Дж. Витулкас за антидоти при хомеопатично лечение

Антидоти при хомеопатично лечение

„След като веднъж се постигне баланс на здравето чрез хомеопатично лечение, организмът става по-чувствителен към различни смущения (стресори) отпреди. Когато се установят максималните полезни влияния от хомеопатичното лечение, организмът става много сензитивен – нещо като ходенето по въже. Когато е бил болен от хронична болест, той е наподобявал труп на земята, който няма накъде повече да пада. В това състояние организмът може да понесе употребата на наркотици, пиене на кафе, вземане на всякакви лекарства и подлагане на стрес в живота, но ще остане в същото патологично състояние: епилепсия, ревматоиден артрит или астма, или каквото и да е друго хронично заболяване. От момента, в който пациентът започва да се чувства по-добре или излекуван, е свободен да се радва на живота, но способността му да понася неудобства значително намалява. Един по-силен стрес може да разбалансира организма и да се яви като антидот, който ще доведе до връщане на предишното му състояние.

Всеки организъм има своите собствени конкретни слабости и следователно е по-податлив към определени уникални и специфични влияния на антидоти.

Има девет антидотиращи фактора, които влияят на пациентите, и тези влияния трябва да бъдат взети под внимание, когато се оценява ефектът от лекарството.

Фармацевтични средства и ваксинации

Употреба на конвенционални медикаменти, като кортизон, преднизолон, транквиланти, седативи, силни болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, със сигурност взаимодействат с хомеопатичното лекарство, защото имат силно влияние върху физиологията на организма.

Антибиотиците също могат да предизвикат връщане на болестта в много случаи. Просто алопатично лекарство като аспирин обаче рядко може да окаже влияние върху действието на лекарството ( освен ако пациентът не е алергичен към него).

Ваксинациите могат да имат дълбоко и продължително влияние особено когато са направени след успешно хомеопатично лечение. За щастие, това рядко се случва, тъй като повечето ваксинации се правят в ранните години – преди хомеопатичното лечение.

Когато се приложат след хомеопатично лечение обаче, често причиняват пълен релапс ( възвръщане; рецидив). Ваксинациите могат да предизвикат много смущаващи ефекти върху цялостното здраве на човека.

– Наркотици

Наркотиците като марихуана, кокаин или хероин трябва да се избягват на всяка цена, тъй като те ще антидотират или повлияят действието на хомеопатичното лекарство. Въпреки че често се казва, че марихуаната е лек и безвреден наркотик, опитът доказва, че е така. В противовес на това не е доказано умерената употреба на тютюн да взаимодействат с хомеопатичното лекарства. Същото се отнася и за алкохола, ако отново е в умерени количества.

– Кафе

Кафето и други продукти, които съдържат голямо количество кофеин, трябва да се консумират пестеливо или въобще да се игнорират по време на и след хомеопатично лечение. Много често човек, повлиял се добре от лечението, преживява частичен или пълен релапс, след като започне да пие кафе. Кофеинът има силно влияние върху нервната система; превъзбужда организма и ще причини антидотиращ ефект рано или късно в зависимост от индивидуалната чувствителност. Малки дози кофеин като тези в торти и сладолед не вредят. (Безкофеиновото кафе може да се консумира умерено, тъй като количеството на кофеин в него е много по-малко). Може да се пие умерено черен чай.

– Сериозен умствен или емоционален стрес.

Ханеман пише, че постоянният емоционален стрес подкопава хомеопатичното лечение. И наистина – често ще забелязваме, че човек, който изживява емоционално или умствено напрежение, ще бъде склонен към релапс. Стрес, свързан с емоционалния живот – особено еротичните и романтичните аспекти, може да има такова дълбоко влияние върху психиката, че да се стигне до пълно връщане на болестта. В днешно време западното общество е обзето от финансова несигурност, тревожност, съревнование и напрегнати взаимоотнощения. В тази атмосфера е изключително трудно да се поддържа оптимално състояние на здраве и благополучие. Ето защо за хората, водещи обикновен живот в селските райони, е по-лесно да поддържат прилично здраве, отколкото за живеещите в градовете. Дори при много здрави хора силният умствен или емоционален стрес – като фалит, загуба на дете, може да провокира шок, който да предизвика релапс.

– Дентално лечение

При определени видове дентално лечение се появява комбинация от антидотиращи обстоятелства, които вече са дискутирани и известни. Влиянието на денталната анестезия или други използвани препарати, съчетано с физически стрес от болка по нервната система, може да предизвикат релапс.

– Погрешно повтаряне на лекарствата

Частично връщане на болестта може да се получи, ако лекарството, което действа, е повторено твърде скоро. Ранното повтаряне на лекарството, преди да се появи пълен релапс, може да противодейства на влиянието на предишната доза. В повечето случаи ненавременното връщане повторение на дозата ще предизвика частично връщане на болестта и тогава се появява дилемата какво да се прави след това. Когато това се случи, най- правилното действие е да се изчака, докато не се появи или автоматично възстановяване на хомеостазата, или пълен релапс – тогава практикуващият трябва да повтори лекарството.

– Други терапевтични методи

Който и да е терапевтичен метод влияе на енергийната цялост на организма (акупунктура, аюрведа или билки) и може да има антидотиращо влияние. Поощрявайте пациентите да се консултират с хомеопата си, преди да започнат други допълнителни терапии.

– Силни миризми

Въпреки че е записано в литературата, рядко се появяват антидотиращи влияния от силни миризми на хомеопатичните лекарства ( например от парфюми, боя, камфор или ментол).

Антидотиращата реакция към ментола се наблюдава само в случаите, които се лекуват с Natrium muriatium.

– Антидотиращи фактори върху самото лекарство

Има обстоятелства, които могат да повлияят действието на лекарството, преди да бъде прието от пациента, като в следните примери:

  • продължителното излагане на хомеопатичното лекарство на директна светлина особено ако температурата в контейнера превишава 49 ºС ( 120ºF).
  • излагане на лекарството на прекалено студено, под -1ºС (30,2ºF)
  • излагане на лекарството на силни миризми ( като камфор, парфюм или боя).
  • неактивно лекарство заради неправилно производство.

Гореспоменатите фактори трябва да се вземат под внимание при работа с хомеопатични лекарства. Неактивните лекарства (поради неподходящо съхранение или производство) могат да объркат хомеопата. Ако има случай, при който практикуващият смята, че лекарството е било правилно, но не е подействало, пациентът трябва да бъди посъветван да купи същото лекарство от друга аптека. Ако лекарството подейства втория път, първата аптека трябва да бъде информирана за неефективността на лекарството, за да знае, че трябва да изхвърли целия източник, от който е направена потенцията.“

Професор Джордж Витулкас накратко споменава идеята за нивата на здраве в основния си труд Науката хомеопатия, публикуван още през 1977 г. След близо 60 годишен опит и усърдно наблюдение в хомеопатичната практика сега представя цялостно разработена практическа теория за приложение в ежедневната практика. Втория том Нива на здраве е изключително оригинален принос за хомеопатията и медицината като цяло. Витулкас обяснява изчерпателно своята концепция за 12-те нива на здраве, като се спира подробно на съответните индикации за всяко едно от тях. Очертава възможните реакции на защитния механизъм на организма към хомеопатичното лечение. Поднася готови и ясни формули за разпознаване на състоянието на пациента след предписаното лекарство, както и прогноза за развитието на лечението. Дава безценни съвети на практикуващите за правилна оценка при проследяването на тежки случаи. Книгата представя истински новаторска теория, основана на един изключително важен и пренебрегван компонент в хомеопатичното предписване D нивата на здраве, за която всички лекари по хомеопатите могат само да бъдат благодарни.

Пълната програма за електронно обучение на Международната академия по класическа хомеопатия, ръководена от проф. Джордж Витулкас, е достъпна на адрес: http://www.vithoulkas.edu.gr.

Можете да гледате курса Нива на здраве и на български език на:http://www.vithoulkas.edu.gr./ postgraduate-courses/levels-of-health.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *