Конски кестен

Aesculus hippocastanum L. В големи дози е отровен!
Aesculus hippocastanum L. В големи дози е отровен!

Като диворастящо растение у нас се среща в Преславския балкан, по дерето на Дервишката река, в Котленско, а като декоративно дърво се отглежда из цялата страна. Среща се и в Северна Гърция, Македония, Албания, из целия Балкански полуостров. Растението е студоустойчиво, вирее на слънчеви и  полусенчести места. Размножава се със семена (кестени), засети през есента.

Използваема част: кора, листа, цвят, семена (кестени)

Химически състав:

Кората съдържа глюкозидите – ескулин, ескулетин и фраксин; тритерпеновия – сапонин есцин; дъбилни вещества, мазнини, алантонин и др.

Листата съдържан флавоноидите – кверцитрин, изокверцитрин и кварцетин; кератиноидите – лутен, виолаксантин и др.

Семената (кестените) съдържат флавоноидите – спиреозид, кверцетин и кемпферол; сапонина – есцин; дъбилни вещества, мазнини, алантонин, смола, глюкозида фраксин, ескулетин и до 3% ескулин.

Ескулинът повишава устойчивостта на капилярите и на червените кръвни клетки и действа върху колоидните съставки на граничните повърхности на клетките, особено от венозната система – с това се обяснява доброто действие на конския кестен при разширени вени и хемороиди.

Лечебно действие и приложение: Проявява съдосвиващо, болкоуспокояващо и антимикробно действие.

Кората се използва под формата на настойки и отвари – възпаление на червата, ревматизъм, подагра, хемороиди и заболявания на дихателните пътища, има противовъзпалителни, стягащи и аналгетични свойства.

Цвят – използва се локално за болки в ставите и ревматизъм. Изцедения сок от пресен цвят може да се пие по 20-25 капки във вода, два пъти на ден. Провеждане на курс от 21 дни, последвано от 2 седмици почивка и след това повторете. С настойка от цветовете, накиснати в спирт или водка, се правят натривки при ревматични и артритни болки. При подагра се пие настойка от цветовете. 100 г. сухи цветове киснат 20 дни в 1 л. водка, като ежедневно сместа се разклаща. Пие се по 40 капки 3 пъти дневно, разтворени в 50 мл. вода, преди ядене.

Листата от конски кестен се събират в момент, когато са зелени и буйни. Счукани пресни листа се използват като лапи при разширени вени.

Плодовете на кестена – събирането им трябва да се извършва след като узреят и се разпука зелената им обвивка – през септември и октомври. Българската народна медицина препоръчва кестените при бронхит, магарешка кашлица, туберкулоза, диария, дизентерия, Болестта на Бюргер, болки в корема, тромбофлебит, маточни кръвоизливи, рак и др.

Настойка от ситно нарязани кестени, киснати 15 дни в силна ракия в съотношение 2:1, се прилага външно за разтривка при артрит, остеоартрит, ревматизъм, флебит и хемороиди.

Начин на употреба: 1 кафяна лъжичка ситно нарязани кестени се заливат с 0,5 л вряла вода и се оставят да киснат 2 часа. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно

От корите: 1 кафяна лъжичка се слага в същото количество вода и се вари 10 мин., а от листата 1 супена лъжица се запарва в същото количество вода и се взима по същия начин. За хемороиди – отвара от 50 гр. кора на 1 л. вода. Правят се хладки вани в течение на 15 минути при кървене.

Спиртния извлек от конски кестени е с най-голям лечебен ефект. Можете да си го направите: 50 грама ситно натрошени или нарязани кестени се заливат с 0,5 литра силна ракия или водка. Престояват 15 дни на тъмно място, като ежедневно се разклащат. След този период прецедете извлека. Пие се в продължение на 4-6 седмици, по 30 капки в 2 супени лъжици вода, половин час преди хранене 3 пъти на ден. Ако имате неприятни усещания в стомаха, може да се приеме по време на хранене. Този екстракт е много ефективен при лечението на патологично разширени вени, за разреждане на кръвта и ускоряване притока на кръв, за укрепване на малките кръвоносни съдове (капиляри), атеросклероза. Този извлек е прекрасно средство срещу отоци, има аналгетично и противовъзпалително действие. Освен това, терапевтичният ефект на екстракта се прилага за цялото тяло, не само за краката.

Противопоказания за лечение с конски кестен: Кестенът е противопоказан при хора с намалена съсирваемост на кръвта, язви на стомаха и дванадесетопръстника, тромбоцитопения, хипотония, бременност и кърмене. При приемане през устата, трябва да се направи кръвен тест за Протромбиново време.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *