Морковите

carrots and carrot juiceМорковът (Daucus carota) е кореноплоден зеленчук, от род двугодишни, рядко едногодишни или многогодишни тревисти растения от семейство Сенникоцветни. Съществуват около 60 вида, главно в Средиземноморието, освен това и в Америка, Африка, Австралия и др. Съдържа: 88.8% вода, 1.1% азотисти вещества, 0.2% мазнини, 8.2% захари, скорбяла и други вещества, 1% целулоза, 0.7% пепел и витамини A, C, B1 и B2. Морковите съдържат химични съединения, предотвратяващи образуването на свободните радикали, които разрушават клетките в човешкото тяло и способстват за развитието на голям брой хронични заболявания. Чрез предотвратяване образуването на свободните радикали морковите способстват за забавяне на стареенето на човешкия организъм.

От всички известни растения по света морковите са най-богатият източник на бета-каротин. Бета-каротинът е пигмент, който придава на морковите оранжевия цвят. Колкото по-тъмен е цветът, толкова по-голямо е съдържанието му. Попаднал в човешкото тяло, бета-каротинът се превръща във витамин А. Бета-каротиновият ефект срещу различните видове рак е поразителен. Нови изследвания показват, че той е отличен антиоксидант, предотвратява образуването на свободните радикали и спомага за укрепване на имунната система. Високите дози бета-каротин увеличават броя на Т-клетките в имунната система. Тези клетки спомагат за образуването на антитела срещу вирусите и други външни субстанции.

Морковите са с високо съдържание на целулоза, фолиева киселина, калий и витамин А.

Пектинът в морковите е много силно средство за намаляване на холестерина. Консумирането само по 2 моркова на ден е достатъчно да намали от 10% до 20 % съдържанието на холестерина в кръвта. Освен това морковите са богати на витамини С и К, на фибри, антиоксиданти и минерали.

Морковите се отглежда навсякъде в България, използват се както за храна, така и като лечебно средство в следните случай: спомагат за блокирането на развитието на рак; за понижаване нивото на холестерина; за добро зрение; хубава и гладка кожа и коса; предотвравява запека; отлично средство за повишаване на имунната система.

Калият в сока от моркови помага да се намали високото кръвно налягане, пише: https://www.homenaturalcures.com/. Сока от моркови, може да ви осигури много предимства, по-концентриран приток от ценни хранителни вещества и това е причината, поради която се смята за един от най-добрите зеленчукови сокове, за поддържане на оптимално здраве. Той е богат на витамин К, бета-каротин и много други ключови хранителни вещества. Това е и причината поради която сокът е толкова полезен и популярен. Сок от моркови смесен с мляко, кардамонов прах и кубчета лед, е една от най-популярните напитки в Индия и много други азиатски страни.

Ползи за здравето на сока от моркови:

Успокоява дразненията по кожата: тъй като съдържа витамин С и бета-каротин. Витамин С може да елиминира всяка основна инфекция по кожата ви, а бета-каротинът има противовъзпалителни свойства, които ще помогнат за намаляване на симптомите при екзема, псориазис и други кожни заболявания.

Повишава имунитета: Сокът от моркови има забележителни количества витамин С, които могат да стимулират производството на бели кръвни клетки в тялото, като освен това действат самостоятелно и като антиоксидант. Също така има и други антиоксидантни вещества като витамин Е и витамин А, които помагат да защитим тялото си от оксидативния стрес и хроничните заболявания, защитавайки имунна ни система.

Подобрява зрението: Здравните ползи от бета-каротин за здравето на зрението са известни от много години, а сокът от моркови е богат на това хранително вещество. Това е причината, поради която се препоръчва на хора, страдащи от лошо зрение. Също така може да предпази от по-нататъшно увреждане на ретината и може да забави появата на катаракта.

Подобрява храносмилането: стимулира отделянето на жлъчката, което може да подобри храносмилателната ефективност и да оптимизира усвояването на хранителните вещества. Сока от моркови е добър източник на диетични фибри, които могат да лекуват симптомите на запек, подуване на корема и спазми, като стимулира перисталтиката на червата.

Подобрява костната минерална плътност: Сокът от моркови има впечатляващ набор от минерали, особено магнезий, фосфор, калций и калий, което означава, че е отлично средство за предотвратяване ранната остеопороза и повишаване нивата на минералната плътност.

Препоръчителен е при следните състояния:

Подобрява когнитивната функция: Оксидативният стрес е отговорен за рака и мутацията, но също така може да причини увреждане на мозъчната функция, причинявайки невродегенеративни заболявания като деменция и болестта на Алцхаймер. Сокът от моркови има бета-каротин и други антиоксиданти, които са в състояние да противодействат на тези заболявания. Някои проучвания показват, че редовната добавка на сок от моркови може да подобри когнитивната функция.

Ускорява метаболизма: Този сок е изключително богат на витамини от група B, като рибофлавин, тиамин и витамин B6. Тези витамини са от решаващо значение за определени метаболитни дейности в организма, както и за мозъчната и нервната функция, като помагат на всички органи да функционират правилно.

Намалява високото кръвното налягане: Има изследвания, при които е установено, че сокът от моркови има значителни нива на калий, приблизително 15% от дневния ви прием, което го прави отличен сок за предотвратяване на опасностите от хипертония, понижава артериалното налягане и защитава сърдечното здраве. Той е вазодилататор, който може да помогне за облекчаване на напрежението в артериите и кръвоносните съдове и да защити сърдечно-съдовото здраве.

Предотвратява рака: В сока от моркови има много антиоксиданти, включващи високи нива на бета-каротин. Има проучвания в които се доказва, че антиоксидантите могат да намалят оксидативния стрес в организма, може да намали риска от рак и да предотврати мутацията на здравите клетки.

Внимание:

  • Прясно изстисканият сок от моркови е противопоказан при обострена язвена болест и диария.
  •  За неговото правилно усвояване е задължително да се яде с растително масло.
  • Със сока от моркови не трябва да се злоупотребява. Излишъкът на бета-каротин пренатоварва черния дроб, а кожата може да придобие жълтеникъв отенък.
  • Препоръчва се за лечение да не се пие повече от половин литър сок от моркови на ден, а за витаминна профилактика половин чаша е достатъчна.Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *