За максимална полза от храненето

integra-4Да си кажем честно – не винаги поглеждаме часовника, слагайки парче храна в устата си. И в това няма нищо лошо! Но понякога, след хранене чувстваме дискомфорт, подуване на корема, спазми, а след време и наднормено тегло. Оказва се, че всичко това не е толкова просто! Приемайки една или друга храна в неподходящо време, тя може да предизвика проблеми. Но не се притеснявайте, сега ще можете правилно да разпределяте продуктите във времето, а вашият организъм ще получи максимална полза от тях, четем в http://golbis.com/

Извара – най-полезното време в което можем да се храним е през деня, защото тогава тя помага на храносмилането, действа успокоително на храносмилателната система. Най-вредното време е вечер, особено, ако сте склонни към настинка, защото тя допринася за формирането на слуз.

Ориз най-доброто време е също през деня. Метаболизма ви през деня е много по-бърз, което прави възможно изгарянето на всички калории от приетите въглехидрати. Най-лошото време – вечер; допринася за повишаване на теглото.

Ябълките задължително яжте сутрин! Поради високото съдържанието на фибри (пектин), ябълката допринася за добрата работа на стомашно-чревния тракт и предотвратява запек, а пектина премахва канцерогени. През нощта или преди лягане не се препоръчва, защото органичните киселини в ябълката предизвикват киселинност и стомашен дискомфорт, а пектина ще натовари храносмилателната ви система.

Бонбони – сутрин е най-подходящото време за ядене на сладките неща; инсулина, който се произвежда в организма ни, сутрин се бори по-добре със захарта; през целия ден ще има много възможности за преработка на калориите. Най-неподходящо време е вечер, защото захарта допринася за увеличаване на теглото и има дразнещ ефект върху храносмилателната система, което води до неспокоен сън.

За бананите – най-доброто време за яденето им е в следобедните часове; високото съдържание на фибри в бананите подпомага храносмилането; естествените антиациди в банана допринасят за неутрализирането на киселините. Най-лошото време – късно вечер; може да доведе до образуването на слуз, когато сте настинали; яденето на празен стомах, може да причини разстройство, поради високото съдържание на магнезий.

Месо – най-подходящо време за ядене е през деня, трудно за храносмилане поради високото си съдържание на протеини; насърчава физическата сила и подобрява концентрацията. Най-неподходящо време – вечер; яденето на протеинова храна през нощта има обременяващ ефект върху храносмилателната система и води до неспокоен сън.

За бобовите храни – най-доброто време е вечерта – богатите на фибри боб, фасул и леща помогат на храносмилането и понижават холестерола. Проучвания са доказали, че те допринасят за добър сън. Най-лошото време – сутрин или следобед; рискувате да подразните апетита и впоследствие – допълнително калории.

Орехи най-полезното време за ядене е вечер: те съдържат много хранителни вещества, включително омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, доказано е, че те подобряват състоянието на мозъка. Най-лошото време – през деня, защото по това време на денонощието приетите орехите ще имат по-малка полза за организма.

Смокини и кайсиинай-доброто време е рано сутрин; ускоряват обмяната на веществата, прочистват храносмилателната система. Най-лошото време – вечер; водят до лошо храносмилане и образуването на газове.

Сирене – най-подходящото време е рано сутрин; за някои вегетарианци е отличен заместител на месото, в умерени количества предотвратява увеличаване на теглото и подуване на корема. Най-неподходящото време – вечер; трудно се усвоява, сиренето може да доведе до лошо храносмилане и наддаване на тегло.
Мляко най-доброто време за прием е през нощта; топлото мляко успокоява организма и подобрява съня. Най-лошото време – сутрин; без последващо значително физическо натоварване, млякото трудно се храносмила, с което може да наруши графика ви на хранене.
Ето, такова своеобразно разписание съществува между храненето и нашия организъм! Разбира се, никой не може да ни принуди да се храним по този начин, но, както се казва: „Предупреденият е въоръжен!“

Превод: Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *