Какво е глаукома

eyeГлаукомата е събирателно понятие за група сродни медицински състояния, засягащи очите и водещи до поражения на зрителния нерв.

Зрителният нерв пренася електрическите импулси от очите до мозъка, което е централен момент във възприемането на зрителната информация. Следователно, всяко увреждане на зрителния нерв носи неминуем риск от увреждане на зрението. Нещо повече, според статистиката в глобален мащаб глаукомата е сред водещите причини за увреждане на зрението и слепота.

Съществуват четири основни типа глаукома: откритоъгълна, закритоъгълна, вродена и вторична глаукома. Независимо от типа на глаукомата, всички случаи имат обща характеристика. Окото е изпълнено с прозрачна течност, която в здравите индивиди се продуцира със същата скорост, с която се оттича от очите. Така в очите се поддържа стабилно налягане. Когато по една или друга причина продукцията на вътреочна течност вземе превес над оттичането й, това води до повишаване на вътреочното налягане, т.е. до развиването на глаукома.

Откритоъгълната е най-честата форма на глаукома. При нея, по неизяснени засега причини, вътреочното налягане нараства бавно, в продължение на години, и уврежда зрителния нерв. Макар че точната причина за възникването й е неизвестна, е ясно, че откритоъгълната форма има силен генетичен компонент – повечето случаи са родово ограничени, като наличието на пряк предшественик е силен рисков фактор за появата й. Откритоъгълната глаукома е особено коварно заболяване, тъй като първите симптоми се появяват едва в напреднал етап. Съответно, диагностицирането й най-често става на етап, в който зрителният нерв е сериозно увреден. Симптоматиката най-често започва със стесняване на периферното зрение, което води до т.нар. тунелно виждане. Ако бъде оставена без адекватно лечение, откритоъгулната глаукома води до слепота. Засяга и двете очи.

Откритоъгълната глаукома е пожизнено заболяване. Въпреки това, симптомите ефективно могат да бъдат контролирани с комбинации от лекарства, най-вече очни капки. Строгото придържане към терапията и редовното посещаване на наблюдаващия лекар за профилактични прегледи са необходими за запазване на зрението и избягване на усложненията.

Закритоъгълната глаукома настъпва, когато се запушат каналите, по които вътреочната течност се оттича от очите. Това предизвиква внезапно и силно болезнено повишение на вътреочното налягане. Закритоъгълната глаукома е спешно състояние. Най-често настъпва след прием на лекарства, при това само в едното око. Започва със силна внезапна болка и виждане на цветни петна и замъгляване на зрението. Може да се наблюдават още гадене, повръщане и зачервяване на окото. Ако състоянието възникне в едното око, е много вероятно в бъдеще да бъде засегнато и другото, поради което се налага офталмологът да предприеме профилактични мерки.

Вродената глаукома се дължи на аномално формиране на очите по време на вътреутробното развитие. Обикновено, диагностицирането й става преди първата година. Засегнатото око е уголемено, зачервено, сълзящо и чувствително на светлина. Вродената глаукома се третира хирургически. Може да засяга само едно или и двете очи.

Вторичната глаукома се развива заради очни или системни заболявания, травма или прием на кортикостероиди. Лечението й обикновено е свързано с лечението на подлежащото заболяване или прекратяване приема на съответните медикаменти.

Диагнозата се поставя от офталмолог след провеждане на щателен очен преглед. В хода на прегледа, лекарят може да постави очни капки, които разширяват зениците и позволяват по-добро оглеждане на вътрешността на окото. С помощта на специално измерване, наречено тонометрия, се измерва вътреочното налягане. В някои случаи е налице глаукома, въпреки нормалното вътреочно налягане. Това е т.нар. норомотензвна глаукома. За да бъде идентифицирана тя, е необходимо провеждането на редица тестове, които, обаче, са неизнвазивни, безболезнени и лесни за извършване.

Глаукомата е вторият най-чест причинител на слепота в света, засягащ около 50 милиона души. По този показател тя отстъпва само на катарактата. В този смисъл, глаукомата има огромно социално значение. Всяка година, за лечението на глаукома се изразходват няколко милиарда долара за медикаментозно, лазерно или хирургично лечение. В допълнение към това, закритоъгълната глаукома е голям разход за общественото здравеопазване, тъй като често налага хоспитализация. Голямо количество средства се изразходват и за разработването на нови, по-ефективни лекарства и терапии.

Тъй като огромното мнозинство от случаите и съответно – разходите, са обусловени от откритоъгълната форма, е необходимо да изтъкнем важността на профилактиката – както в личен, така и в обществен план. От всички форми на глаукома, тази е най-силно поддаващата се на профилактика и превенция. Огромна част от случаите на глаукома, нейните усложнения и свързаните с това разходи биха били избегнати, ако се обръща повече внимание на профилактиката. Тя включва съвсем тривиален очен преглед, т.е. почти никакво време и усилия от страна на пациентите. На очното здраве трябва да се обръща особено голямо внимание след 50-годишна възраст.

Източник:http://www.puls.bg/health/hot-news/news_12680.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *