Специален липид на омега-3 мастна киселина

Учени са открили липиден транспортер, който е от решаващо значение за регулирането на клетките, които произвеждат миелин, обвивката, предпазваща нервите.

„Учени от Сингапур демонстрираха критичната роля на специален транспортен протеин в регулирането на мозъчните клетки, които гарантират, че нервите са защитени от покрития, наречени миелинови обвивки. Констатациите, докладвани от изследователи от Duke-NUS Medical School и Националния университет на Сингапур в Journal of Clinical Investigation, могат да помогнат за намаляване на вредното въздействие на стареенето върху мозъка. Изолираща мембрана, обхващаща нервите, миелиновите обвивки улесняват бързото и ефективно провеждане на електрически сигнали в нервната система на тялото. Когато миелиновата обвивка се повреди, нервите могат да загубят способността си да функционират и да причинят неврологични разстройства. С напредването на възрастта миелиновите обвивки могат естествено да започнат да се дегенерират, което често е причината възрастните хора да губят своите физически и умствени способности.

Загубата на миелиновите обвивки възниква по време на нормалния процес на стареене и при неврологични заболявания, като множествена склероза и болестта на Алцхаймер“, казва д-р Sengottuvel Vetrivel, старши научен сътрудник в програмата за сърдечно-съдови и метаболитни нарушения (CVMD) на Duke-NUS и водещ изследовател на изследването. „Разработването на терапии за подобряване на миелинизацията – образуването на миелиновата обвивка – при стареене и заболяване е от голямо значение за облекчаване на всякакви трудности, причинени от намаляващата миелинизация.“

За да проправят пътя за разработване на такива терапии, изследователите се опитаха да разберат ролята на Mfsd2a, протеин, който транспортира лизофосфатидилхолин (LPC) – липид, който съдържа омега-3 мастна киселина – в мозъка като част от процеса на миелинизация. От това, което е известно, генетичните дефекти в гена Mfsd2a водят до значително намалена миелинизация и вроден дефект, наречен микроцефалия, което кара главата на бебето да бъде много по-малка, отколкото трябва да бъде.

В предклиничните модели екипът показа, че премахването на Mfsd2a от прекурсорни клетки, които узряват в клетки, произвеждащи миелин – известни като олигодендроцити – в мозъка води до недостатъчна миелинизация след раждането. По-нататъшни изследвания, включително секвениране на РНК на една клетка, показаха, че отсъствието на Mfsd2a причинява намаляване на групата от молекули на мастни киселини – особено омега-3 мазнини – в прекурсорните клетки, предотвратявайки узряването на тези клетки в олигодендроцити, които произвеждат миелин.

Нашето проучване показва, че LPC омега-3 липидите действат като фактори в мозъка за насочване на развитието на олигодендроцитите, процес, който е критичен за мозъчната миелинизация“, обяснява професор Дейвид Силвър, старши автор на изследването и заместник-директор на програмата CVMD.

„Това отваря потенциални пътища за разработване на терапии и хранителни добавки, базирани на LPC омега-3 липиди, които могат да помогнат за задържането на миелина в стареещия мозък – и вероятно за лечение на пациенти с неврологични разстройства, произтичащи от намалена миелинизация.“

Преди това проф. Силвър и неговата лаборатория откриха Mfsd2a и работиха в тясно сътрудничество с други екипи, за да определят функцията на LPC липидите в мозъка и други органи. Настоящото изследване предоставя допълнителна представа за значението на липидния транспорт за развитието на олигодендроцитни прекурсорни клетки.

Сега се стремим да проведем предклинични проучвания, за да определим дали хранителните LPC омега-3 могат да помогнат за повторно миелинизиране на увредените аксони в мозъка“, добавя проф. Силвър. „Надеждата ни е, че добавките, съдържащи тези мазнини, могат да помогнат за поддържане – или дори подобряване – на мозъчната миелинизация и когнитивната функция по време на стареене.“

Проф Силвър е безмилостен в изследването на широкообхватната роля на Msdf2a, откакто откри този важен липиден транспортен протеин, намеквайки за многото възможни начини за лечение не само на стареещия мозък, но и на други органи, в които протеинът играе роля, “ казва професор Патрик Кейси, старши заместник-декан по изследванията. „Вълнуващо е да гледаме как проф. Силвър и неговият екип оформят нашето разбиране за ролите, които тези специализирани липиди играят, чрез многобройните си открития.“

Публикувано на 5 май 2023 г в:https://www.sciencedaily.com/

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *