Д-р Юрукова за непоносимост към храни

Често сме склонни да забравяме, че храната може да бъде както най-мощното лекарство, така и бавно действаща отрова. Започнах да се интересувам от въпроса за непоносимостта към храни откакто видях върху самата себе си и пациенти доказателства за това, че лошото понасяне на някои храни може да отключи или влоши редица заболявания – мигрена, главоболие, синдром на раздразненото дебело черво, акне, астма, автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и псориазис, и дори нежелано напълняване.

В практиката си често лекувам малки деца с тежка бронхиална астма. Някои от тях напълно престават да имат бронхоспазъм след като спрат да консумират мляко и млечни продукти. Други пациенти с хронична хрема, ставни болки или синдром на раздразненото дебело „изведнъж“ оздравяват след като преминат на безглутенова диета.

Какво е хранителна непоносимост?

Хранителната непоносимост (известна още като неалергична хранителна свръхчувствителност) е отхвърляща, негативна реакция на организма към някакъв вид храна или хранителна съставка, която се появява всеки път, когато приемаме тази храни, особено, ако ядем големи количества от нея. Истинската хранителна алергия изисква наличието на Имуноглобулини Е ( IgE) – антитела срещу храната, а такива антитела липсват при хранителната непоносимост. При непоносимост към дадена храна, организмът не я понася, защото му липсват определени химични вещества или ензими, нужни за нейното разграждане.

Хранителната непоносимост е далеч по-често срещана от хранителната алергия. Началото на оплакванията е обикновено по-бавно и може да започне доста часове след като неблагоприятната храна е консумирана. Заради късно започващите оплаквания човек трудно разбира, че има проблем с дадена храна. Симптомите продължават дълго – от няколко часа до няколко дни.

За повечето от хората в България е изненада това, че според изследвания в световен мащаб, населението в Южна Европа, където живеем и ние, в 70-90% има хранителна непоносимост към млечните храни, за която дори не подозира. След двегодишна възраст човек често губи способността да синтезира ензима, който разгражда млякото. Възпалението, оточността на червата в резултат на внасянето на храна, която не понасяме, води до влошено усвояване на всички останали хранителни вещества. Казано просто, ядем, а не усвояваме храната.

Какви са симптомите на хранителна непоносимост?

Хранителната непоносимост е по-хронично протичаща, по-малко остра като симптоми и много по-трудна за диагностициране от хранителната алергия. Симптомите могат да са много разнообразни. Ето само някои от тях:

 • Общи симптоми – умора, ставни болки, тъмни кръгове под очите, нощно изпотяване
 • Храносмилателни симптоми – афти в устата, подуване на корема, болки в корема, гадене, повръщане, тежест, периодични диарии и/или запек, синдром на раздразненото дебело черво.
 • Кожни симптоми – екзема или друг вид обриви
 • Симптоми на дихателната система – запушен нос, синузит, кашлица, астма
 • Други хронични заболявания

Хранителна непоносимост и напълняване на тегло

Хранителната непоносимост също може да бъде причина за нежелано наддаване на тегло. Някои млечни продукти могат да допринесат за увеличаване на неблагоприятните бактерии в червата и образуване на токсини, които провокират възпаление и оток на червата и така пречат на нормалното храносмилане и водят до напълняване. В резултат на хранителна непоносимост можете да напълнявате до десетина килограма на година.

Откриване на хранителна непоносимост

Можете да спрете хроничните си оплаквания и страданието, което ви причиняват, с откриване и отстраняване на вредната за вас храна или хранителни съставки. Но това не винаги е лесно. Причината за това, че симптомите на хранителна непоносимост често се явяват не непосредствено след хранене, а по-късно. Ако подозирате, че не понасяте дадена храна, спрете я за месец и вижте дали оплакванията ви не намаляват или изчезват и после отново започнете да я консумирате. Ако симптомите ви се възвърнат, много е вероятно да страдате от хранителна непоносимост.

Хомеопатия за хранителна непоносимост

Хомеопатията често помага и лекува хранителна непоносимост. Симптомите изчезват напълно след подходящо лечение. Това е в контраст с лечението в традиционната медицина, където се прилага само и единствено спирането на дразнещата храна или използване на храносмилателни ензими.

Хомеопатията помага на организма да се освободи от съответните здравословни проблеми чрез отстраняване на причината. Всички лекарства са специфични за конкретния пациент и особеностите на неговия организъм и оплаквания. Затова хомеопатичното лечение е строго индивидуално. То стабилизира имунната система и безопасно при деца, бременни, кърмачки и хора с тежки хронични заболявания.

Някои хомеопатични лекарства за хранителна непоносимост

Основните хомеопатични лекарства за хранителна непоносимост са:

 • Непоносимост към алкохол – Nux vomica
 • Непоносимост към вино – Antimonium crudum
 • Непоносимост към бира – Kali bichromicum
 • Непоносимост към стриди – Lycopodium
 • Непоносимост към мазни храни – Pulsatilla
 • Непоносимост към сладолед и торти – Pulsatilla
 • Непоносимост към лук и чесън – Lycopodium
 • Непоносимост към плодове – Cinchona
 • Непосимост към мляко – Magnesia carbonica
 • Непоносимост към риба – Sepia
 • Непоносимост към шоколад – Lycopodium
 • Непоносимост към яйца – Pulsatilla
 • Непоносимост към картофи – Alumina

Лекарите хомеопати препоръчват здравословно хранене и начин на живот, но все пак основната цел на хомеопатичното лечение е възможността човек да е в състояние да консумира всички храни.

Забележка:

ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира!

ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия.

Тази статия е информативна и не може да служи за самолечение, консултирайте се с класически хомеопат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *