Пъпки от акне

Акне (Acne vulgaris) е състояние на кожата, което възниква, когато хормоналните промени причиняват запушване на порите на кожата и появата на бели, черни точки, пустули или кисти. Повече от 80% от хората развиват акне на възраст между 11 и 30 години.

Причини за поява:

Запушените космени фоликули или пори причиняват акне. Космените фоликули са малки тръбички, в които се намира косъм. Има няколко жлези, които хранят със секрецията си космените фоликули. Когато в космения фоликул има твърде много материал от секрецията, възниква запушване. Причини за запушването могат да са следните:

Себум: мазна субстанция, която осигурява защитна бариера на кожата.

Бактерии: малки количества бактерии естествено живеят върху кожата. Ако имате твърде много бактерии, това може да запуши порите.

Мъртви кожни клетки: когато кожата освободи мъртви кожни клетки, за да се обнови, те могат да се забият в космените фоликули.

Когато порите се запушат, веществата запушващи космения фоликул, създават пъпка. Това предизвиква възпаление, което се усеща като болка и подуване. Можете също да видите възпалението, като обезцветяване на кожата и зачервяване около пъпка.

Обикновено акнето се причинява от хормонални промени, които настъпват по време на пубертета, но може да започне на всяка възраст, дори и при бебета, а като резултат са налице различните видове бели, черни точки, пустули или дълбоки кисти. Всичко, което блокира жлезите, произвеждащи мастното вещество себум в кожата, може да причини акне в зоната, която е блокирана.

Други възможни причини са: наследствен фактор, който прави акнето по-често срещано в някои семейства; хормонални промени, свързани със синдрома на поликистозните яйчници; може да се влоши от някои лекарства – някои примери са стероиди, литий (използван за лечение на депресия и биполярно разстройство); витамин B2, B6 и B12; андрогени (тестостерон-подобни лекарства) и някои антиепилептични лекарства.

Често срещани видове и степени:

Най-често се среща така нареченото обикновено и папуло-пустулозно акне. По-тежка проява на акне е конглобатното акне. Едни от най-тежко протичащите форми са инверсното и фулминантното акне.

Комедоните са първата проява на акне, а образуването на затворени комедони е предпоставка за поява на възпалителни изменения. Това акне се отбелязва като първа степен на тежест.
Лекото по тежест акне (втората степен) се характеризира с наличие, освен на комедони и на единични възпалителни лезии – папули и пустули.
При средното по тежест (трета степен) акне има комедони и множество възпалителни лезии – папули и пустули.
При тежкото акне (четвърта степен) има комедони, а възпалителните лезии, освен от папули и пустули са представени и от възелчета и синуси. Освен това може да има и остатъчни промени като белези или кисти.

Каква е разликата между папула и пустула?

Папулите от акне са твърди, възпалени подутини по кожата ви, които нямат бял или жълт връх, пълен с гной. Пустулите имат бял или жълт връх, пълен с гной. Папулите могат да се превърнат в пустули.

Каква е разликата между папула и нодула?

Нодулите са по-тежка форма на акн от папулите.Те са по-големи и е по-вероятно да бъдат болезнени.

Каква е разликата между папула и макула?

Папулите са форма на акне. Макулите са гладки зони на обезцветяване, които се появяват върху кожата на човек и могат да бъдат причинени от различни причини.

Папулите от акне са твърди, възпалени подутини по кожата, които обикновено са конусовидни (конични). Те нямат бял или жълт връх, пълен с гной. Те обикновено са по-малки от един сантиметър (cm) и могат да бъдат със същия цвят като кожата ви или червени, кафяви или лилави, чувствителни, болезнени или дразнещи.

Помощни средства:

Препарати без рецепта, влкючващи: азелаинова киселина (естествена киселина, открита в различни зърна като ечемик, пшеница и ръж, която бива микроорганизмите по кожата и намалява отока); бензоил пероксид; ретиноиди (производни на витамин А); салицилова киселина (предлага се като почистващ препарат или лосион, помага за премахване на горния слой на увредената кожа, разтваря мъртвите кожни клетки, за да предотврати запушването на космените фоликули), биха помогнали папулите да изчезнат.

Няколко домашни средства могат да помогнат при лечение на папули от акне:

Ябълков оцет:

Оцетната киселина в ябълковия оцет убива бактериите (антибактериално). Ако имате чувствителна кожа, ябълковият оцет може да причини сухота и раздразнение, така че е добре да го смесите с равно количество вода. Нанесете малко количество от сместа върху памучен апликатор и го втрийте върху папулите.

Зелен чай:

Мокрите листа от зелен чай имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за намаляване на производството на мазнини в кожата. Смесете сухи листа от зелен чай с вода и масажирайте мокрите листа, поставени върху папулите, с малки, кръгови движения за до 30 секунди. Изплакнете лицето си с вода, когато приключите.

Мед:

Медът съдържа ензим, наречен каталаза, който облекчава леко възпаление. Нанесете достатъчно необработен мед, за да покриете леко папулите. За да избегнете случайно причиняване на лепкава каша, можете също да поставите превръзка върху покритите с мед папули.

Лед:

Ледът забавя количеството кръв, което тече към дадена област, намалявайки възпалението и болката. Нанесете кубче лед или пакет с лед, покрит с лека кърпа върху папулите за поне 10 минути. Нанасяйте лед върху папулите до два до три пъти на ден.

Лимонов сок:

Лимонената киселина в лимоновия сок е антибактериална. Нанесете малко количество лимонов сок върху памучно парче плат и го разтрийте върху папулите, или директно върху тях за 5 минути. Лимоновият сок може да причини парене или допълнително дразнене, ако имате чувствителна кожа, особено когато сте изложени на слънце!

Масло от чаено дърво:

Маслото от чаено дърво може да предотврати или спре растежа на бактериите. Нанесете малко количество масло от чаено дърво върху памучен плат и го разтрийте върху папулите си.

Препоръки и съвети: Предотвратяването на папулите е трудно, ако не и невъзможно, по време на нормални хормонални промени. Но следните съвети могат да помогнат:

Мийте лицето си ежедневно с топла вода и мек почистващ препарат за лице!

Използвайте рутинно незапушващ порите овлажнител!

Премахвайте грима си в края на всеки ден!

Редовно измивайте косата си (продуктите за коса да не се нанасят върху лицето)!

Дръжте ръцете далеч от лицето си!

Заключение:

Папулите от акне са често срещано кожно заболяване, което засяга повечето хора, особено тийнейджъри. Тъй като засягат предимно тийнейджъри, много хора смятат, че папулите са част от прехода от детството към зрелостта и не посещават лекар за тях. Но дерматологът може да помогне за лечението на папулите от акне и да ограничи всяко дългосрочно увреждане на кожата.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *