Връзката висока температура и мозък

В общественото мнение битуват много погрешни схващания за високата телесна температура, която всъщност е сигнал или симптом за нещо друго, случващо се в тялото. Високата температура сама по себе си не е заболяване! За този факт трябва да се сещаме всеки път, когато термометърът покаже повече градуси от нормалните 37 за човека.

Не е желателно веднага да се опитваме да понижим температурата, а с помощта на личния лекар или по-тесен специалист да идентифицираме първоизточника на инфекцията. Само тогава може да се приложи и адекватна терапия. Ето защо място за паника няма, особено при родителите на малки деца, които след като видят повишаване дори и с половин градус, посягат веднага към антипиретиците (температуропонижаващи медикаменти).

Високата температура се регулира от мозъка

Една от основните функции на хипоталамуса, наред с регулирането на чувството за глад, жажда, сърдечен ритъм и либидото, е да контролира температурата, затова често се нарича “термостат на тялото”.

Ако хипоталамусът получи сигнал, че температурата на тялото е по-висока, то започва да се зачервява и поти. Ако това не помогне, този дял от мозъка предизвиква втрисане. На пръв поглед може да изглежда парадоксално, но същият механизъм работи и при по-ниска телесна температура, предизвиквайки отново треперене, което причинява мускулни контракции, които пък спомагат да се повишат градусите.

Коя е най-честата причина за високата температура?

Вирусите и бактериите са основните виновници, които карат тялото да повиши температурата си. Оказва се, че повечето микроорганизми имат “тесен температурен прозорец”. Това означава, че дори повишение от само с един градус може да ги убие.

Когато тялото е заразено с патоген, хипоталамусът повишава вътрешната температура до ниво, при което вирусът или бактерията вече не може да оцелее (при повечето опасни микроорганизми е достатъчно телесната температура да се повиши не повече от два градуса). Така този малък, но изключително важен дял от мозъка побеждава патогена и респективно – инфекцията. Прост, но уникален природен механизъм, нали?!

Усложнения при висока температура

Най-често високата телесна температура означава бърз отговор на здравата имунна система, затова не трябва да се бърза с даването на температуропонижаващи медикаменти, а да се остави тялото само да се справи с инфекцията.

Човек обаче може бързо да се дехидратира от треската, дори ако не губи течности от повръщане или диария, тъй като водата се изпарява по-бързо от горещите повърхности, каквато в случая се явява тялото. Така че, колкото по-висока е температурата на кожата, толкова повече течности трябва да се приемат.

Малките деца се дехидратират по-бързо от по-големите малчугани и възрастните, така че е особено важно да бъдат насърчавани да приемат течности, най-добре чиста вода, с температура близка до нормалната на тялото.

Друго усложнение, което може да се наблюдава при деца на възраст между 6 месеца и 5 години, е припадък, предизвикан от треската (наричан още фебрилен припадък).

Фебрилните гърчове се задействат, когато вътрешната температура на тялото се повиши прекалено бързо и рязко. Обикновено продължават само няколко минути и макар, че са стряскащи за родителите, са безобидни за общото здравословно състояние. Разбира се, след подобен гърч детето задължително трябва да бъде прегледано от педиатър, който да изключи по-сериозна диагноза, включително менингит.

Лечение на високата температура

Когато телесната температура се повишава вследствие на бактериална или гъбична инфекция, колкото и да да се избягва приемът на антибиотици и противогъбични лекарства, в тези случаи те са неизбежни, дори животоспасяващи. Приемът им обаче трябва да става след изрично доказване с микробиологични изследвания, че става въпрос именно за бактерии или гъбички. Иначе ще са напълно безполезни и ще причинят само вреди на организма, включително и антибиотична резистентност, за която от години Световната здравна организация дава тревожни сигнали.

Но има и добри новини… Повечето трески са причинени от вируси. Те преминават от само себе си в рамките на около 96 часа и не изискват специално лечение. Това, което може да се направи, е да се подпомогнат възстановителните функции на клетките в тялото, които имат спешна нуждат от правилните вещества, за да се справят сами по-бързо с инфекцията.

Такива безценни микронутриенти за клетките са дванадесетте основни минерални соли. Немският доктор Вилхелм Шуслер още през 19 век осъзнава тяхното огромно значение за здравето на организма, затова в негова чест те днес се наричат Шуслерови соли, а Немският хомеопатичен съюз (DHU) е продължител на делото му, произвеждайки оригиналните соли според стандартите, завещани от д-р Шуслер.

Как да подпомогнем организма сам да се справи с високата температура?

При висока температура клетките се нуждаят от следните минерални соли:

От Шуслерова сол № 3 се взима по 1 таблетка на всеки 5-10 минути, при температура до 38.5℃.

Ако обаче телесната температура е над 38.5℃, се приемат соли – № 5 и № 8, които отново се редуват по 1 таблетка на всеки 5-10 минути.

След настъпване на подобрение, приемът на трите соли продължава за още няколко дни, по 3-5 табл. от всяка дневно.

Овладяването на треската може да се подпомогне и външно чрез помощта на Шуслеров мехлем № 3, който се втрива в зоната на гърба (плешките) и гърдите. Процедурата се повтаря минимум 2-3 пъти на ден.

С мехлем № 3 могат да се направят и температуропонижаващи компреси, приятни дори за по-малките деца. За целта челото и стъпалата се намазват с мехлема и отгоре се поставят мокри кърпи (на краката могат да се обуят мокри чорапи).

Какво е значението на тези три минерални соли в биохимията на д-р Шуслер?

Наричана често първа помощ при настинка и грип, Шуслерова сол № 3 има уникалната способност да спира размножаването на вирусите в клетките, потискайки възпалителните процеси и подсилвайки имунната система.

Шуслерова сол № 5 добавя бустерна доза енергия в клетките за още по-бързо възстановяване. Ролята на Шуслерова сол № 8 също е изключително важна – тя балансира течностите в клетките, подпомагайки процеса на детоксикация – при вирусната информация токсините в организма се увеличават многократно, за това пречистващият процес трябва да се стимулира допълнително.

Статия на:https://shuslerovi-soli.bg/

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *