен, а като главен виновник за това е неправилната грижа за зъбите. При натрупване на зъбна плака и последващо развитие на зъбен камък, стартира възпалителен инфекциозен процес. Възпалението прогресира в дълбочина, засяга и костта, която бавно започва да се разгражда. Зъбите започват да се клатят, може да се стигне и до загубата им. За да го предотвратим, от основно значение е зъбната хигиена. Важно е да мием зъбите след всяко хранене, минимум по 3 минути. Тук ключов момент е, че не бива го правим непосредствено след ядене, когато пада нивото на рН в устата, повишава се киселинността и започва извличане на микроелементи от емайла(съответно той става по-мек). Вечерното и сутрешното миене на зъбите са задължителни, както и почистването със зъбен конец, който достига до повърхностите, до които четката няма достъп. Вече имаме на разположение и малки интрадентални четчици, с които можем да достигнем кухините между зъбите ниско долу към венеца. Ако използваме тези средства, можем да намалим зъбната плака с до 50%. Внимавайте с избора на четка – нека не е много твърда, особено за тези, които имат възпалени и кървящи венци. Друга важна хигиенна мярка е почистването на езика. Прави се със специална четка, тъй като повърхността му не е гладка и върху нея се задържа налеп, който е предпоставка за ускорено развитие на микроорганизми. Водите, които ползваме за жабурене, също имат такава цел.

Криви зъби, лоша захапка, лошо поставени пломби или стари и счупени, лоши корони и мостове са също фактори за задържането на хранителни остатъци и образуване на зъбна плака. Някои пациенти дълго време не посещават стоматолог. За всички тях, е добре да знаят, че при кървене на венци или метален вкус и неприятен дъх в устата, не бива да отлагат прегледа, както и при възпалени, подути венци или при поява на джобове между зъбите и венците. Всички те може да са признаци на гингивит (възпаление само в меките тъкани), което предшества парадонтита.

  • Препоръки за лечение на парадонтит:

Подходът е индивидуален – трябва да се направи саниране на устната кухина, смяна на лошите пломби, да се види, каква е причината за възпалителния процес и да се подобри хигиената в устата. Освен елеминирането на локалните фактори, обикновено препоръчвам на пациентите си и подходящи хомеопатични средства, които могат да ускорят и да подпомогнат оздравителния процес.

При почистване на зъбния камък, препоръчвам прием на Арника D30 по една доза, непосредствено след манипулацията. Арника намалява негативните ефекти от травмата върху засегнатите тъкани, действа обезболяващо и помага за по-бързото спиране на кървенето.

При тежки форми на парадонтит с разязвявания и с гноене е подходящо лекарството Меркуриус солубилис D30. Тук може да се включат и Шуслерови соли № 11 и № 12, за изчистване на гнойни процеси – по 5 таблетки дневно, за дълъг период от време – поне 2-3 месеца.

Основно хомеопатично лекарство и особено за парадонтит е Hakla Lava, която има голям ефект върху заболявания на костите и особено към челюстите.

При остри състояния се прилага Hakla Lava D30 – по 1 доза 2 пъти на ден за 2-4 седмици или до настъпване на подобрение.

При хронично състояние (генерализиран парадонтит) препоръчвам Hakla Lava D10, по 1 доза 2 пъти на ден за 2 месеца. При нужда може да се повтори този курс на лечение след интервал от 1 месец или да се продължи за още 2 месеца.

Може да се използва и следната комбинация Шуслерови соли – № 1 и № 2 сутрин по 5 таблетки; № 7 и № 11 вечер по 5 таблетки, които правят парадонта по-здрав и еластичен. По принцип тази комбинация соли препоръчвам и при всички малки деца, като профилактика срещу кариеси, тъй като подпомагат вътречелюстната минерализазия на непробилите зъби, в дозировка по 1 таблетка от всяка сол дневно, за дълъг период от време.

  • Други приложения на хомеопатията в стоматологичната практика:

В лечението на гингивити може да се използва Hakla Lava D10 – 2 пъти по 1 доза дневно, за период от няколко месеца. Това лекарство се съчетава чудесно с Шуслерови соли № 3, 4 и № 5, по 2 таблетки от всяка сол дневно. Целта е възможно най-бързо да се овладее възпалението, да се подобри кръвооросяването и състоянието на венците.

Ортодонтските корекции стават все по-често използвани, което е чудесно, а хомеопатията може да помогне за намаляване на болката и за по-бързо възстановяване. Тук препоръчвам Шуслерови соли № 1 и № 2 – 3 пъти по 2 таблетки дневно и Арника D6 – по 1 доза, 2 пъти дневно при болка след поставянето на ортодонтски апарат или брекети. Така терапията протича по-леко, по-бързо и по-успешно.

Изключително добър ефект се наблюдава и от приложението на хомеопатичните лекарства Арника, Фосфор и Хиперикум при екстракция на зъб, особено ако става дума за мъдрец.

За предотвратяване на появата, на усложнения, може да се използва Арника D30 – по 1 доза, 3-4 пъти дневно за няколко дни след манипулацията, до настъпване на подобрение. Намалява болката, предотвратява кървенето и отока на тъканите, ускорява заздравяването, предотвратява появата на възпаление.

При кръвоизлив с ярко червена кръв след изваждане на зъба, може вземете Фосфор D30, на всеки 30 минути по 1 доза до спиране на кървенето.

При усещане на остра, невралгична болка може да се приложи Хиперикум D30 – 3 пъти по 1 доза дневно, до настъпване на подобрение.

Някои пациенти са по-изплашени не толкова от предстоящата болка, колкото от неприятните усещания по време на стоматологичните манипулации, свързани с рефлекторно гадене и позиви за повръщане. За всеки, който има подобни оплаквания, е подходящо хомеопатичното лекарство Ипекакуана D30 – по 1 доза при нужда. За тези, които са силно изплашени и притеснени – Гелсемиум D30 – по 1 доза в деня преди посещението в кабинета, а в деня на самата манипулация – по 1 доза на всеки час. Подходящо е за хора, които изпитват силен уплах, като парализирани са от страха.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *