Кожата отразява душата

face-01Здравата кожа е много стабилен и балансиран орган, който не предизвиква и ни най-малкото безпокойство. Но, когато се разболее, кожата може да бъде много ранима, а заболяванията продължителни и мъчителни.

Очевидно е, че паметта за събитията в живота ни не изчезват безследно и всичко, което някога сме преживели, продължава да съществува.

Психологът Карл Густав Юнг предполага, че познанията и опитът, които сякаш са се изпарили, се съхраняват в междинна област, близо до егото на психиката, което той нарича „лично неосъзнавано”. То включва психично съдържание и процеси, които по някаква причина са отхвърлени от индивида и изместени от съзнанието. Това са някои тревожни мисли, интра-конфликти, морални проблеми или неподходящи емоции. Същата съдба може да имат и съдържания преди това осъзнавани, но забравени, тъй като в дадения момент те не са важни за човека. По този начин всички продукти на психичната дейност, които не съдържат в себе си достатъчно енергия, за да останат в ума, се изпращат в личното неосъзнавано.

От всички телесни органи, кожата е най-важният показател за душевното състояние на човека. Тя е един вид огледало, което отразява всяко психично разстройство. Много заболявания, засягащи кожата както бързо протичащите, така и хроничните, носят уникална информация, която ни позволява да разберем по-добре процесите, които се случват в психиката ни… Тези заболявания сигнализират за страх, тревожност, потиснати емоции и показват наличието на несъзнавани комплекси.

Хора, които се намират в хватката на неврозата, страдат от вътрешни конфликти и оказват пагубно влияние върху самите себе си и върху другите, са принудени да се държат много по-лошо, отколкото биха могли, да действат против волята си под натиска на несъзнаваното.

Показателни случаи:

При ученик се появява алергична реакция към стелките на училищните обувки, а след това проблемът се превръща в ужасна екзема на ходилата (ходилата са в близък контакт с външния свят). По този свръхчувствителен начин момчето реагира на хрома, който се използва за обработване на кожата на обувките. След известно време става ясно, че алергичната реакция съвпада с преминаването му в следващ клас, в който той страда от тиранията на учителя.

Жена, която преди това е имала престижна работа в модната индустрия, поради нещастно стечение на обстоятелства е била принудена да работи като касиер в бар, разположен в центъра на града, и да обслужва скучни, уморени от живота клиенти, нетърпеливо очаквайки края на работния си ден. Когато ръцете й се покриват с екзема, се установило, че тя е алергична към никел – метал, съдържащ се в монетите, с които постоянно се налага да е в контакт. Кожата на ръцете на жената отхвърлят работата й като касиер, защото тя самата не е осъзнавала упоритостта, с която психиката й се съпротивлява на сегашните й възможности и доходи.

Непрекъснатото психично развитие е от съществено значение, тъй като, ако не се освобождавате от остарелите идеи и неподходящите начини за адаптация, това може да причини енергийна стагнация и дори смърт. Символ на психичната адаптация и трансформацията, както и на еволюцията на душата, е излющването на кожата… Невъзможно е да не се обърне внимание на сходството на болния от псориазис със змия, която се опитва да се отърве от мъртвата си и отесняла й вече стара кожа. Ако змията не успее да свали кожата си, тя ще умре. За да продължи да живее, тя трябва да се освободи. По същия начин, човешката кожа с псориазис показва липса на подходяща психична адаптация.

Възможно е част от съдържанието на психиката, комплекси или архетип да са препречили свободното протичане на енергийния поток, което води до стагнация на психичната енергия и към регресия. При повърхностен психоанализ може да се приеме, че човек не е предприел своевременно важна стъпка от мързел, небрежност или страх, или поради факта, че не е знаел за необходимостта да се направи тази стъпка. На по-дълбоко ниво неосъзнатият свят на човека може да ни подскаже, че болестта е настъпила поради това, че някои интелектуални, емоционални, сексуални или духовните аспекти на живота са си останали неизползвани и вече са мъртви.

Екземата е като изригване на вулкан

Екзематозният процес, който започва с появата на първични везикули, е като миниатюрно изригване на вулкан. В мащаба на човешкия организъм той оказва въздействие, еквивалентно на събитие с планетарно значение, при което нажежена магма и газове се отделят от недрата на земята. Изхождайки от тази аналогия, разумно е да разглеждаме екземата като изригване на потиснато преди това психично напрежение в областта на неосъзнаваното.

Какво може да ни разкаже акнето?

Дерматолози и експерти по Аюрведа обединяват усилията си, за да създадат карта на акнето – тя може да ви помогне по-бързо да разберете какви са причините за сухотата, бръчките и обривите по лицето.

Според Аюрведа различните части на тялото ни отразяват вътрешното състояние на организма. Специалистът по Аюрведа, Mоника Уотърс и дерматологът Джошуа Цайхнер, ръководител на Катедрата по дерматология в болницата „Маунт Синай” в Ню Йорк, предлагат да не забравяме картата на акнето никога – тя е бърз начин да се определи причината за обривите и да ги отстраним. Първата стъпка за решаването на проблема е да променим начина си на хранене.

Причина за обривите и пъпките в областта на подбрадата, скулите и шията е най-вече хормонален дисбаланс в тялото – най-често пред определена фаза на менструалния цикъл. Пъпки и обриви по линията на скулите и брадичката възникват и поради изобилие от дрожди в чревната микрофлора (злоупотреба с брашно и сладко). В този случай д-р Цайхнер съветва да използвате козметични продукти със салицилова киселина и пероксид, а Моника Уотърс – ограничаване консумацията на тежка сметана, скорбяла, влажни и сладки храни (захар, сушени плодове, млечни продукти, бяло брашно, соя, печено, банани, вино).

Най-вероятно виновниците за появата на пъпки по бузите на лицето са ръцете ви. Следователно, първото правило – опитайте възможно най-малко да се докосвате по лицето. Освен това свикнете да забърсвате с антибактериални кърпички мобилния си телефон. Сменяйте често калъфката на възглавницата си и кърпата за лице. В противен случай натрупаната по кожата мръсотия и мазнина може да запушат порите. Според Аюрведа бузите са свързани с дихателните органи (особено с белите дробове), така че пушенето също може да предизвика акне, обяснява Уотърс.

В областта около носа и челото са концентрирани най-много мастни жлези. Основна причина за обривите в тази област е хормоналният „взрив” в юношеството и продължителният стрес. В Аюрведа челото е свързано и с нервната и храносмилателната система, така че влошаването на кръвообращението, скоковете на кръвното налягане и чревните проблеми също могат да предизвикат обриви.

Уотърс препоръчва да се пие повече вода и да се консумират по-малко промишлено преработени храни и ястия, както и ограничаване количеството на мазнините, получени от източници като сирене, мляко и хидрогенирани растителни мазнини (печива от магазините, сладкиши и захарни изделия). Струва си също така да включите в диетата си пробиотици и пребиотици за подобряване на храносмилането. За намаляване на стреса и укрепване на нервната система ще ви помогне йога, медитация и практиката за дълбоко дишане. Ако пъпките са се появили на носа, това може да е сигнал за проблеми с кръвното налягане. В такъв случай е препоръчително да ограничите консумацията на пикантни храни, месо, алкохол и кафе, като същевременно наблегнете на продуктите, съдържащи повече омега-3 мастни киселини (масло от ленено семе, орехи, авокадо и зехтин).

Забележка:  ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *